Burokėlių girą galima gaminti dviem būdais: be mielių ir su jomis.

Bemielė gira bus paruošta per tris–penkias dienas. Naudojant mieles – jau po paros ar dviejų.

Pirmas būdas

Jums reikės:

500 g burokėlių,

3 l vandens,

50 g ruginės duonos,

10 g mielių,

100 g cukraus.

Burokėlius kruopščiai nuplaukite, nuskuskite, supjaustykite plonais gabaliukais ir padžiovinkite orkaitėje. Paskui užpilkite nedideliu kiekiu karšto vandens (kad vanduo apsemtų burokėlius) ir virkite. Nuovirą nupilkite, sudėkite į jį juodą duoną, cukrų, mieles ir pastatę šiltoje vietoje laikykite 1–2 dienas, kol surūgs.

Išvirtus likusius burokėlius galite panaudoti gamindami kitus patiekalus.

Antras būdas

Jums reikės:

1 burokėlio (didelio),

2 l vandens (virinto atvėsinto arba valyto),

4 valgomųjų šaukštų cukraus,

ruginės duonos (sudžiūvusia pluta).

Nuskustą burokėlį smulkiai sukapokite arba supjaustykite. Sudėkite į stiklainį, užpilkite verdančiu vandeniu. Įdėkite cukraus ir ruginės duonos su pluta.

Stiklainį uždenkite marle ir leiskite bent tris dienas rūgti. Po to girą nukoškite, išpilstykite į jums patogią tarą ir gerkite į sveikatą.