Dauguma žmonių senstant kasmet šiek tiek priauga svorio.

Tačiau ar kava gali padėti išvengti laipsniško svorio augimo?

Mokslininkų grupė tyrė, ar išgeriant papildomą puodelį kavos per dieną (arba pridedant cukraus, grietinėlės ar ne pieno alternatyvos) svoris didėja daugiau ar mažiau nei tiems, kurie savo suvartojamo kavos kiekio nekoreguoja.

Jų tyrimas, kuris jau buvo recenzuotas ir iš anksto paskelbtas ScienceDirect, parodė, kad kavos ir mažesnio, nei tikėtasi, svorio prieaugio ryšys yra nuosaikus.

Apie tai „The Conversation“ rašo Kvynslando universiteto visuomenės sveikatos ir gerovės profesorė Lauren Ball ir Pietų Kryžiaus universiteto mitybos specialistė, mokslininkė ir dėstytoja Emily Birch.

Žmonės, kurie per dieną išgerdavo papildomą puodelį kavos, per ketverius metus priaugo 0,12 kg mažiau svorio, nei tikėtasi.

Pridėjus cukraus, per ketverius metus svoris padidėjo šiek tiek daugiau (0,09 kg), nei tikėtasi.

Kaip buvo atliktas tyrimas ir ką jis parodė


Tyrėjai sujungė trijų didelių JAV atliktų tyrimų duomenis: dviejų slaugytojų sveikatos tyrimų, atliktų 1986–2010 m. bei 1991–2015 m., ir Sveikatos specialistų katamnestinio tyrimo, atlikto 1991–2014 m., duomenis.

Slaugytojų sveikatos tyrimas yra du didžiausi kohortiniai tyrimai, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 230 000 dalyvių ir kuriuose tiriama moterų lėtinių ligų rizika.

Medikų tyrime dalyvavo daugiau kaip 50 000 sveikatos priežiūros specialistų vyrų, jame nagrinėjamas mitybos ir sveikatos ryšys.

Visų trijų tyrimų dalyviai pildė pradinį klausimyną ir kas ketverius metus dar vieną klausimyną, kad įvertintų savo suvartojamo maisto ir gėrimų kiekį.

Naudodamiesi bendrais duomenų rinkiniais, tyrėjai analizavo kavos vartojimo pokyčius ir dalyvių savęs vertinamo svorio pokyčius kas ketverius metus.

Per ketverius metus slaugytojų tyrimo dalyviai vidutiniškai priaugo 1,2 kg ir 1,7 kg svorio, o sveikatos priežiūros darbuotojų tyrimo dalyviai priaugo vidutiniškai 0,8 kg.

Tyrėjai nustatė, kad nesaldintos kavos be kofeino arba kavos be kofeino vartojimas vienu puodeliu per dieną daugiau buvo susijęs su 0,12 kg mažesniu, nei tikėtasi, svorio prieaugiu per ketverius metus.

Pridėjus grietinėlės (pieno) ar ne pieno alternatyvos reikšmingos įtakos svorio pokyčiams nebuvo.

Tačiau į kavą pridėjus cukraus (vieną arbatinį šaukštelį), svoris padidėjo 0,09 kg daugiau, nei tikėtasi, per ketverius metus.

Šis ryšys buvo stipresnis dalyviams, kurie tyrimo pradžioje buvo jaunesni ir turėjo didesnį KMI.

Kokie yra tyrimo privalumai ir trūkumai


Šis tyrimas unikalus dėl dviejų priežasčių. Jame buvo labai didelė imtis ir dalyviai stebėti daugelį metų.

Tai didina pasitikėjimą, kad šios sąsajos yra realios ir tikriausiai gali būti taikomos kitoms populiacijoms.

Tačiau yra trys priežastys, dėl kurių reikėtų būti atsargiems:

Pirma, išvados yra susijusios, tai ne priežastinis ryšys. Vadinasi, tyrimas neįrodo, jog kavos vartojimas yra tikroji svorio pokyčių priežastis.

Greičiau tai rodo, kad šie du pokyčiai laikui bėgant buvo pasireiškę vienu metu.

Antra, rezultatai, susiję su svoriu, buvo labai kuklūs. Per ketverius metus vidutiniškai dėl vieno puodelio kavos nepriaugo 0,12 kg svorio, t. y. apie 30 g per metus.

Daugumai žmonių, norinčių kontroliuoti savo svorį, šis kiekis gali būti nereikšmingas.

Trečia, šioje analizėje neatsižvelgta į kofeino kiekio kavoje (kuris, kaip žinome, gali būti didelis) kintamumą, tiesiog buvo priimtas standartinis kofeino kiekis viename puodelyje.

Kaip kava gali padėti kontroliuoti svorį


Kofeinas yra natūralus stimuliatorius, kuris, kaip įrodyta, laikinai mažina apetitą ir didina dėmesio koncentraciją. Tai gali padėti trumpam sumažinti alkio jausmą, tad gali sumažėti suvartojamų kalorijų kiekis.

Kai kurie žmonės geria kavą prieš treniruotę kaip stimuliuojančią priemonę, kad pagerintų treniruotės rezultatus: jei treniruotė yra efektyvesnė, galima išeikvoti daugiau kalorijų.

Tačiau manoma, kad ši nauda yra trumpalaikė, o ne ilgalaikė.

Taip pat įrodyta, kad kofeinas greitina medžiagų apykaitą, tad poilsio metu sudeginama daugiau energijos. Tačiau šis poveikis palyginti nedidelis ir negali pakeisti reguliaraus fizinio aktyvumo bei sveikos mitybos.

Galiausiai kava pasižymi lengvu diuretiniu poveikiu, todėl dėl vandens gali laikinai sumažėti svoris. Tačiau tokiu atveju netenkama vandens, o ne riebalų, ir svoris greitai sugrįžta, kai vėl pradedama drėkinti.

Ar turėtumėte gerti kavą, kad numestumėte svorio


„Svorio mažėjimas susijęs su įvairiais veiksniais, todėl nesiimkite pernelyg entuziastingai vertinti šiame tyrime pabrėžto kavos ir svorio ryšio ir nedidinkite kavos vartojimo iki nepagrįstai didelio lygio“, – pažymi straipsnio autoriai.

Dauguma suaugusiųjų gali saugiai suvartoti apie 400 mg kofeino per dieną. Tai atitinka du puodelius espreso kavos, keturis puodelius tirpios kavos arba aštuonis puodelius arbatos.