Gydytojas teigė, kad iki 18 proc. insultų patyrusių pacientų miršta, o trečdalis išgyvenusiųjų turi sunkų neįgalumą, tačiau daug kas priklauso ir žmogaus intelekto. Kuo jis aukštesnis, kuo labiau buvo lavinamas, tuo smegenys po insulto atsistato geriau.

„Todėl žemo socialinio sluoksnio žmogus perspektyvų neturi. Kalbant apie K. Prunskienę, aš nemaniau, kad ji taip greitai atsistatys. Tai, ką dabar matau, maniau, kad tai vyks po savaitės ar dviejų“, - teigė neurologas.

Anot jo, taip pat buvo geras ženklas, kad pabudusi iš komos politikė verkė. Tai reiškia, kad ji suvokė savo padėtį. Nepaisant tam tikrų liūdnų minčių, kurios gimsta jos galvoje, tai daug geriau nei ji gulėtų ir nerodytų savo emocijų. Tai reikštų, kad žmogus pasidavė.

Neurologo teigimu, nuo pat pradžių jai buvo taikytas teisingas ir pats moderniausias gydymas – trombolizė. Tačiau atverti smegenų kraujagyslę nepaprastai sunku, todėl trombo ištirpdyti nepavyko, kraujotaka taip ir liko neatsistačiusi ir sukėlė komplikaciją – galvos smegenų pabrinkimą. Mirties grėsmė tuo metu buvo labai reali.

L. Pačkausko teigimu, nelaimės išvengti buvo neįmanoma, nes ji jau anksčiau turėjo problemų su širdimi. „Tai pavyzdys žmogaus, kuris per užimtumą apleido vieną dalyką – savo širdies būklę. Prieš dvi savaites jai buvo plėsta vainikinė arterija. Tai jau šis tas. Tačiau tokie dalykai įvyksta akimirksniu, ir koks bus žaibas – mažas ar didelis, kol tai neįvyko, pasakyti sunku. Tą žaibą išprovokuoti gali patys paprasčiausi dalykai“, - teigė medikas.

Kaip laidoje teigė politikės duktė Rasa Vaitkienė, prieš dvi savaites ji apsilankė pas gydytoją, nes atsirado nedidelis dusulys. Jai patikrino širdį ir rado vieną kraujagyslę susiaurėjusią. Todėl jai buvo įstatytas stentas. Po procedūros K. Prunskienė jautėsi puikiai, džiaugėsi, kad dabar jėgų turėsianti daugiau.

Lemtingąjį savaitgalį ji lankėsi Labanoro girioje esančioje sodyboje. „Aplankė brolį su šeima, kuris netoli gyvena, buvo labai pakilios nuotaikos, kupina jėgų – atrodė, kalnus gali nuversti“, - pasakojo moteris.

Anot R. Vaitkienės, pirmasis mamos ištartas žodis pabudus iš komos buvo „pasakykit“. Artimieji spėja, kad ji norėjusi sužinoti, kas nutiko. „Vėliau mes bendrais bruožais be detalių pasakėme, kad ji sunkiai serga, tačiau dabar sveiksta ir viskas bus gerai. O neseniai įvyko nuostabus dalykas. Pasidžiaugiau, kad ji gerai atrodo, sveiksta, kad už lango saulė, pavasaris, ir paprašiau jos pasakyti žodį „saulė“. Ji aiškiai ištarė.

Tuomet susimąstė ir pradėjo niūniuoti dainelę, kurią mėgsta niūniuoti sesės mažyliams. Ir jai puikiai gavosi. Tuomet pasakiau: „Mama, kam tos vaikiškos dainelės, užtraukim kokią gražią lietuvišką dainą“. Pradėjome nuo „Ant kalno mūrai“. Ir žmogus, kuris prieš tai vos kelis žodžius pasakydavo, puikiausiai pataikė dainuodamas į melodiją. Tuomet paprašiau sugiedoti Lietuvos himną. Jį ištraukėme jau visos keturios – mes su mama ir dvi seselės. Padainavusios visos suskandavome „valio“, - mažais džiaugsmais dalinosi politikės duktė, tikinanti, kad šiuo metu visiškai pasitikinti medikais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)