Panašiai neuronus pažeidžia ir ilgalaikis alkoholio vartojimas.

Aerobikos pratimai skatina baltosios smegenų medžiagos atsistatymą, lėtina kognityvinius pažeidimus alkoholikų smegenyse. Tai nustačiusių JAV mokslininkų tyrimo rezultatai bus publikuoti žurnalo „Alcoholism: Clinical & Experimental Research“ rugsėjo mėnesio numeryje.

„Yra žinoma, kad reguliari aerobika gerina atmintį, savikontrolę, didina gebėjimą mokytis. Tai ypač taikytina pagyvenusiems žmonėms, kurie užsiima nuolat. Manoma, kad tai apsaugos juos nuo kognityvinės funkcijos sumenkimo, susijusio su natūraliu senėjimu“, - tvirtina tyrimui vadovavusi Hollis Karoly iš Kolorado universiteto Boulderyje.

Universiteto pranešime spaudai skelbiama, kad fiziniai pratimai apsaugo baltąją smegenų medžiagą nuo senėjimo procesų ir įvairių ligų sukeltų pažeidimų. Panašiai neuronus pažeidžia ir ilgalaikis alkoholio vartojimas.

Mokslininkų grupė išnagrinėjo 60 žmonių (37 vyrų ir 23 moterų) duomenis. Tyrimo dalyviai atsakė į klausimus apie problemas su alkoholiu, įskaitant savikontrolės netekimą, bei apie sportavimą. Taip pat buvo atliktos dalyvių smegenų nuotraukos. Taip tyrėjai bandė nustatyti tarpusavio ryšį tarp aerobikos, alkoholio ir pakitimų galvos smegenų struktūroje.

„Mes nustatėme, kad ryšys tarp alkoholio vartojimo ir baltosios smegenų medžiagos būklės priklauso nuo to, kiek žmogus užsiima aerobika“, - tvirtina H. Karoly.

Baltoji medžiaga atlieka svarbų vaidmenį nervų sistemos veikloje – perduoda informaciją tarp smegenų zonų. Baltosios medžiagos pažeidimai gali paskatinti motorinių funkcijų sutrikimus, sensorines problemas bei kognityvinius sunkumus.

„Ir nors kol kas mes tiksliai nežinome, ar pratimai gali apsaugoti nuo alkoholio sukeltų pažeidimų, šis tyrimas yra daug žadantis. Galima spėti, jog dėl alkoholio su smegenų veiklos problemomis susiduriantys žmonės galėtų pasinaudoti pratimais, kad būtų užkirstas kelias šiems pažeidimams“, - reziumavo psichiatrijos profesorė Susan Tapert iš Kalifornijos universiteto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)