Šiaulių universiteto mokslininkai, tiriantys žiedadulkių koncentraciją Lietuvoje, sako, kad pora savaičių alergiškiems žmonėms reikia mažiau būti gryname ore ir prižiūrėti žolynus.

Lietuvoje žydi žolės. Parkuose ir skveruose, kur neskubama nupjauti žaliųjų plotų, didžiulė žiedadulkių koncentracija. Šiaulių universiteto Aplinkotyros katedros vedėja, profesorė Ingrida Šaulienė sako, kad po medžių žydėjimo prasidėjo antrasis žiedadulkių žydėjimo sezonas.

„Šiuo metu žydi migliniai augalai, kurie produkuoja daug žiedadulkių, nes yra vėjo apdulkinami. Žiedadulkės lengvai kyla į orą ir patenka į mūsų kvėpavimo takus“, – aiškina Šiaulių Universiteto Aplinkotyros katedros vedėja prof. Ingrida Šaulienė.

Šiaulių universiteto mokslininkai vieninteliai šalyje fiksuoja žiedadulkių koncentraciją. Speciali įranga yra pastatyta Vilniuje, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Surinkus oro mėginius, tyrimai atliekami laboratorijoje. Mikroskopu stebima, kokių rūšių žiedadulkių yra ore. Tyrimų duomenis perduodami į Austrijos sostinę Vieną. Profesorė Ingrida Šaulienė sako, kad Lietuvoje apie 10 procentų alergiškų žmonių, Europoje – apie 40 procentų.

Šiaulietė Agnė skundžiasi, kad žiedadulkės sukelia daug problemų: graužia akis, vargina nuolatinis čiaudulys. „Be akinių negali išeiti. Žiūri, kad žiedadulkių kuo mažiau patektų į akis, į nosį“, – vardija ji.

I. Šaulienė apsisaugoti nuo nemalonių pojūčių pataria kambarius vėdinant arba anksti ryte arba vėlai vakare: „Taip pat atidaryti langus lyjant, nes tada žiedadulkių koncentracija labai sumažėja. Reikėtų nedžiaustyti skalbinių lauke. Parėjus iš lauko išsipurtyti plaukus, nusiprausti veidą, kad žiedadulkės būtų neapkibę“,

Mokslininkai sako, kad kuo vaikai dažniau prausiami, tuo didesnė alergijos tikimybė. Mat organizmas praranda natūralią apsaugą.