Galvos skausmas paprastai klasifikuojamas pagal jo priežastį. Į pirmąją kategoriją patenka pirminis galvos skausmas, o į antrąją – antrinis.

Pirminis galvos skausmas nėra kažkokios kitos ligos simptomas, jį sukelia tam tikros problemos skausmui jautriose galvos struktūrose, pavyzdžiui, per didelis tam tikrų cheminių medžiagų aktyvumas smegenyse, problemos, susijusios su nervais ar kraujagyslėmis, arba net genai, dėl kurių žmonės yra linkę į galvos skausmus. Geriausias pirminio galvos skausmo pavyzdys yra migrena.

Antrinis galvos skausmas yra kažkokios ligos simptomas. Ši liga stimuliuoja jautrius galvos nervus. Tai gali būti sinusinė infekcija, smegenų auglys, insultas ar panašiai.

Galvos skausmą gali sukelti begalė veiksnių. Tačiau jei galvą jums skaudą nuolat ar labai dažnai, būtinai pasikonsultuokite su gydytoju, nes galvos skausmas gali signalizuoti rimtą ligą.

Pagrindinės galvos skausmo priežastys:

1. Alkoholis ir pagirios. Daugelis mūsų yra pažįstami su senomis „geromis“ pagiriomis. Nors niekam nėra paslaptis, kad pagirios seka po gausaus alkoholio vartojimo, mokslininkai nesutaria, ar galvos skausmą per pagirias sukelia uždegimas ar tai alkoholio poveikis kraujagyslėms. Taip pat manoma, kad galvos skausmą per pagirias gali sukelti dehidratacija. Be to, raudonajame vyne ir kai kuriuose kituose alkoholiniuose gėrimuose yra dar vienas „nenaudėlis“ ingredientas – tiraminas, kuris taip pat gali sukelti galvos skausmą per pagirias. Tiramino yra ir brandintų sūrių, kaip, pavyzdžiui, sūrio su mėlynuoju pelėsiu, čederio, parmezano ir šveicariško sūrio sudėtyje.

2.Dehidratacija ir maisto trūkumas. Galvą jums gali skaudėti ir dėl to, kad gėrėte per mažai vandens ar praleidote pietus.

Stenkitės per dieną išgerti 8 stiklines vandens ir reguliariai valgyti, kad palaikytumėte normalų cukraus kiekį kraujyje. Valgykite pakankamai vaisių ir daržovių, kuriose yra daug vandens bei svarbiausių vitaminų ir ląstelienos, būtinų jūsų organizmui, kad ne tik būtumėte sveiki, bet ir išvengtumėte galvos skausmo.

3. Šalčio sukeltas galvos skausmas. Veikiausiai visiems nors kartą yra suskaudusi galva suvalgius didelį šaukštą gardžiausių ledų. Šiuo atveju tokio skausmo paprasta išvengti paprasčiausiai mėgaujantis ledais lėtai ir mažais kąsneliais. Žinoma, lengva pasakyti, bet sunku padaryti, ypač kai tie ledai yra tokie skanūs!

4. Stresas. Mes visi jį patiriame. Daug darbo, mokyklos reikalai, vaikai, niurzga viršininkas. Stresas tikrai gali sukelti galvos skausmą. Mokslininkai yra nustatę, kad migrena kyla po stresinės situacijos, nes tuo metu organizme padidėja kortizolio kiekis. Vėliau įtampai nuslūgus ir sumažėjus kortizolio kiekiui, žmogui gali kilti migrena. Tikrai erzina tai, kad po stresinės situacijos dar ir užsidirbti migreną!

Jeigu jūsų galvos skausmas susijęs su stresu, galite išbandyti įvairias streso mažinimo metodikas: gilų kvėpavimą, jogą, pilatesą, meditaciją, atpalaiduojantį masažą ar aromatinę vonią. Aromaterapija ir eteriniai aliejai tikrai padeda sumažinti galvos skausmą.

5. Virškinimo problemos. Remiantis kinų medicina, galva yra žmogaus virškinimo sistemos atspindys. Tai reiškia, kad bet koks galvos skausmas yra kažkuriuo būdu susijęs su virškinimo sistemos problemomis. Stebėkite, ar galvos neima skaudėti suvalgius tam tikrų maisto produktų. Galbūt kažkuris jų sukelia virškinimo problemų ir tuo pačių galvos skausmą.

