Į sporto salę gydytojui leidus.

Vizitas pas gydytoją - pirmas žingsnis sporto be traumų link. Tad pirmyn.

Į žvaigždes teisingų tikslų vedini.

Per kančias į žvaigždes (lot. per aspera ad astra), - sakoma. Pritariu. Papildysiu - į žvaigždes tik teisingų tikslų vedini. Į sporto salę fizines savybes - jėgą, ištvermę ir gretį lavinti, dar - save sveikatinti, o ne sėdmenis ar presą daryti, tuo labiau - svorį mesti (kas dėl svorio - mesti galima sviedinį, o krenta tik lapai nuo medžio).

Neteisingi tikslai greitai prives prie traumų. Tuo tarpu teisingi tikslai leis ne tik sporto salėje, bet ir gyvenime jaustis lengvai, saugiai, užtikrintai, komfortabiliai ir žvaliai. Tik sveikame kūne - sveika siela.

Treniruotis pagal sporto programą galima, bet tik tada, jei ją sudarė kineziterapeutas.

Sporto programa naudingas dalykas, bet tai neturi būti pratimų, kuriuos patys galėtumėte surasti youtube ar kituose puslapiuose, kratinys. Sporto programa turi būti suderinta su jūsų kūno kompozicija - joje privalo būti nurodyta lavinti mažiau apkrautus raumenis, tuo tarpu pertemptus raumenis pratempti.

Jeigu su treneriu - tai tik su profesionalu.

Turintiems tikslą sveikatinti save, o ne žaloti privalu sportuoti su treneriu - profesionalu. Treneris profesionalas - tai ne tik tas, kurio vienos treniruotės kaina siekia 100 Eur. Kaina šiuo atveju labiau priklauso nuo marketinginių sugebėjimų, nei nuo profesionalumo. Treneris profesionalas - tai dažniausiai tas, kuris turi išsilavinimą toje srityje, kurioje dirba. Tai tas, kuris mąsto ir analizuoja treniruotės metu, o ne tas, kuris nurodinėja savo klientui atlikti pratimus, kurių reikšmės net pats nesupranta.

Tai tas, kuris turi žinių ir moka jomis pasidalinti. Tai tas, pas kurį žmonės užsibūna, o ne nuo kurio bėga po kelių treniruočių. Tai tas, kuris moko, kaip išvengti traumų. Kaip atrasti profesionalą? Prieš registruojantis pas trenerį, pasidomėkime apie jį internete. Na, o treniruotės metu testuokime jį - paklausinėkime, kodėl pasirinkta būtent tokia pratimų seka; kurie raumenys tempiami, o kurie atplaiduojami darant trenerio nurodytą pratimą ir kt. Nebijokime klausti, trenerio atsakymai parodys jo profesionalumą.

Kvėpuokime!

Treniruotės metu būtina kvėpuoti ir tai daryti taisyklingai. Įkvėpkime per nosį, kai lengva, iškvėpkime per burną, kai sunku. Ir nepamirškime, nes dažnai, susikoncentravę į pratimo teisingą atlikimą, kvėpuoti užmirštame.

Matuoti pulsą - būtina!

Sakoma, kas kitas geriau tavimi pasirūpins, nei tu pats. Tiesa. Tad sportuojant būtina patiems prižiūrėti save - krūvius didinti pamažu, reguliariai matuoti pulsą. Pulso stebėjimo taisyklė galioja visais atvejais - tiek sportuojant individualiai, tiek ir su treneriu ar grupiniuose užsiėmimuose.

Būtina atkreipti dėmesį, jog ne visi asmeniniai treneriai, dėl nežinojimo ar kitų priežasčių, linkę stebėti kliento pulsą - tai klaida, galinti kainuoti daug. Tuo tarpu treneris grupiniuose užsiėmimuose dėl besitreniruojančių gausos fiziškai to padaryti net ir nesugebėtų. Tad sportuodami būkime atsakingi patys prieš save - kaskart pasitikrinkime savo pulsą laikrodukuose, o tokių neturint - nepatingėkime užlipti ant bėgimo takelio.

Per didelis Jūsų organizmui tenkantis krūvis, atkreipiu Jūsų dėmesį, stipriai žaloja širdį, taip pat naikina raumenis, nes pastarieji neaprūpinami deguonimi, dar daugiau, sutrikdo kraujagyslių sistemos veiklą.

Tempimo pratimai treniruotės metu - būtinybė.

Tempimo pratimai kiekvienam iš mūsų turi tapti neatsiejama treniruotės sporto klube dalis - jie padeda išvengti sužalojimų, sumažina traumų atsiradimo riziką, paruošia kūną didesnei fizinei apkrovai ir padidina treniruotės efektyvumą, padeda atpalaiduoti raumenį - sumažina raumens tonusą po mankštos. Pratempkime savo kūną - jūsų organizmas, pažadu, jums už tai padėkos.

Vienodų apkrovų taisyklė.

Tai yra pati svarbiausia taisyklė užsiimant bet kokiu sportu.

Tik tinkama pradinė padėtis sudarys sąlygas vienodai paskirstyti apkrovas pratimo atlikimo metu. Tad koncentruokimės į pradinę padėtį. Tuo tarpu netinkama stovėsena, sėdėsena, neteisingas judėjimas yra itin žalingi mūsų organizmui, raumenims, ypatingai stuburui - traumuojama jo periferinė sistema, pertempiami ir taip pertempti raumenys. To neįsisavinus, ilgainiui pajusime neigiamas pasekmes - traumas, diskomfortą judant.

Tempimo pratimai kasdien

Tempimo pratimai didina lankstumą, padeda atsipalaiduoti, gerina kraujotaką, kūno koordinaciją, - kasdien darydami tempimo pratimus, nepajusime kaip pagerės nugaros būklė - atsikratysime nugaros skausmų (tai ypač aktualu dirbantiems sėdimą darbą), tapsime lankstesni, tuo pačiu - gracingesni, jausimės žvalesni - turėsime daugiau energijos dienos darbams atlikti. Tempimo pratimus laikyčiau vienu iš geros savijautos bei sveikos gyvensenos elementų.

Diagnozė - skoliozė, sportas - tik su treneriu.

Skoliozė - viena dažniausių diagnozių, iškrypus stuburui. Skoliozės atveju stuburtas iškrypęs į šoną. Sportuojama tik prižiūrint draugui ar treneriui. Priešingu atveju, vienos pusės raumenims esant labiau pertemptiems nei kitos, negalint matyti savo kūno raumenų vienodo judėjimo, jau pertemptus raumenis tik dar labiau pertempsime. Tai iššauks tokias pasekmes kaip stuburo išvaržos patalogija, dubens kaulų apkrova, tiesiųjų ar kryžminių raiščių įtrūkimai, achilo sausgyslių įtrūkimai arba nutrūkimai.

Straipsnį parengė treneris - kineziterapeutas, prekės ženklo „Geras treneris“ įkūrėjas Mindaugas Žulpa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)