Apsauginis kremas nuo saulės neleidžia odai įgauti gražaus atspalvio – tiesa ar mitas?

„Dauguma jaunimo, net ir vyresnių žmonių, tikrai nori to įdegio: šokoladinio įdegio, rudos odos, seksualios, gražios. Norėčiau pasakyti, kad tikrai tai mitas, nes apsauginis kremas nuo saulės vis tiek praleidžia tam tikrą ultravioletinių spindulių kiekį, tai tu vis tiek įdegi ir nesudegi, netampi labai jau rudas, bet vis tiek turi sveikai atrodantį įdegį vasaros metu“, – teigė M. Bylaitė-Bučinskienė.

„Apsauginiai nuo saulės kremai – ką jie daro? Arba jie absorbuoja ultravioletinius spindulius, arba atspindi, bet žmogus niekad nepatepa pakankamo kiekio. Žmogus niekad nepatepa nuosekliai, kad būtų visas kūnas suteptas ir pakankamai storai, kad būtų gera apsauga, plius, po dviejų valandų reikia kartoti tą kremo tepimą. Reiškia, praktiškai mažoji dalis – tik kokia 20 procentų pasitepa pakartotinai“, – pastebėjo profesorė M. Bylaitė-Bučinskienė.

Anot gydytojos dermatovenerologės, neatsakingas kremo tepimas taip pat neleidžia tinkamai apsaugoti odos nuo pažeidimų.

Kremai nuo saulės

„Jeigu tepamės, tai reikia teptis pakankamai daug ir reguliariai, net ir tepantis apsauginiu nuo saulės kremu, pavyzdžiu, veidui – 50 SPF, kūnui – 30 SPF, vis tiek įdegsi. Aš pati, nepaistant to, kad tikrai kruopščiai saugausi, visada pasitepu apsauginiu nuo saulės kremu, veidą absoliučiai visus metus tepuosi apsauginiu nuo saulės kremu, vis tiek įdegu. Vis tiek oda paruduoja, ypač, kada yra saulėta diena, tad rekomenduojame teptis kremu, dermatologai nerekomenduoja degintis, jeigu būna tiesioginių spindulių. Apsauginio kremo nuo saulės pirmoji funkcija yra, kad kuo mažiau patektų ultravioletinių spindulių ir nenusviltum, nenudegtum, nesugadintum sau dienos arba visos poilsio savaitės užsienyje ar prie jūros“, – paaiškino profesorė M. Bylaitė-Bučinskienė.

Kremai, kurie ir apsaugo, bet turi ir bronzanto, kuris padeda lengviau įdegti – kaip yra su jais?

„Vėlgi, yra stimuliuojantys, kurie turi specialią medžiagą, kuri stimuliuoja dar geriau įdegti – tai nerekomenduojama. Kodėl? Todėl, kad skatina absorbuoti daugiau spindulių, o tai yra žalinga odai, mes neskatiname sveiko įdegio“, – aiškino gydytoja dermatovenerologė.

Anot jos, priemonės, kurias įsigyjame vaistinėse, medžiagų, pritraukiančių daugiau ultravioletinių spindulių, neturi.

Kremai nuo saulės

„Todėl, kad tai yra daugiau žalos odai. Tai nėra sveikata. Pats įdegis – reikia suvokti, kodėl oda paruduoja, tą daug kas pamiršta. Ji ginasi. Ji visais būdais ginasi, kad nepažeistų genetinės medžiagos, DNR medžiagos ir tas pigmentas, rudumas, ant branduolio atsiranda kaip kepuraitė ir nusidažo visa oda ruda spalva. Mes tikrai nerekomenduojame jokių skatintojų, kad labiau įdegtų oda“, – teigė M. Bylaitė-Bučinskienė.

Norintiems gražaus įdegio – siūlo alternatyvą

„Rekomenduojame visas priemones, kurios yra savaiminio įdegio priemonės. Jos yra saugios, jos tikrai labai kokybiškos, dabar yra ir tiek nuostabių atspalvių, putų forma, kremų forma – yra pardavinėjama Lietuvoje tikrai plačiai ir galima teptis, netepa rūbų ir išsilaiko keletą dienų, savaičių“, – dalijosi patarimais M. Bylaitė-Bučinskienė.

„Yra ir salonai, kurie nupurškia savaiminio įdegio kremais. Yra tų būdų. Yra ir servetėlės savaiminio įdegio. Tiesiog galima pasinaudoti ir nepamiršti, kad odą reikia vis tiek saugoti. Dabar norime visi atrodyti gerai, bet, kaip turi galvoti ką valgai, kad paskui irgi pro duris įlįstum, tai lygiai taip pat turi galvoti kaip saugoti odą, nes ji po 10–20 metų arba tau padėkos, arba tau pateiks visus siurprizus“, – teigė ji.

Anot gydytojos dermatovenerologės, neprižiūrėdami savo odos iššaukiame pigmentines dėmes, raukšles, aktininius pažeidimus, galime sukelti ir odos vėžį, melanomą.

„Tai, ką mes padarėm šiandien, ta pažaida įvyksta, ji kaupiasi ir mes pasekmes pamatysime tik po 10–20 metų. Tai padidina riziką ir pažaidai, bet padidina riziką ir odos darinių, piktybinių odos darinių atsiradimui. Noriu pasakyti, kad, nežiūrint mūsų švietėjiškų akcijų, žinių, straipsnių, labai gausėja tiek melanomos atvejų, tiek odos vėžių. Tai, praktiškai, tampa pandemija, bet, vėlgi, tai yra susiję su žmonių elgsena, turbūt nenoru pritaikyti savo žinias, nes visi žino, kad tiek saulė, tiek ilgas deginimasis kenkia odai“, – teigė ji.

Visą LNK vidurdienio žinių siužetą galite pamatyti čia: