Jonathanas Wrightas iš Fredo Hutchinsono vežio tyrimų centro Sietlo mieste apklausė 3 tūkst. vyrų. Maždaug pusė iš jų sirgo prostatos vėžiu. Mokslininkas aiškinosi, ar jie buvo apipjaustyti ir kada jie pirmą kartą turėjo lytinių santykių.

Paaiškėjo, kad apipjaustymas 15 proc. sumažina riziką susirgti prostatos vėžiu ir 18 proc. apsaugo nuo agresyvios jo formos. Tačiau apipjaustymo nauda dingsta, jei ši operacija būna atliekama jau po pirmųjų lytinių santykių.

Mokslininkai mano, kad prostatos vėžį sukelia uždegimas aplink šią liauką, kuris kyla dėl lytiniu keliu plintančių infekcijų. Kadangi apipjaustymo metu pašalinama apyvarpė, po kuria gali kauptis patogeninės bakterijos, rizika susirgti prostatos vėžiu smarkiai sumažėja.

Ankstesni tyrimai jau buvo parodę, kad didelis seksualinių partnerių skaičius ir su tuo susijusi didesnė rizika apsikrėsti lytiniu keliu plintančiomis infekcijomis tikimybę susirgti prostatos vėžiu padidina iki 40 proc.

Tačiau 2003 metais buvo nustatyta, kad dažna masturbacija mažina prostatos vėžio tikimybę, nes taip mažėja rizika apyvarpės gleivėse kauptis infekcijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)