Pasiteriavus, kokia jo liga, A. Navickas atsakė: „Pankreatitas“.

Pankreatitas yra kasos uždegimas. Paklaustas, ar yra turėjęs problemų su šiuo organu anksčiau, Seimo narys atsakė, kad tikrai ne.

Pirmuosius simptomus A. Navickas pajuto praėjusį ketvirtadienį.

„Buvo bloga. Jutau skausmą šone. Tai įvyko ketvirtadienį Seime. Kolegos pamatė, kad mane ir šaltas prakaitas išpylė. Iškvietė greitąją. Atmetė įtarimą, kad gali būti kažkas ūmaus su širdimi.

Grįžau namo. Namuose paliko temperatūra, truputį paskaudėjo. Pirmadienį nuvykau pas šeimos gydytoją. Tyrimai buvo labai blogi. Tada nuvažiavau į Santaros klinikas. Ten dieną praleidau stebėjimo palatoje, o tada paguldė į ligoninę“, – įvykių eigą nupasakojo A. Navickas.

Anot pašnekovo, galimų ligos priežasčių yra įvairių. Kartais ligą sukelia tulžies akmenys, gali būti ir stresas.

„Visos ligos yra nuo Gražulio! – pajuokavo A. Navickas. Pridūręs: – Išties ketvirtadienį atrodė viskas tikrai beviltiškai: tąsomės nežinia kame, Žemaitaičio ir Gražulio klausimai atrodo viską užgožia, prie niekur neveda ir tie patys argumentai. Iš pradžių [pasijutęs blogai] galvojau, kad čia dėl nervų. Gal kažkiek ir prisidėjo?“

Primename, kad ketvirtadienį Seime pradėtas svarstyti Generalinės prokuratūros prašymas panaikinti parlamentaro Petro Gražulio teisinę neliečiamybę ir leisti jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn ikiteisminiame tyrime dėl tyčiojimosi ir niekinimo, nukreipto į LGBT bendruomenę. Taip pat Seimas svarstė, ar antisemitizmu kaltinamo parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio apkaltos klausimą perduoti Konstituciniam Teismui .

Pankreatito priežastys

Kasa – už virškinimą ir hormoninę pusiausvyrą atsakingas organas, išskiriantis skysčius, padedančius suvirškinti suvalgytą maistą. Prasidėjus kasos uždegimui – ūminiam pankreatitui, kasos fermentai pradeda virškinti kasos audinius. Yrantys kasos audiniai nekrozuoja, supūliuoja, gali prasidėti kraujo užkrėtimas.

Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos vadovas profesorius Juozas Kupčinskas portalui „Delfi“ yra pasakojęs, kad , viena iš pagrindinių pankreatito priežasčių – alkoholis. Tiek ūminio, tiek lėtinio uždegimo atveju.

Prof. dr. Juozas Kupčinskas

Ūmus pankreatitas ištinka tada, kai staiga ir gausiai žūsta kasos ląstelės, o agresyvūs kasos fermentai pradeda ardyti kasą, taip pakenkdami visam organizmui. Taip dažniausiai įvyksta dėl per didelio alkoholio suvartojimo.

Kita labai dažna ūmaus pankreatito priežastis – tulžies latako akmenys. Yra ir kitų labai retų priežasčių, pavyzdžiui, autoimuninio kasos uždegimo, imunoglobulino G4 ligos, genetinių veiksnių, hiperkalcemijos, vaistų vartojimo.

Retais atvejais padidėjęs trigliceridų kiekis kraujyje gali sukelti kasos uždegimą.

„Dažniausiai tie žmonės serga genetiškai nulemta būkle, kai jų kraujyje tiesiog cirkuliuoja labai daug trigliceridų, – sakė gydytojas. – Visgi tai yra labai nedidelė dalis ūmaus pankreatito atvejų“.

Taip pat žinoma, kad rūkymas didina ūmaus pankreatito riziką.

„Jeigu susideda šie du veiksniai: gausus alkoholio vartojimas ir rūkymas, tai pankreatito rizika gerokai išauga“, – „Delfi“ tvirtino profesorius J. Kupčinskas.

