Gydytoja tikina, kad per savo praktiką yra mačiusi pačių įvairiausių situacijų, tačiau tokios kaip Klaipėdoje – net ji nebuvo regėjusi. N. Drazdienė taip pat tikina, kad būna net ir tokių atvejų, kai gimdyti atvežtos moterys net nežino, kad jos yra nėščios.

– Profesore, ar per savo darbo praktiką esate susidūrusi su gimusiu kūdikiu, kuris buvo apsvaigęs?

– Mano praktika yra labai ilga, tai galiu pasakyti, kad esu susidūrusi su ne vienu tokiu kūdikiu, bet tokios būklės nesu mačiusi.

– Kokios priežastys tai lėmė?

– Kiekviena situacija yra ir labai panaši, ir skirtinga. Mes susiduriame su žmonėmis, tėvais, kurie net sąmoningai prievartauja savo besivystantį vaiką vartodami alkoholį, nes alkoholio vartojimas ir jo žala besiformuojančiam vaikui yra labai sunki. Ta žala niekada nepraeina be pasekmių. Ką sako tėvai? Iš tam tikrų požymių matome, kad moterys vartoja alkoholį, bet jos neprisipažįsta ir todėl tais atvejais mes neįvardijame, kad tai yra vaisiaus alkoholinis sindromas, o turime rašyti ir apibūdinti tai, kaip vaiko išraiškos ypatybes. Dažnai motinos aiškina, kad net nežinojo, kad buvo nėščios. Labai gaila, bet Lietuvoje yra tokių atvejų.

Nijolė Drazdienė

– Prieš savaitę Klaipėdoje gimė kūdikis su 4 promilių girtumu. Kas laukia šios mergaitės?

– Šios mergaitės laukia toksinis alkoholio pažeidimas, kuris yra įvykęs gimdoje ir išlieka visą gyvenimą. Jeigu alkoholis paveikia pirmosiomis nėštumo savaitėmis, maždaug tarp 3-12 savaitės, tokiems vaikams atsiranda specifiniai bruožai, sutrinka augimas, jie gimsta mažos masės, jie turi mažą neuronų skaičių, sutrinka ryšiai tarp smegenų tam tikrų dalių. Kartais net ir nesant ryškiam alkoholio sindromui, mes žinome ir galime tvirtinti, kad tokie vaikai vėliau tampa specialiųjų poreikių vaikais. Jie blogai mokosi, neišlaiko dėmesio, turi psichologinių problemų ir dar žinome, kad tokie vaikai vėliau jaučia potraukį alkoholiui. Negalime tikėti, kad visa tai praeis be pasekmių, tik spektras, kuriuo pažeidžiami vaikai, skiriasi.

– Ar įmanoma tas pasekmes ilgainiui sumažinti?

– Iš dalies, bet visiškai sumažinti neįmanoma. Jeigu įvyko kokie nors raidos pokyčiai, jeigu yra pažeisti neuronai, tai juos galima tik gydyti, bet to, kas įvyko, negalime pakeisti. Kai kurie simptomai formuojasi ir išryškėja tik vaikui augant.

– Ar tėvai visada ryžtasi auginti tokį vaiką?

– Būna atvejų, kai tokie vaikai yra paliekami ir net praėjusiais metais globai mes atidavėme keturis tokius vaikus. Lietuvoje yra daug vaikų, kuriuos reikia atiduoti globėjams.

– Dar pasirodė žinių, kad mergaitę pagimdžiusi moteris net nežinojo, kad yra nėščia. Kaip tai įmanoma?

– Turbūt įmanoma, jeigu taip yra. Galimas dalykas, kad žmonės geria tiek, kad jie nemato nei dangaus, nei saulės. Abejoju, kad moteris tikrai gali nežinoti, kad yra nėščia, bet pasitaiko ir tokių atvejų, kai moterys atvažiuoja ir sako, kad nežinojo. Tai yra emocijų nuskurdimas, mes nežinome, kokie buvo tų žmonių tėvai, gal jie buvo patyrę alkoholio poveikį. (…) Tai nėra genetinis pakitimas, nėra saugaus alkoholio kiekio. Nežinome, kiek galima išgerti alkoholio, kad vaisius nebūtų pažeidžiamas. Mes sakome, kad kiekvienas alkoholio lašas yra nesuderinamas.

Nijolė Drazdienė

– Kodėl nėštumo metu gimdyvėms svarbu nevartoti alkoholio?

– Svarbu nevartoti alkoholio, nes alkoholis nuodija vaiką ir sukelia negrįžtamus padarinius.

– O alkoholizmo sindromas – kas tai yra ir kaip jis matosi?

– Matosi jau vaikui gimus. Pirmiausia, yra maža vaiko galva, per mažas svoris, sutrikusi veido išraiška, aukšta kakta, siauri vokai, įdubusi nosies nugarėlė, plona viršutinė lūpa. Vien iš tokių išorinių bruožų galime įtarti, kad vaiko mama vartojo alkoholį. Jeigu mama gimdyti atvyksta blaivi, galime ir nežinoti, kad nėštumo metu ji vartodavo alkoholį. Tiesa, gali būti pažeidžiamos įvairaus sluoksnio moterys. O kaip reaguojame? Blogai. Tai yra socialinė problema, šiomis dienomis kalbėjau su jaunais žmonėmis ir daug žmonių net nėra girdėję, kad kelios taurės alkoholio gali pažeisti gimdoje esantį vaisių. Manau, kad turime apie tai daugiau kalbėti ir orientuotis ne tik į žmones, kurie geria kiekvieną dieną.

– Ar kenkia rūkymas?

– Žinoma, kenkia net ir pasyvus rūkymas. Rūkymas neturi tokių išskirtinių bruožų kaip vaisiaus alkoholinis sindromas, bet net ir tokie vaikai gimsta mažesnės kūno masės, jų mažesnės galvos, jie blogiau prisitaiko po gimimo ir turi problemų vėliau.

Visą pokalbį žiūrėkite DELFI įraše.




Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)