Apie tai Žinių radijo laidoje „Sveikatos laikas“ buvo kalbama su pilvo arba abdominalinės chirurgijos gydytoju, medicinos mokslų daktaru Donatu Daniu.

Genetika įtaką daro, bet nutukimo vis tiek galima išvengti

Laidoje dr. D. Danys pasakojo, kad ir jam vienu gyvenimo etapu teko mesti svorį, nes jis jau buvo per didelis.

„Tai buvo studijų metais, paskutiniais mėnesiais. Daug dalykų tam daro įtaką, stresas, egzaminai, sulėtėjęs gyvenimo ritmas. Mano mama taip pat turi antsvorio problemų, ir teta. Lietuvoje su nutukimu susiduria daug žmonių, todėl kiekvieno giminėje galime rasti tokių žmonių, kurie turi nutukimo problemą. Vienur labiau genetiškai nuspręsta, kitur – kitokios problemos“, – kalbėjo dr. D. Danys.

Donatas Danys

Genetika yra svarbus faktorius, lemiantis nutukimą, tačiau taip pat svarbu yra ir aplinkos veiksniai. Gydytojas davė pavyzdį iš neseniai atliktos konsultacijos, kurioje konsultavo mamą ir dukrą. Dukrai prieš 2 metus buvo atlikta operacija, po kurios ji numetė 65 kg, prieš tai svėrė daugiau nei 150 kg.

„Jos mama irgi sveria virš 150 kg. Dukros svoriui genetika padarė įtaką, bet svarbu ir tai, kokioje aplinkoje gyvename, kokia mityba, kokie įpročiai. Genetiškai polinkį turime, bet jis nenusprendžia, kad būsime nutukę ar turėsime labai didelį svorį“, – kalbėjo pašnekovas.

Po operacijos pacientų nebeatpažįsta

Nutukimo gydymo chirurginės operacijos, pasak gydytojo, yra labai sunkios, o norint gerai jas atlikti, reikia daug metų praktikuotis. Mat esant nutukimui, dėl riebalinio sluoksnio pilve vietos daug mažiau, gijimas daug sunkesnis, o komplikacijos dažnesnės.

„Aš pacientus po operacijų pamatau praėjus pusei metų ar metams. Labai džiugu, kad aš jų nebeatpažįstu, pamatai savo darbo rezultatą“, – kalbėjo dr. D. Danys.

Dabar nutukimo operacijos atliekamos itin mažais pjūviais, laparoskopu. Operacija dažniausiai trunka iki valandos, o per tą laiką sumažinamas skrandis ar pakeičiama virškinamojo trakto struktūra.

Atkreipkite dėmesį į savo KMI

Gydytojas pasakoja, kad nutukimas jau daugelį metų yra laikomas liga. Daugumai jis apskaičiuojamas pagal kūno masės indeksą (KMI). Kai šis rodiklis yra virš 30, žmogus jau laikomas nutukusiu. Visgi šis rodiklis tinkamas ne visiems, tad labai sportiški žmonės neturėtų juo vadovautis.

Nutukimui ir antsvoriui įtaką daro ne tik mityba, tačiau ir kiti veiksniai – stresas, miegas, maistas vėlai vakare, per didelės porcijos.

„Jei pagydytume nutukimą, tai išspręstų daugybę problemų, ypač gretutinių ligų“, – sakė gydytojas.

Pašnekovas pastebi, kad turintys problemų su antsvoriu žmonės dažniau bijo kritikos, jiems gėda prisipažinti, kad turėjo operaciją, o tam didelę įtaką padaro šiuolaikiniai stereotipai ir socialiniai tinklai, kuriuose visi atrodo gražūs ir sveiki.

„Sprendimą visada turi priimti pats žmogus ir suprasti, kad jei nekovos su šia liga, jį pasiglemš kitos ligos. Gyvenimo kokybė yra žymiai prastesnė, kai yra didelis svoris, judėjimas irgi apribotas. Nereikėtų laukti, kada KMI pasieks 30, 40 ar 50, pradėti nuo gydytojų dietologų, psichoterapeutų“, – kalbėjo gydytojas.

Pasak jo, pacientai dažnai galvoja, kad nutukimas nėra liga ir nekelia problemų, o viską sutvarkyti gali savo jėgomis.

„Esu ne kartą operavęs ligonį, kurį konsultavau prieš 2–3 metus. Jis tada galvojo apie operacinį gydymą, bet pagalvojo, kad gali pats. Visgi rezultato nebūna, jis grįžta ir tęsiame gydymą. Nėra nei per anksti, nei per vėlu, bet mes galime nukreipti pacientą tinkamam gydymui“, – sakė dr. D. Danys.

Pašnekovas pasakoja, kad žmogus užlipa ant svarstyklių dažniausiai tada, kai gyvenime įvyksta kokie nors pokyčiai, neretai – darbo, kai tenka būti labiau matomu. Visgi dažnas ėjimas svertis irgi nėra gerai. Mat nekrentant svoriui greitai gali dingti motyvacija kažką daryti.

Skrandžio mažinimo operaciją dažniau renkasi moterys. Kaip ir visame pasaulyje, taip ir Lietuvoje, daugiau nutukusių yra moterų. Visgi jos labiau ryžtasi pokyčiams nei vyrai.

Nutukimas sukelia daugybę ligų

Esant nutukimui, kamuoja ir daugybė dėl to atsiradusių problemų: padidėjęs kraujospūdis, cukrinis diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos, miego apnėja, nevaisingumas, didesnė rizika susirgti onkologinėmis ligomis.

„Kai gydymas efektyvus, vaistų maišelis dėl gretutinių ligų dingsta, pats pacientas pastebi, kad suvartojamų vaistų kiekis yra daug mažesnis“, – sakė dr. D. Danys.

Būna ir taip, kad pacientai, internete paskaitę įvairios informacijos, atėję gydytojui pasako, kokių procedūrų nori. Dažnai prašo riebalų nusiurbimo, tačiau gydytojas paaiškina, kad kai KMI didesnis nei 30, tokia procedūra nebus veiksminga, nes efektas bus labai trumpalaikis.

Greitas maistas

„Kai nusiurbiami riebalai, paveikiama tik tam tikra sritis, bet ne visas organizmas. Nebent labai griežtai reikia laikytis mitybos rekomendacijų. Bet, jei įpročiai lieka tokie pat, riebalinis audinys labai greitai atsistato“, – kalbėjo gydytojas.

Riebalų nusiurbimas nepadaro itin didelio pokyčio, todėl ir gretutinių ligų būklė nepagerėja.

Į konsultaciją dėl skrandžio mažinimo operacijos pacientus dažniausiai atsiunčia šeimos gydytojai, dietologai, kartais ir ginekologai, kai pora nevaisinga. Atvyksta ir patys pacientai.

„Būna pacientų, kurių negalime operuoti, jei jie nenumeta 20–30 kg prieš operaciją, kitiems užtenka numesti kelis kilogramus iki operacijos. Itin didelis nutukimas reikalauja ir ilgesnio pasiruošimo. Kai kuriems tai gali užtrukti ir metus. Per juos gydytojas dietologas skiria medikamentinį gydymą, koreguoja svorį dieta, koreguoja gyvenimo būdą, gretutines ligas“, – pasakojo pašnekovas.