6. Fizinio akyvumo sukeltas galvos skausmas. Per didelis fizinis krūvis sporto salėje gali sukelti galvos skausmą. Pamėginkite treniruotės metu užsiimti kokia lengvesne veikla, kad sumažėtų galvos skausmas. Kai kam padeda tiesiog ilgesnis apšilimas. Jeigu didelis fizinis krūvis gali sukelti galvos skausmą, tai vidutinio sunkumo pratimai gali, atvirkščiai, padėti sumažinti streso lygį ir išvengti galvos skausmo. Įvairūs raumenys gali prisidėti prie galvos skausmo, tačiau pagrindiniai kaltininkai yra raumenys, jungiantis viršutinę kaklo dalį su mente, ir raumenys, kurie sujungia pirmus du slankstelius ir kaukolę. Geriausias būdas atpalaiduoti šiuos raumenis yra tiesiog pasivaikščioti, nes pagerės kraujotaka.

7. Alergija maisto produktams. Kai kurių rūšių migrenos ir galvos skausmai yra susiję su alergija tam tikriems maisto produktams arba reakcijomis, kurias sukelia konservantai, dirbtiniai dažikliai ir kiti priedai. Karvės pienas, kiaušiniai, kviečiai, sūris, kofeinas ir nitratai mėsoje dažniausiai sukelia galvos skausmą. Stebėkite, ką valgote, ir pamėginkite visai atsisakyti įtariamo produkto, kad pažiūrėtumėte, ar jūsų būklė pagerėjo, arba nuspręstumėte, jog reikėtų kreiptis į alergologą.

8. Aplinkosauginiai veiksniai. Sakoma, kad aplinkoje yra daugiau nei 12 tūkst. įvairių medžiagų ir teršalų, kurie gali sukelti galvos skausmą, nes žmonės tampa vis jautresni tokioms medžiagoms. Galvos skausmą gali sukelti pelėsis, dūmai, pesticidai, plastikas, kvapai, kvapikliai, chloras, radioaktyvios dulkės, anglies monoksidas ar net toksinai, kuriuos skleidžia jūsų namų sienos. Bent šiek tiek valyti orą namuose ar biure gali padėti specialūs augalai. Arba paprasčiausiai dažniau būkite gryname ore.

9. Miego pokyčiai ir jo stoka. Vienas mokslinis tyrimas parodė, kad žmonėms, kurie miega šešias ar mažiau valandų per naktį, galvą skauda dažniau nei tiems, kurie miega aštuonias valandas. Taigi, šiltai apsikamšykite, paskaitykite knygą, paskaičiuokite avis ar padarykite dar ką nors, kas padėtų jums gerai išsimiegoti. Jūs to verti!

10. Bloga laikysena. Kūprinimasis prie darbo stalo gali padidinti spaudimą galvos ir kaklo raumenyse ir taip sukelti galvos skausmą. Sėdėkite tiesiai. Geriausia pasirinkti kėdę, kuri suteiktų atramą apatinei nugaros daliai (arba galima pasidėti pagalvėlę).

11. Ligos simptomas. Kaip jau buvo minėta straipsnio pradžioje, galvos skausmas gali būti antrinis ir iš tiesų būti kažkokios ligos simptomas. Yra begalė ligų ir sveikatos būklių, kurios sukelia galvos skausmą. Jeigu jums neįprastai skauda galvą arba kankina chroniškas galvos skausmas, ir įtariate, kad kažkas yra negerai, nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

12. Hormoninių pokyčių sukeltas galvos skausmas. Estrogeno kiekio sumažėjimas prieš pat mėnesines gali sukelti migreną. Hormoniniai pokyčiai taip pat gali sukelti galvos skausmą nėštumo metu, artėjant menopauzei arba jos metu.

13. Vaistų perdozavimas. Kaip keistai tai beskambėtų, pakartotinį galvos skausmą gali sukelti per didelė dozė vaistų nuo skausmo.

14. Oro pokyčiai. Negana to, kad jau ir taip yra daugybė dalykų, kurie gali sukelti galvos skausmą, jį dar gali sukelti ir oro pokyčiai. Nors oro negalite kontroliuoti, saulėtą dieną galite užsidėti akinius nuo saulės ir gerti daugiau vandens, kad sumažintumėte skausmą.

15. Rūkymas. Ne paslaptis, kad rūkant kraujagyslės susitraukia ir gali imti skaudėti galvą. Tačiau būkite atsargūs. Net jei patys nerūkote, pasyvus rūkymas taip pat gali sukelti galvos skausmą, nes stovėdami šalia rūkančio žmogaus taip pat prisikvėpuosite dūmais, kuriuose yra nemažai nikotino.

Išvada: geriausias būdas išvengti galvos skausmo yra žinoti, kas asmeniškai jums jį sukelia, ir vengti šių dirgiklių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)