Ligoninės vadovė Edita Vaškevičienė LNK Žinioms pasakojo, kad į ligoninę pacientas buvo atvežtas po muštynių, o greitosios pagalbos medikai perspėjo gydytojus, kad pacientas gali būti agresyvus.

„Pacientas telefonu bandė filmuoti apžiūros metu medikus ir grasino, kad dabar parodys, kaip visi dirba. Daugiau pakomentuoti negaliu, nes vyksta tyrimas“, – sakė E. Vaškevičienė.

Po šio įvykio buvo iškviesta policija, vyras nusiramino ir jam buvo suteikta pagalba.

„Mes, kaip įstaiga, įstaigos vadovai, netoleruojame tokių reiškinių kaip agresijos. Fizinė agresija šiuo atveju yra užfiksuota ir imamės veiksmų, kad atsakomybę asmenys prisiimtų“, – sakė ligoninės direktorė.

Fizinis smurtas prieš gydytojus pasitaiko rečiau, tačiau psichologinis smurtas yra itin dažnas.

„Medikai su tuo susiduria kiekvieną mielą dieną, nes pacientų srautas yra nemažas. Pykčio priepuoliai, įvairių emocijų išklausymas – tai mediko kasdienybė, kuri nepalengvina ir negerina emocinės būklės paties dirbančiųjų.

Todėl galime nesulaukti, kad gydytojas bus patenkintas, laimingas ir konsultacijos metu bus su šypsena. Bet, kai pacientas jau atvyksta nusiteikęs priešiškai, ir kai tokių yra ne vienas, o keli, tai faktas, kad gali būti sudėtinga ir pačiam medikui“, – sakė E. Vaškevičienė.

Edita Vaškevičienė

Visgi, pasak pašnekovės, situacijų būna įvairių – ne visada būna teisūs tiek medikai, tiek pacientai.

„Dabar paviešinome vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas fizinis smurtas, tai gana retas reiškinys, bet su žodiniu smurtu susiduriame kiekvieną mielą dieną. To galėtume išvengti, jei tiek pacientas, tiek medikas vienas kitą gerbtų, mokėtų bendrauti. Kad pacientai neateitų jau iškart nusiteikę reikalauti, nes kitaip negaus paslaugos“, – kalbėjo ligoninės vadovė.

Seime po pateikimo buvo pritarta pasiūlymui, kad medikus įžeidinėję asmenys būtų baudžiami administracinėmis baudomis. Pasak E. Vaškevičienės, kai kuriais atvejais tai priverstų pacientus susimąstyti apie savo elgesį.

„Tada žmogus kai kuriais atvejais susimąstytų, ką jie šneka, ką daro, ir kokie jų veiksmai. 100 proc. tai neužtikrins saugumo, bet bus žingsnis į priekį“, – sakė LNK pašnekovė.

Visą LNK Žinių pokalbį rasite čia: