Idėja ir jos nauda tikintis E. Balaika teigė, kad rekonstravus patalpas Ulonų gatvėje ir jose įkūrus hospiso namus, juose būtų teikiama visapusiška medicininė, globos, socialinė, dvasinė, pastoracinė pagalba. Ten planuojama įdarbinti apie 30 darbuotojų, kurie slaugytų 20 sunkių ligonių.

„Tokia mintis gimė prieš septynerius metus, nes Lietuva paliatyvios medicinos srityje yra atsilikusi, o poreikis yra labai didelis. Prieš šešerius metus buvo įkurta viešoji įstaiga „Tėviškės namai“, tačiau iki šiol mes turime tik paliatyviąją pagalbą namuose teikiančią komandą, o stacionarios paliatyviosios slaugos Alytuje ir jo apskrityje kol kas nėra“, - kabėjo E. Balaika.

Jis sakė, kad namuose teikiama pagalba yra tik maža dalis, o hospisas apjungtų ir komandą namuose, ir stacionarias paslaugas, kurios būtų nenutrūkstamos. Be medicininės pagalbos stacionare ir namuose, dvasinės, socialinės, psichologinės pagalbos, hospise būtų teikiama ir integruotos dienos klinikos, integruotos mobilios konsultacinės komandos pagalba.

„Ulonų gatvėje esančios paslaugos idealiai tinka hospisui, nes yra skveras, kuriame galima išvežti pacientus su lovomis, gali būti rengiamos bendruomenės šventės. Pastato patalpos viduje nėra labai nugyventos ir yra nesunkiai pritaikomos paslaugoms teikti. Žmonės sensta, onkologinių susirgimų skaičius didėja ir paliatyvioji pagalba yra labai reikalinga“, - teigė hospiso namų nauda neabejojantis E. Balaika.

Hospiso namai būtų išlaikomi iš įvairių finansavimo šaltinių. Britų patirtis, anot E. Balaikos, rodo, kad iš valstybinių institucijų gaunama iki 30 proc. lėšų, visą kitą finansavimą įstaiga pritraukia iš visuomenės, iš projektų, iš įvairių fondų. Norint Alytuje įsteigti hospiso namus tikimasi ir miesto tarybos palaikymo.

Artimiausiu metu bus pradėti VšĮ Alytaus paliatyviosios slaugos ligoninės steigimo dokumentai, bus kreipiamasi į tarybą dėl pritarimo tokios įstaigos steigimui.

Pirmieji hospiso namai įkurti Vilniuje, prieš metus paliatyviosios slaugos namai pradėjo veikti ir Kaune, o šiuo metu Klaipėdoje ir Šiauliuose veikia organizacijos, kurios taip pat siekia tapti hospisais.