Kas yra endobiogenika?

„Endobiogenika yra individualus požiūris į žmogų. Žvelgiame į žmogaus vidų – hormonų, nervų sistemos pusiausvyrą, nusiskundimus, simptomus – ir deriname su žmogaus išore. Tai toks detalus požiūris į žmogų“, – pasakojo J. Šukevičienė.

Kraujo tyrimas yra tik viena dalis šių gydytojų konsultacijos.

Norint visiškai įvertinti žmogų, reikia turėti kraujo tyrimą, skiriame didelį dėmesį detaliai anamnezei, t. y. nusiskundimams, ligų istorijai, vaikystės istorijai. Nagrinėjame faktus apie mamos nėštumą, nes 9 mėnesiai, praleisti pilve, galėjo daryti įtaką didesniam jūsų streso lygiui, persirgtas ligas, šeimos ligas, savijautą, miegą, nuotaiką, net sapnus, – sako J. Šukevičienė.

– Po to seka labai detali kūno apžiūra, nes mūsų vidus pasireiškia per išorę. Tarkime, svorio pasiskirstymas, apgamai, plaukai, nagai irgi labai atspindi mūsų hormonus. Dėl jų įtakos mes taip atrodome. Todėl reikalinga detali sintezė kraujo tyrimo, anamnezės ir kūno apžiūros, kad galėtume padaryti pilną išvadą ir patarti žmogui.“

Jurgita Šukevičienė

Gydytojos pataria tokį tyrimą atlikti ne tik tada, kai jaučiate negalavimus ar varginančius simptomus, bet ir tada kai jaučiatės sveikas.

„Mūsų didžiausias pageidavimas būtų, kad žmonės ateitų profilaktiškai, sąmoningai domėtųsi savo sveikata, mityba, būsena. Iš mūsų konsultacijos galima nuspėti ateities problemas, kokios gali būti ir kad žmonės iš anksto užsiimtų prevencija“, – sako gydytoja J. Šukevičienė.

Visgi, dauguma šių gydytojų pacientų – žmonės, kurie dabar serga, ieško atsakymų, kaip sau padėti. Tokie pacientai dažniausiai neranda atsakymų pas savo šeimos gydytoją ar kitus gydytojus specialistus.

Ko žmogus, atlikęs detalų tyrimą ir išklausęs gydytojo konsultaciją, gali tikėtis?

„Daug rekomendacijų, kurios bus susijusios su mityba, kokius papildus ar vaistus reikėtų naudoti, susijusius su gyvensena, kaip valdyti stresą. Tai konkretūs ir individualūs, o ne bendri patarimai. Pacientas taip pat gali tikėtis, kad išspręs sveikatos problemas, kurias jis turi“, – sako gydytoja J. Asovskaja.

Atlikus kraujo tyrimą, gydytojo konsultacija gali užtrukti ir iki 2 val. Pakartotinės konsultacijos vyksta trumpiau.

Kuo šis tyrimas ir endobiogenikių konsultacija skiriasi nuo šeimos gydytojo aptariamo bendrojo kraujo tyrimo? „Mes kraujyje vertiname ne tik ląstelių kiekį, bet ir tų ląstelių santykius tarpusavyje. Pavyzdžiui, pagal leukocitų ir eritrocitų santykį sprendžiame, koks yra vyriškų ir moteriškų hormonų santykis, – sako J. Asovskaja.

– Pavyzdžiui, pažiūrėjus eozinofilų kiekį kraujyje, mes galime įvertinti, kaip veikia žmogaus antinksčiai, kiek jis patiria streso, ar žmogaus organizmas pats gali su tuo kovoti. Gali būti, kad antinksčių veikla neatitinka jūsų poreikio ir jums trūksta energijos norint kovoti su stresu. Mes galime tą padėti įveikti, turime tam priemones.“

Gydytoja sako, kad iš detalaus kraujo tyrimo endobiogenikos specialistai gali pamatyti labai daug – hormonų, nervų sistemos, ką ląstelės nori labiausiai valgyti, taip būtų galima pasakyti, medžiagų apykaitą, ląstelinį kvėpavimą.

