Pirmadienį pasijutęs prastai K. Edvardas iš gimtojo kaimelio atvyko į uostamiestyje esančią jūrininkų ligoninę.

„Važiavau, nes man yra širdies nepakankumas ir buvo labai aukštas spaudimas. Manęs niekas nepuolė apžiūrėti, tačiau pirmiausia davė daug lapų pasirašyti, bet juk kai esi nesveikas, nei tu skaitai, nei ką – pasirašai viską, ką duoda“, - pasakojo į redakciją paskambinęs vyriškis.

Kurmaitiškio teigimu, juo tris dienas niekas nenorėjo rūpintis – peršvietė plaučius ir tiek. Vieną dieną, apsilankius draugui, K. Edvardas išėjo su juo pabūti automobilyje. Grįžęs sužinojo esąs išrašytas iš ligoninės.

„Buvau pasiėmęs skyriaus telefoną, jei netyčia manęs prireiktų. Paskambinau, pasakiau savo pavardę, tačiau sumurmėjo kažką ir numetė ragelį. Apie pusę šešių, beveik po trijų valandų, grįžtu į palatą. Man ir sako – tu čia nebesigydai, esi išrašytas. Likau nesupratęs – argi galima be žmogaus buvimo jį išmesti kaip šiukšlę lauk? Sako, važiuok namo.

Tačiau jau buvo po šeštos valandos, o kadangi aš ne iš Klaipėdos, tai jau ir autobusai nebevažiavo. Prašiau palikti mane bent iki rytojaus, nes neturėjau kaip namo grįžti. Aiškinu vedėjai, kad esu su aukštu spaudimu, jaučiuosi blogai ir galiu numirti išėjęs už tų durų. Man vedėja sako negalinti niekuo padėti, nes aš pažeidžiau vidaus taisykles. Bet nuo kada jos tokios sudėtingos ir rimtos? Juk nepadariau nieko, kam prireiktų teisininko ar policininko“, - piktinosi K. Edvardas.

Jam esą atsakyta, kad pirmiausiai taisykles jis pažeidęs tada, kai nepasiklojo lovos.

„Tačiau ar manęs kas paklausė, kad prieš tai turėjau du insultus ir prastai valdau pirštus? Ir vienos, ir kitos rankos pirštai yra nejautrūs, negaliu aš nieko išlaikyti su jais. Dėl to ir neklojau tos lovos. O man gieda – pažeidei antrą režimą. Gerai, kad aš užsispyręs žemaitis. Sakau – niekur neisiu. Tai paliko mane svečio teisėmis ligoninėje, nei vaistų, nei nieko nepaskyrė. Permiegojau ir tiek“, - sakė gydymo kokybe nepatenkintas pacientas.

Nemalonumai čia dar nesibaigė. Kitą rytą nuėjęs, kaip jis pats teigia, pas įstaigos vadovą, jis išgirdo turįs aiškintis su teisininkais.

„Nuėjau pas teisininką. O jis mane iškart puola – ko aš čia esą visus gąsdinu?
Aš jam ir sakau – gerbiamas teisininke, aš ne pas jus atvykau, į ligoninę atvažiavau gydytis, nes blogai jaučiuosi. O jis man tik pasiūlė nešdintis lauk – sako, viskas, tu jau išrašytas. Ir dabar jaučiuosi blogai. Nedavė nei išrašo, nei dokumentų. Sako, po dešimt dienų bus. Nieko nesupratau, kai išleido mane, nes galva sukosi, silpna buvo. Vakar grįžau namo ir iki šiol nėra geriau, bet nežinau, ką daryti, ar kviesti greitąją ar ne. Nežinau, kaip gauti išrašus, ar be jų gydys mane“, - skundėsi pašnekovas.

Įvelta ir policija

Susisiekus su Klaipėdos jūrininkų ligonine paaiškėjo, kad daug K. Edvardo istorijos detalių prasilenkia su realybe. Pirmiausia, vyriškis kardiologijos skyriuje gydėsi nuo birželio 10 dienos.

