„Ministras siekia ne paslaugų geresnės kokybės, ne noro, kad ligoninėje būtų tvarkomasi geriau, o tiesiog rūpinasi bendrapartiečio ligoninės vadovo interesais. Ministras turėtų pirmiausia įvertinti savo kuravimo srityje esančias ligonines ir jų finansinę padėtį, kurių dauguma dirba nuostolingai“, - antradienį BNS sakė A.Zuokas, reaguodamas į V.P.Andriukaičio ketinimus kreiptis į premjerą dėl galimybių perimti Vilniaus klinikinę ligoninę.

Jis tikino, kad ministras, puoselėdamas tokius planus, „elgiasi oportunistiškai“ bei priminė, jog ministerija Vilniaus savivaldybei dar esą nėra grąžinusi 6 mln. litų skolos už ministerijai prieš ketveris metus perduotą Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę Lazdynuose.

Socialdemokratų partijos atstovai BNS patvirtino, kad ligoninės vadovas Henrikas Ulevičius neseniai įstojo į partiją.

A.Zuoko teigimu, atlikus gydymo įstaigos auditą nustatyta, kad skirtingi Vilniaus klinikinės ligoninės padaliniai teikia panašias paslaugas, naudoja identišką įrangą, tačiau nesurenka pakankamai pacientų, tad natūralu, jog taryba svarsto ligoninės optimizavimo galimybes.

Anot mero, Vilniaus savivaldybės užsakymu parengtoje ligoninės pertvarkos galimybių studijoje, dėl kurios protestuoja šios gydymo įstaigos profesinių sąjungų atstovai, buvo pasiūlyti keturi variantai, tarp jų - ir gydymo įstaigos privatizavimo galimybė. Tačiau šis variantas, A.Zuoko tvirtinimu, taryboje nėra svarstomas - kalbama tik apie galimą ligoninės padalinių, teikiančių panašias paslaugas ir naudojančių identišką medicinos įrangą, optimizavimą.

Sveikatos apsaugos ministerija Vilniaus mieste uždarė Raudonojo kryžiaus ligoninę. Lygiai taip pat priimti kiti panašūs sprendimai. Tuos sprendimus diktuoja efektyvesnis turto panaudojimas. Jei turtas nenaudojamas, jis neša nuostolius, reikia svarstyti kitokį jo panaudojimą: galima galbūt plėtoti naujas medicinos paslaugas, išnuomoti dalį patalpų ir panašiai (...). Paprasta ūkinė logika reikalauja apjungti padalinius į vieną, naudoti tą pačią medicinos įrangą, turėti ne nuostolį, o papildomas pajamas“, - sakė jis.

A.Zuokas taip pat tvirtino, kad atlikus auditą Vilniaus klinikinėje ligoninėje rasta daug pažeidimų, ir tai esą „viena priežasčių, kodėl yra sunerimusi ligoninės vadovybė, ir bando daryti politinį spaudimą, siekti išvengti atsakomybės už savo veiksmus“.

Dėl ligoninėje vykdomų reformų, taip pat dėl ligoninės optimizavimo galimybių studijos antradienį piketą prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) surengė Vilniaus klinikinės ligoninės profesinės sąjungos atstovai.

Kaip pranešė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai, V.P.Andriukaitis protestuotojams pažadėjo kreiptis į premjerą Algirdą Butkevičių bei paprašyti perduoti Vilniaus miesto klinikinės ligoninės steigėjo teises, pareigas ir turtą SAM. Taip esą būtų tinkamai užtikrintos antrinio ir tretinio lygmens gydymo paslaugos Vilniuje.

Ministerijos pranešime pabrėžiama, kad Vilniaus miesto klinikinės ligoninės sudėtyje veikia dvi ligoninės ir trys Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto klinikos bei centrai, todėl tai yra ne tik viena didžiausių sostinės ligoninių, bet ir mokslinis, pedagoginis centras.

„Todėl nedovanotinas Vilniaus miesto savivaldybės požiūris į vilniečius, negalinčius gauti laiku ir kokybiškų paslaugų dėl to, kad savivaldybės vadovai į patraukliose vietose esančias ligonines žiūri tik kaip į nekilnojamojo turto objektus“, – pareiškė ministras.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)