„Iš tam tikrų indeksų mes galime vertinti, ar žmogus moka kontroliuoti stresines situacijas ar labiau yra linkęs „šokti į paniką“. Galime matyti, ar žmogui tinka dideli fiziniai krūviai – ar jam tinka daug sportuoti ar jam reikėtų užsiimti, pavyzdžiui, joga, – sako J. Asovskaja.

– Pirmiausia, žmogus turi norėti pakeisti savo gyvenimą, išmokti valgyti stresą, balansuoti mitybą. Sumažinti arba padidinti fizinį aktyvumą, klinikinė fitoterapija. Klinikiniais tyrimais remtas gydymas vaistažolėmis. Jei reikia, skiriame ir sintetinius vaistus.“

Julija Asovskaja

Ką būtina žinoti prieš atliekant tyrimą?

Prieš išsamų kraujo tyrimą patariama bent dvi dienas intensyviai nesportuoti, bent kelias dienas prieš tyrimą nesiimti dantų taisymo, iki tyrimo nevalgyti 12 val., 24 val. nevartoti alkoholio. Norint išsamios analizės, kraujo tyrimą geriau atlikti ūmiai nesergant.

„Prieš tyrimą neturi neturi būti minčių „jaučiu, kad sirgsiu“, prieš tyrimą žmogus turi jausti kuo mažiau streso, nes tokiais atvejais kortizolio kiekis bus pakilęs labai aukštai ir bus sunku vertinti, ar žmogus sirgs ar pas jį yra problema, kurią reikėtų išspręsti, – pataria gydytoja.

– Prieš atliekant tyrimą, ramiai reikėtų pabūti bent 10 minučių, nes kai judame, mums irgi rodo padidėjusį kortizolį.“

Gydytoja sako, kad tokį kraujo tyrimą idealu atlikti arčiau gimtadienio. „Gimtadienio metu žmogus sugrįžta į savo tikrąją būseną. Idealu – gimimo dieną. Organizmas turi atmintį, sunku pasakyti, bet sugrįžta į gimtadienio būseną. Prieš gimtadienį dauguma žmonių jaučiasi keistai, apima liūdesys, apmąstymai. Nepatariama tyrimo atlikti rugpjūčio pabaigoje, rugsėjį, nes vyksta labai didelė organizmo adaptacija iš vasaros į rudenį ir žiemą“, – sako J. Šukevičienė.

Visgi toks pilnas kraujo tyrimas kainuoja ne pigiai – apie 80 Eur, o iki 2 valandų trunkanti individuali gydytojo konsultacija – dar apie 100 Eur.

Kada rekomenduojama kreiptis į endobiogebikos metodus taikantį specialistą?

  • Tyrimų rezultatai rodo, kad esate sveikas, tačiau nesijaučiate gerai. Vargina nuolatinis nuovargis, energijos trūkumas, slogi nuotaika.
  • Dažnai peršalate, kamuoja nuolatos pasikartojančios anginos, ausų uždegimai, vargina galvos skausmai, kurių priežastis nerandama. Jaučiate, kad nukenčia Jūsų gyvenimo kokybė.
  • Norite, kad gydytojas padėtų surasti ir suprasti ligos priežastis.
  • Gydymas įprastais klasikinės medicinos metodais ir priemonėmis Jums nepadeda, nors ir gaunate gydymą, tačiau jaučiatės blogai. Skundžiatės ne vienu rimtu negalavimu, todėl nuolat turite gerti daug sintetinių vaistų. Jaučiate nepageidaujamą šalutinį vartojamų vaistų poveikį.
  • Jūsų giminėje kartojasi iš kartos į kartą tam tikros ligos, kurioms Jūs norite užbėgti už akių jau dabar. Norite rūpintis savo sveikata nelaukdamas, kol susirgsite.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)