Naujų atvejų padaugėjimą nulėmė pirmiausia epidemijos siautėjimas Afrikoje į pietus nuo Sacharos ir ŽIV plitimas buvusioje Sovietų Sąjungoje bei Rytų Europoje, nurodoma Bendros JT ŽIV/AIDS programos (JTAIDS) metinėje ataskaitoje.

"Nors (kai kuriose) šalyse, kurių skaičius yra nedidelis, bet didėja, buvo padaryta pažanga, AIDS epidemija ir toliau pranoksta pasaulio pastangas sustabdyti jos plitimą", - sakoma ataskaitoje.

Šiemet nuo AIDS mirė daugiau kaip 3,1 mln. žmonių, tarp jų - 570 tūkst. vaikų. AIDS aukų skaičius yra daug didesnis už stichinių nelaimių aukų skaičių nuo praėjusių metų gruodžio cunamio.

Epidemijos mastas didžiausias pietinėje Afrikos dalyje, įskaitant Pietų Afrikos Respubliką (PAR). PAR ŽIV užsikrėtusių nėščių moterų skaičius 2005 metais padidėjo iki 29,5 proc., o nuo AIDS mirštančių 25-44 metų amžiaus žmonių skaičius padvigubėjo.

Kitose pietinės Afrikos dalies valstybėse, tokiose kaip Botsvana, Lesotas, Namibija ir Svazilandas, ŽIV yra užsikrėtusios daugiau kaip 30 proc. nėščiųjų. Afrikoje į pietus nuo Sacharos gyvena 25,8 mln. ŽIV užsikrėtusių žmonių - 64 proc. visų užsikrėtusiųjų.

Grėsmė monogamiškoms moteris

JTAIDS nurodė, kad šiais metais ŽIV apsikrėtusių moterų skaičius nuo 2003-ųjų išaugo vienu milijonu ir pasiekė 17,5 milijono.

"Daugelyje šalių santuokos ir ištikimybės nepakanka, kad moterys apsisaugotų nuo ŽIV infekcijos", - teigiama ataskaitoje. Joje priduriama, kad Indijoje, kur ŽIV apsikrėtę 5,1 mln. žmonių, daug naujų infekcijos atvejų buvo nustatyta ištekėjusioms moterims, kurios apsikrėtė nuo savo vyrų, turėjusių santykių su sekso paslaugų teikėjomis.

Rytų Europoje, Centrinėje Azijoje ir Rusijos Federacijoje vis labiau auga dėl nesaugaus sekso infekuotų žmonių skaičius, nors iš pradžių šiuose regionuose ŽIV plito tarp intraveninius narkotikus vartojančių asmenų.

Anot ataskaitos, 2005 metais Rytų Europoje, Centrinėje Azijoje ir Rusijoje gyveno 1,6 mln. ŽIV apsikrėtusių žmonių. 2003 metais jų buvo 1,3 mln. Mirčių nuo AIDS skaičius šiame regione 2005-aisiais išaugo iki 62 tūkst. 2003 metais jis siekė 36 tūkstančiai.

Tačiau besivystančiose šalyse žmonėms tapo geriau prieinami antiretrovirusiniai vaistai. "Nuo 2003 metų pabaigos pagerėjus gydymui, 2005 metais pavyko išvengti nuo 250 iki 350 tūkst. mirčių", - rašoma ataskaitoje ir pažymima, kad tokiose šalyse kaip Argentina, Kuba, Brazilija, ir Čilė gydymo sulaukė daugiau kaip 80 proc. apsikrėtusiųjų.

Tačiau ataskaitoje priduriama, kad gydymo reikia dar daugybei infekuotųjų ŽIV. Pavyzdžiui, antiretrovirusiniais vaistais gydomas tik kas dešimtas apsikrėtęs afrikietis ir kas septintas Azijos gyventojas. Tokioms Rytų Afrikos šalims kaip Uganda, ir kiek mažiau Kenijai, pavyko sumažinti ŽIV/AIDS atvejų skaičių tarp nėščių moterų - taip įvyko dėl seksualinės elgsenos pokyčių.

Tačiau Azijoje nuo 2003 metų ŽIV apsikrėtus dar 1,2 mln. žmonių, bendras infekuotųjų skaičius šoktelėjo iki 8,3 milijono. Tuo tarpu tokiose šalyse kaip Vietnamas ir Pakistanas susiklosčiusios palankios sąlygos greitam viruso plitimui.

Ataskaitoje pažymima, kad praėjus dviem dešimtmečiams nuo tada, kai pradėta kalbėti apie ŽIV/AIDS, daugelyje pasaulio vietų, įskaitant PAR, žinios apie ŽIV plitimą yra pavojingai menkos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją