„Prieš tai mačiau tik vaikų šešėlius. Negalėjau jų atskirti, - leidiniui „Daily Mail“ pasakojo Anglijos Šropšyro grafystėje gyvenantis vyras. - Man teko išmokti atskirti juos pagal balsus. Galėjau pasakyti, kuris iš jų tai yra tik pagal jų kalbą, o kartais pagal tai, kaip greitai jie juda“.

Buvęs sunkvežimio vairuotojas I. Tibbettsas regėjimą prarado per dvejus metus. Viskas prasidėjo prieš šešiolika metų. Iš pradžių jis pažeidė savo dešinę akį – iš krosnies į ją pataikė metalo atraiža. Tada ragena buvo pažeista šešiose vietose ir nors žaizda užgijo, netrukus dešine akimi vyras visiškai nebematė. Prabėgus metams vyras beveik visiškai apako ir kaire akimi.

Kai visi bandymai sugrąžinti regėjimą baigėsi nesėkme, pernai gruodį jis ryžosi keistai ir neįprastai operacijai – osteo-odonto-keratoprotezo įsodinimui.

Osteo-odonto-keratoprotezavimo operacija yra metodas, naudojamas tada, kai reikia pakeisti pažeistą paciento rageną. 1963 metais jį sukūrė italų akių chirurgas Benedetto Strampelli. Procedūrai naudojama paties paciento danties šaknis ir alveolės kaulas. Ši operacija yra sudėtingas dviejų dalių procesas. Į dantyje padarytą skylę įdedamas plastikinis lęšis. Ji veiksminga tik tuo atveju, jeigu paciento tinklainė funkcionuoja.

Naujai pagamintas lęšis implantuojamas į akį, kuri transplanto neatmeta, nes jis padarytas iš paties paciento audinių.

Šiuo metu šią sudėtingą operaciją visoje Jungtinėje Karalystėje atlieka tik vienas chirurgas – Christopheris Liu iš Sasekso akių ligoninės Braitone. Nors operacija atliekama Japonijoje ir Europoje, ji labai retai daroma Jungtinėse Amerikos Valstijose, mat tinka ne visais regėjimo netekimo atvejais.

Nors šis chirurginis regėjimo sugrąžinimas yra ilgalaikis, tačiau daugeliu atvejų, kaip ir I. Tibbettso, neamžinas. Po operacijos jis atgavo 40 procentų regėjimo ir dabar mėgaujasi galimybe matyti savo berniukų veidus. Kadangi procedūros poveikis gali nebūti amžinas, jis bando mėgautis galimybe matyti, kol ją turi.

„Galvoje turėjau paveikslą, kaip jie atrodo, tačiau jie buvo gražesni, - džiaugėsi I. Tibbettsas leidiniui „Daily Mail“. - Šiuo atveju esu šiek tiek šališkas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)