Be to, ligoninės atstovės Jolantos Juškevičienės teigimu, pacientui buvo pasiūlytas visas reikalingas gydymas, tačiau K. Edvardas pats elgėsi neatsakingai.

„Kad gydymas būtų efektyvesnis, ligoniui buvo nustatytas palatos režimas, antidiabetinė dieta ir glikemijos kontrolė. Tačiau, pasak gydžiusių medikų, pacientas nesilaikė gydytojo rekomendacijų, atsisakė vaistų, o norint atlikti tyrimus, jo tekdavo paieškoti, mat medikai dažnai nerasdavo palatoje, dėl to pacientas ne kartą buvo įspėtas“, - sakė J. Juškevičienė.

Dar daugiau – trumpas pasisėdėjimas automobilyje, apie kurį pasakojo pacientas, pasirodo, buvęs ilgesnis ir nevyko ligoninės teritorijoje.

„Birželio 16 dieną 14.30 val. pacientas dingo iš skyriaus. Jo pradėta ieškoti ligoninėje ir jos teritorijoje. Pasak kito skyriaus medicinos personalo, pacientas sėdo į automobilį ir išvažiavo. Po kurio laiko paciento nesulaukus, apie dingusį ligonį medikai pranešė policijai. Tokios tvarkos yra laikomasi, nes medikai negali atsakyti už žmogų, kuris tik formaliai gydosi ligoninėje. Juk išėjęs iš jos žmogus gali patekti į nelaimę, padaryti nusikaltimą ir pan“, - aiškino ligoninės atstovė.

Sprendimą priėmė gydytojų konsiliumas

Vakare sugrįžusiam pacientui skyriaus vedėja paaiškino, kad dėl režimo pažeidimo gydymas stacionare nebus tęsiamas. Ilgai su pacientu bendravusi gydytoja jam pasiūlė išrašyti vaistų bei tęsti gydymą ambulatoriškai. Tačiau pacientas šių pasiūlymų atsisakė, aiškiai išsakydamas norą likti gydytis Klaipėdos jūrininkų ligoninėje.

„Iš ryto jis su skundu kreipėsi į ligoninės direktorių, kurio įsakymu buvo sušauktas konsiliumas, siekiant įvertinti, ar pacientui toliau reikalingas stacionarinis gydymas. Konsiliumas iš penkių asmenų, tarp kurių buvo trys aukščiausio lygio kardiologijos specialistai, konstatavo, kad įvertinus įrašus medicininiuose dokumentuose, atliktus tyrimus, objektyvią paciento būklę, jo gyvybei grėsmės nėra. Dėl paciento lėtinių ligų gydymas specializuotame kardiologijos skyriuje nėra būtinas. Tolesnis gydymas gali būti tęsiamas ambulatoriškai šeimos gydytojo priežiūroje, o būklei pablogėjus – bet kurios II lygio stacionarinės gydymo įstaigos vidaus ligų skyriuje“, - sakė J. Juškevičienė.

Ligoninės atstovė apgailestavo, kad ir pacientui, ir medikams teko patirti nemalonių emocijų.

„Klaipėdos jūrininkų ligoninėje situacijos, dėl kurių pacientams nutraukiamas gydymas, pasitaiko retai, kai grubiai pažeidžiamos ligoninės vidaus tvarkos taisyklės. Pagal jas pacientai turi ne tik savo teisių, bet ir pareigų, tokių kaip: rūpintis savo sveikata ir vykdyti sveikatos priežiūros specialistų nurodymus, gerbti sveikatos priežiūros specialistų darbą bei jų orumą, stacionare laikytis nustatytų ligonio sveikatos priežiūros režimų, vykdyti gydančio gydytojo rekomendacijas“, - vardijo specialistė.

Pacientui, kuris pažeidžia savo pareigas, tuo sukeldamas grėsmę savo ir kitų pacientų sveikatai ir gyvybei, arba trukdo jiems gauti kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas, sveikatos priežiūros paslaugų teikimas gali būti nutrauktas. Teisę nutraukti pacientui gydymą reglamentuoja įvairūs įstatymai.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (402)