NBC operatoriui diagnozuotas Ebolos virusas

Likus dviem savaitėms iki to laiko, kai žurnalistui iš JAV Ashoka Mukpo buvo diagnozuotas Ebolos virusas, jis rašė apie niūrią Liberijoje susiklosčiusią situaciją.

„Pastarąsias dvi savaites mačiau baisių dalykų“, - socialiniame tinkle „Facebook“ rugpjūčio mėn. iš Liberijos sostinės Monrovijos rašė jis.

„Koks nenuspėjamas ir pavojingas gali būti gyvenimas. Kai kuriose pasaulio dalyse esminė pagalba, kurią vertiname kaip savaime suprantamą dalyką, paprasčiausiai neegzistuoja“, - rašė A. Mukpo.

33-ejų laisvai samdomas operatorius iš „NBC News“ pasijautė prastai spalio 3 d. ir pats sau skyrė karantiną. Vos po dienos „Gydytojai be sienų“ Monrovijoje patvirtino, kad jis užsikrėtęs Ebolos virusu, rašo CNN.

Tėvai nerimauja

A. Mukupo dirbo kartu su vyriausiąja „NBC News“ medicinos reportere daktare Nancy Snyderman.

Spalio 3 d. NBC laidoje „Today“ A. Mikupo motina kalbėjo, kad jos sūnus į JAV sugrįš spalio 5 d. Taip pat pranešta, kad privačiu lėktuvu į JAV grįš visa komanda.

„Valstybės departamentas yra nuostabus. Jie mus palaiko. Galiu tik tikėtis, kad jam pasireiškę simptomai nesustiprės“, - pridūrė ji.

A.Mikupo tėvas pasakojo, kad nors jo sūnus gali vaikščioti ir jį vargina tik nedidelis karščiavimas, jis nerimauja.

„Akivaizdu, kad jis yra išsigandęs. Jis filmavo tai, kas vyko Liberijoje dvi savaites, matė tragediją ir mirtis“, - patikino daktaras Mitchellas Levy. „O dabar jis pats su tuo susidūrė, tačiau dabar jo nusiteikimas geresnis“, - pridūrė jis.

Susirgo beveik iš karto, kai tik buvo pasamdytas

A. Mikupo „NBC News“ pradėjo dirbti rugsėjo 30 d., o vos po kelių valandų, anot N. Snyderman, jis pasijautė prastai.

„Įtariu, kad jis buvo užsikrėtęs jau prieš mums susitinkant, o simptomai pasireiškė, kai pradėjo dirbti su mumis“, - spalio 3 d. pasakojo ji. „Viruso kiekis jo organizme nedidelis, todėl prognozės labai geros“, - patikino N. Snyderman.

Prieš pradėdamas dirbti NBC, jis rašė kitoms tarptautinėms žiniasklaidos priemonėms, tarp kurių – „Al Jazeera“ ir „Vice News“.
A.Mukpo darbai persmelkti aistra Liberijai. Savo darbuose jis mini savo ankstesnius apsilankymus šioje šalyje, įvykusius prieš keletą metų.

„Monrovijoje jis praleido dvejus metus dirbdamas nevyriausybinėje organizacijoje. Per tą laiką jis užmezgė stiprius ryšius su Liberijos gyventojais, todėl norėjo sugrįžti į šią šalį ir pamatyti, ar per tą laiką kas nors pasikeitė“, - pasakojo M. Levy.

Komanda izoliuota

Likusiai kartu su A. Mukpo dirbusiai komandos daliai kol kas nepasireiškė jokie simptomai, tačiau kai tik grįš į JAV, jiems bus skirtas 21 dienos trukmės karantinas. 21 diena – tai Ebolos viruso inkubacinis periodas.

A. Mukpo – ketvirtas Liberijoje buvęs ir Ebolos virusu užsikrėtęs asmuo. Gydytojai Kentas Brantly, Nancy Writebol ir Rickas Sacra taip pat apsikrėtė šiuo virusu dirbdami Liberijoje.

Visi trys gydytojai buvo evakuoti iš Liberijos ir buvo gydomi Atlantos ir Omahos ligoninėse. Jie pasveiko.

Ebolos virusas jau nusinešė daugiau nei 3 tūkst. gyvybių Gvinėjoje, Liberijoje ir Siera Leonėje. Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) pateikiama informacija, Ebolos viruso aukų gali būti daugiau.

Kankinantis filmavimas

Televizijos „Sky“ komanda taip pat dalijasi neįkainojama patirtimi. „Prieš filmuojant didelės rizikos zonoje mums pasakė, kad visa įranga turi būti arba dezinfekuota, arba sudeginta. Pasiruošiau plastikinius maišelius mažai DSLR kamerai ir mikrofonams, kuriuos planavome paslėpti po Alex drabužiais arba įdėti į neperšlampamą maišelį“, – rašo straipsnio news.sky.com autorius.

Na bet DSLR kameros mikrofonas veikė puikiai, nors ir buvo įdėtas į plastikinį maišelį.
Atvykus į centrą juos pirmiausia nuvedė į medinį sandėliuką, kad persirengtų. „Jaučiausi ramus, būsimas iššūkis netgi džiugino“, – rašo jis.

Kiekvienam žmogui buvo skirta seselė, kad būtų paruošti buvimui didelės rizikos zonoje. Iš pradžių reikėjo apsimauti ilgas plastikines kojines, apsiauti baltus plastikinius botus. Kiekvienam užmovė plaukų tinklelį, apvilko plastikinį kombinezoną. Pirmąją iš trijų latekso pirštinių porų užmovė ant kombinezono rankovių ir apklijavo lipnia juosta. Reikėjo užsidėti kombinezono gobtuvą, ant veido – medicininę kaukę.

„Man davė dar vieną gobtuvą, kuris uždengė galvą, skruostus ir kaklą. Kaip reikiant ėmiau jausti karštį ir drėgmę. Galiausiai užrišo geltoną plastikinę prijuostę ir uždėjo akinius. Iš po kelių sluoksnių nesimatė nė lopinėlio odos, tačiau apėmė iki šiol nepatirtas klaustrofobijos pojūtis, svarsčiau, kiek laiko ištversiu. Labai greitai kaukė ant veido ėmė prakaituoti iš vidaus, bandydamas įkvėpti, jaučiau savo prakaitą. Vienu metu, kai Alex kalbino Ebolos virusu užkrėstą žmogų, užsimerkiau, bandydamas nusiraminti. Galvojau: „Nebeprakvėpuoju, nebeprakvėpuoju.“ Po valandos filmavimo prireikė 10 – 15 min. nusiimti kiekvieną apsauginių drabužių sluoksnį, po kiekvieno kruopščiai dezinfekuojantis. Gydytojas matė, kad noriu kuo greičiau išsinerti iš drabužių, tačiau reikėjo paisyti saugumo reikalavimų. Esu taip išauklėtas, kad visur visada pirmas praleidžiu moteris, tačiau šį kartą būčiau trenkęs Alex, jei ji nebūtų leidusi man pirmam nusivilkti apsauginių drabužių“, – apie patirtas emocijas rašo autorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)