Pasak profesoriaus, apie 80 proc. lėtinio pankreatito priežasčių yra lėtinis piknaudžiavimas alkoholiu, dažniausiai tokia problema atsiranda priklausomybę alkoholiui turintiems asmenims. Kitus 20 proc. lėtinio pankreatito sukelia retos priežastys, t. y. genetiškai nulemtas pankreatitas, autoimuninis pankreatitas, bet tokių pacientų yra nedidelė dalis.

Kartais lėtinį pankreatitą gali nulemti ir tam tikros anatominės kasos įgimtos ypatybės, tačiau tai yra pavieniai atvejai.

Du svarbiausi simptomai

Pacientai, susirgę kasos uždegimu, patiria didelį skausmą, vemia. Įprastai skauda viršutinę pilvo dalį virš bambos, po duobute ar po kairiuoju šonkauliu. Skirtingai nuo skrandžio uždegimo, po vėmimo nepalengvėja. Tad skausmas ir pykinimas – du svarbiausi simptomai, kurie vystosi ne per porą minučių.

Pankreatitas

Pajutus šiuos simptomus, delsti negalima – vaistų konkrečiai nuo šios ligos nėra, todėl susirgusiems gali padėti tik gydytojai. Jiems įvertinus paciento būklę, gydymas tęsiamas arba ligoninėje, arba intensyviosios terapijos ir reanimacijos skyriuje.

Pasak profesoriaus, apie 85 proc. ūmaus pankreatito atvejų yra lengvos eigos ir žmonės per kelias dienas ar per savaitę pasveiksta, liga praeina be ženklesnių komplikacijų.

„Be abejo, jiems tenka atsidurti ligoninėje, reikia lašinti skysčius ir reikia stebėti tokius pacientus, bet didžiajai daliai pacientų tai išsisprendžia“, – sakė prof. J. Kupčinskas.

Apie 10–15 proc. atvejų pankreatitas būna sunkios eigos, kai dėl kasos uždegimo išsivysto sisteminė organizmo reakcija į uždegimą ir gali atsirasti kitų organų sutrikimų – inkstų funkcijos sutrikimas, kvėpavimo funkcijos sutrikimas.

„Be to, dėl kasos uždegimo gali atsirasti pavojinga komplikacija kasos nekrozė, kai dalis kasos apmiršta ir nebeatlieka tos funkcijos, kurią kasa normaliai turi atlikti. Kai išsivysto kasos nekrozė, pažeistoje vietoje gali prasidėti infekcija, o ji komplikuotis sepsiu ir visomis įmanomomis sudėtingomis būklėmis“, – sakė gastroenterologas.

Yra įvairių spekuliacijų ir paplitusių mitų, kad tam tikras maistas gali sukelti kasos uždegimą, bet iš tikrųjų nei riebus maistas, nei rūkyta žuvis ar kitas maistas kasos uždegimo jums nesukels, sako gydytojas. Be abejo, net ir per šventes mes turime stengtis laikytis sveikos mitybos principų, bet kasos uždegimo ir maisto sąsajos nėra pagrįstos.

Daliai liga praeina be pasekmių


Sergant sunkia pankreatito forma, mirtingumas siekia 5–10 proc.

„Ar išgyvenusiam pacientui liks padariniai, priklauso nuo pankreatito sunkumo. Didžiajai daliai pacientų pankreatitas praeina be pasekmių. Bet įvykus vienam pankreatitui, didėja pakartotinių uždegimo epizodų rizika ir, be abejo, problemų tikrai būna, jei didelė kasos dalis pažeista, įvyksta nekrozė, nustojami gaminti kasos fermentai ir gali sutrikti maisto medžiagų virškinimas, pasisavinimas, – sakė gydytojas. – Kai kuriems pacientams visą gyvenimą tenka vartoti kasos fermentus, dar blogiau, kas gali įvykti – išsivystyti diabetas. Žūva daug kasos ląstelių, tokiu atveju kasa nebegali pagaminti insulino.“

Kaip pastebi gastroenterologas, šventiniu laikotarpiu žmonės, jei kas ir nutinka, delsia kreiptis į medikus, nenori praleisti švenčių su artimaisiais, draugais ir kreipiasi pavėluotai.

Gydytojai pastebi, kad po šventinio laikotarpio gydymo įstaigose padaugėja apsinuodijusiųjų maistu, tad gydytojai pataria atidžiai rinktis maistą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)