„Vyrai įprastai pradeda plikti penktajame – šeštajame dešimtmetyje, tačiau pastaruoju metu daugėja vis jaunesnių vyrų, neperkopusių ir trisdešimties, susiduriančių su šia problema. Dažniausia to priežastis yra genetika, tačiau mąstoma, kad iki 50 proc. įtakos gali turėti ir gyvensena (patiriamas stresas, miego stoka, dietos, sveikatos sutrikimai, vartojami vaistai ir kita).

Pastebėjus retėjančius plaukus ir nieko nedarant verta suprasti, kad, bėgant metams, šis procesas progresuos iki matomo įvairaus laipsnio nuplikimo. Jeigu vyrai turi ilgesnius plaukus, jie gali matyti ir kiek daugiau išslenkančių plaukų – tai nesitęsia pastoviai, tačiau vis karts nuo karto atsikartoja“, – paaiškino gydytoja L. Tautvydaitė.

Neretai norėdami sustabdyti plaukų slinkimą vyrai ryžtasi gultis ir ant operacinio stalo, kad jiems atliktų plaukų transplantaciją. Dalis vyrų plaukų persodinimą atlieka užsienyje, neretai – Turkijoje.

Bet ar plaukų transplantacijos nėra pavojingos?

„Plaukų transplantacijos atliekamos jau ne vienus metus, tad technikos tikrai yra ištobulėję, kas užtikrina pačios procedūros saugumą, žinoma, su sąlyga, kad tai atlieka licencijuotas gydytojas.

Tačiau pats gijimo laikotarpis visgi gali neapsieiti be šalutinių reakcijų, kurios priklauso nuo individualių organizmo savybių, priežiūros po procedūros. Dažniausios šalutinės reakcijos: galvos odos ir veido tinimas, skausmingumas, paraudimas, niežėjimas, infekcijos, šlapiavimas, rečiau – odos jutimo paveiktose srityse sutrikimas, randeliai.

Kiek pas mane yra lankęsi pacientų po plaukų transplantacijos, vizualiai vaizdas atrodo natūraliai ir tik su specialiu prietaisu analizuojant galvos odą galima įžvelgti, kad plaukai – transplantacijos nuopelnas. Norėčiau pabrėžti, kad kitose vietose plaukai retėti nenustoja, tad transplantacija yra tik vienas iš kompleksinio gydymo komponentų“, – paaiškino gydytoja.

Plaukų slinkimas

Vis tik ji įspėjo, kad tokia procedūra nerekomenduojama jaunesniems kaip 24 metų asmenims, taip pat esant kitoms plaukų retėjimo formoms, sergant aktyviomis infekcinėmis ar onkologinėmis ligomis, naudojant tam tikrus vaistus, nesant pakankamam kiekiui donorinių plaukų, esant alergijai nuskausminantiems vaistams.

„Tad svarbiausia pradžioje kreiptis į gydytojus dermatovenerologus-trichologus, kad būtų atmestos kitos galimos plaukų retėjimo priežastys, įvertinama esama situacija“, – patarė L. Tautvydaitė.

Paklausta apie vaistinėse parduodamas specialias priemones, neva stabdančias plaukų slinkimą, tokias, kaip šampūnai ar kondicionieriai, gydytoja atsakė: „Kalbant apie vyriškojo tipo plaukų retėjimą, vaistinėse prieinama kol kas vienintelė moksliniais tyrimais ir gydytojų praktika patvirtinta priemonė – minoksidilio 5 proc. vaistas, skirtas galvos odai, naudojant kasdien ilgalaikiškai ir be pertraukų. Kitos rinkoje esančios priemonės – gali būti tinkamos labiau kitoms plaukų problemoms spręsti.

Plaukų ataugimą paskatinti galima naudojant pastarąjį vaistą, renkantis mikroadatines procedūras galvos odai, tokias kaip PRP, dr. Cyj, atliekant savimasažą, tačiau rezultatas itin individualus ir priklauso nuo pradinės situacijos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją