bbc.co.uk aprašo istoriją, kaip Vasilli Kalisperas iš Malverno Vusteršyro grafystėje (Anglija) sirgo branduoline gelta (kernicterus), kuri gydoma taikant šviesos terapiją ar perpilant kraują. Tačiau šeimą lankiusi praktikantė nuramino tėvus ir patarė sūnų laikyti arčiau lango.

Branduolinę geltą sukelia gelsva medžiaga, vadinama bilirubinu.
Pernai gegužės 12 dieną gimęs Vasilli turėjo gana dažnai pasitaikantį fermentų trūkumą, vadinamą G6PD, kuris gali paspartinti branduolinės geltos procesą.

Jeigu bilirubinas nepašalinamas iš kraujo, jis kaupiasi organizme, gali įveikti hematoencefalinį barjerą, kur jis galiausiai sukelia smegenų pažeidimus.

Berniuko tėvai Elena ir Michaelas pasakoja, kad kai po dviejų dienų jų vaikas buvo nuvežtas į ligoninę, bilirubino kiekis kraujyje viršijo visas įmanomas normas, todėl mažylio oda buvo pageltusi.

Nacionalinio sveikatos ir slaugos instituto pateiktose rekomendacijose teigiama, kad reikia tikrinti bilirubino kiekį visiems naujagimiams, kuriems per 72 valandas nuo gimimo pasireiškia gelta.

Nors Didžiojoje Britanijoje yra įprasta, kad būsimos akušerės baigiamaisiais studijų metais savarankiškai lanko pacientus, pagal naują sistemą mokslų dar nebaigusi akušerė viena lankytis pacientų namuose neturi teisės, nebent jos vadovas yra visiškai įsitikinęs jos kompetencija.

Vasilli motina pasakoja, kad gegužės 14 dieną vaiką atvežus į ligoninę jam buvo taikoma fototerapija, tačiau netrukus sustojo mažylio širdis ir teko jį gaivinti.

„Kai pamačiau jį tokį, neišlaikiau, - prisimena motina. - Jam buvo įvesta šitiek vamzdelių. Maniau, kad jis neišgyvens. Negaliu išsakyti to žodžiais. Nelinkėčiau niekam to patirti“.

Berniuko tėvas Michaelas pasakoja, kad naujausi tyrimai parodė, jog jo sūnus yra visiškai kurčias ir gali turėti mikrocefaliją. Tai reiškia, kad mažylio smegenys gali augti lėčiau nei visas kūnas, dėl to kūno proporcijos bus netaisyklingos.

„Matau vaikus, pažengusius toliau, ir man taip liūdna matyti, kiek daug jis neteko“, - sako sielvartaujantis tėvas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)