Jaučiasi laimingesnis

Unikalią operaciją, kuri trunka apie tris valandas, atliko Akių ligų klinikos vadovas profesorius Vytautas Jašinskas.

„Šioje chirurgijoje nėra smulkmenų – atrodo viskas dulkės dydžio, tačiau viskas yra itin svarbu. Endotelis yra keturis kartus plonesnis nei plaukas“, - sako V. Jašinskas.

Operacija atlikta 64 metų Vitalijui Lušnikovui iš Skuodo, kuris dėl akių ligų buvo operuotas jau ne kartą. Po dešiniosios akies kataraktos operacijos jo ragena pradėjo nykti, todėl vienintelis būdas, kuris galėjo išgelbėti regą pažeista akimi, buvo ragenos transplantacija.

„Man prieš dvejus metus atlikta akies operacija, tačiau dėl amžiaus akis operacijos neatlaikė, prasidėjo komplikacijos ir dar sparčiau ėmė gesti ragena. Matymas staigiai pablogėjo. Dabar, kai padarė operaciją, buvo jaudinantis momentas, kai nuėmė tvarstį. Buvo jaudulio – pavyko operacija ar ne. Dabar matau ryškų vaizdą – esu labai laimingas“, - kalbėjo V. Lušnikovas.

Analogiška operacija buvo atlikta ir Danguolei Juškevičienei, kuriai prieš metus tokia transplantacija padaryta Nyderlanduose.

„Labai daug metų skaudėjo akis. Ieškojau priežasties. Vėliau pasimatė ligos požymiai, kurią paveldėjau. Matymas tapo kaip per rūką, nemačiau ryškiai. Dabar situacija visai kita – matau ryškiai, galiu skaityti, megzti. Esu labai laiminga“, - kalbėjo D. Juškevičienė.

Operacija „Voratinklis“

Endotelio transplantacija atliekama tuomet, kai dėl ligos būna pažeistas tik vidinis ragenos sluoksnis. Operacijos metu tausojami sveiki akies audiniai, transplantuojamas tik dėl įvairių ligų pakitęs ragenos endotelis. Iki šiol Lietuvoje buvo atliekamos tik kiaurinės transplantacijos, kurių metų persodinami visi ragenos sluoksniai – tai yra visa ragena. Po mažiau akį traumuojančios endotelio transplantacijos būna mažesnė atmetimo tikimybė, pacientui nereikia skirti stiprių imunitetą slopinančių vaistų, pakanka tik lašų į akis.

Ragenos storis – 0,5 mm, o jos vidinis sluoksnis – vos 30 mikronų storio. Todėl ypatingo meistriškumo reikalauja sluoksnių atskyrimas, kurį chirurgas atlieka prieš pat transplantaciją. Tuomet voratinklio plonumo donoro ragenos endotelis pakeičia nesveiką paciento audinį.

Akių ragenos transplantacija – įprastas ragenos pažeidimų sukelto apakimo gydymo būdas. Pernai Lietuvoje atliktos 49 ragenų transplantacijos, nors laukiančiųjų sąraše 2016 m. sausio pradžioje buvo 123 asmenys. Per metus Kauno klinikose atliekama 25-30 akių ragenų transplantacijos – tiek, kiek dovanojama ragenų, nors poreikis yra kur kas didesnis.

O štai kaip atrodo pati operacija (stiprių nervų žiūrovams N-18):

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)