L. Peciukevičienė daugybę metų praleido atlikdama pacientams gydomuosius masažus, tekdavo eiti net į reanimaciją – kaip pasakojo Žinių radijo laidos „Sveikatos laikas“ pašnekovė, masažas yra pasyvi raumenų mankšta, padedanti išvengti daugybės ligų. Kai žmogus negali judėti pats, tinkamais masažo veiksmais galima pasiekti didelių rezultatų.

Visgi masažistė pastebi, kad dabar ne visose ligoninėse kritinių būklių pacientams yra suteikiamas masažas, nors tai tikrai gali padėti pasveikti.

„Ląstelės turi atmintį. Jei žmogus savaitę guli nejudėdamas, nes negali judėti, o tu ateini ir išjudini, vyksta kitoks gijimas. Tai ne tik masažas, bet ir kineziterapija“, – įsitikinusi L. Peciukevičienė.

Masažą sudaro keturi veiksmai: glostymas, trynimas, maigymas ir vibracija, tačiau šie veiksmai turi kelis šimtus skirtingų variantų, o juos reikia mokėti parinkti.

Masažas

Laidoje buvo užduotas ir gana pikantiškas klausimas – ar pasitaiko atvejų, kai masažo metu, ypač, jei moteris masažuoja vyrą, klientui kyla erotiškų minčių.

„Yra atvejų, kai masažas labai „suvulgarinamas“. Mes tuos klausimus tarpusavyje su kitais masažuotojais nagrinėjame. Ir patį masažą reikia atlikti taip, kad nekiltų tokių minčių. Mūsų klientai yra daugmaž išprusę. Šį klausimą buvome aptarę ir vienoje darbovietėje, man labai patiko mūsų vadovo požiūris. Jis pasakė, kad mes dirbame savo darbą, o jei kažkas elgiasi vulgariai, uždarome duris ir išeiname, ir dar pasakome, kad filmuoja kameros, nes ir darbuotoja turi būti saugi“, – sakė L. Peciukevičienė.

Pašnekovės teigimu, labai svarbu masažistui tinkamai padėti rankas ir kontroliuoti savo mintis.

„Atėjus į masažą visada reikia paklausti kliento, kokiu tikslu atėjo. Aš daug dirbu su nuolatiniais klientais, bet ir tas pats žmogus kiekvieną kartą būna skirtingas – vieną kartą galbūt koks nulis nuo sąskaitos nukrito, o kitą dieną ateina fiziškai pervargęs, nes dirbo sodyboje“, – kalbėjo pašnekovė.

Vonioje pataria turėti šepetį

Į laidą L. Peciukevičienė atsinešė ir šepetį odai bei papasakojo, kodėl jis turėtų būti kiekvieno vonioje. Pasak pašnekovės, jau nuo senų laikų šepečius sveikuoliai patardavo naudoti kaip savimasažo priemonę.
Šepetys kūnui

Tiesa, šepetys turi būti iš natūralaus pluošto ir gana aštrus.

„Karolis Dineika rekomenduodavo su tokiu šepečiu išsitrinti esant plaučių susirgimams, nes tai paskatina kapiliarinę kraujotaką. Patrinti reikia sausą odą prieš dušą, vietoje mankštos, kraujotaka suaktyvėja, be to, pasidaro odos šveitimas. Pašveisti kojas, visas problemines vietas. Tai nepakeičiama priemonė“, – sakė L. Peciukevičienė.

Atlikus tokį ritualą, eikite nusiprausti, o po to pasitepkite odą kremu.

„Iš tokio šveitimo gauname daug naudos, suaktyvėja kapiliarinė kraujotaka, medžiagų, dujų apykaita pagerėja. Visi įsivaizduoja, kad medžiagų apykaita vyksta pilve, bet medžiagų apykaita vyksta smulkiojoje mūsų materijoje“, – kalbėjo laidos pašnekovė.

Pasak masažistės, šepetys yra nepakeičiamas dalykas kasdienybėje, tad visi jos klientai šį būdą jau yra pamėgę.

„Per minimaliai trumpą laiką gauni pliūpsnį energijos. Tik šepetį reikia vonioje pasidėti prie dantų šepetukų, kad nepamirštumėte kasdien“, – sakė L. Peciukevičienė.

Ne visais atvejais masažas gali būti atliekamas. To griežtai daryti negalima, kai žmogus karščiuoja, yra ūmūs infekciniai susirgimai, ūmūs infekciniai odos bėrimai. Negalima masažuoti ir nėščiųjų iki trečio semestro.

Masažas

Optimaliausia masažus besirūpinant sveikata atlikti tam tikrais ciklais – rudenį ir pavasarį bei mėnesį prieš gimtadienį.

„Tuo metu žmogus būna labiausiai nusilpęs“, – sakė L. Peciukevičienė.

Pašnekovė pasakoja, kad labiausiai mėgsta atlikti personalizuotus masažus, pagal tai, ko žmogui labiausiai reikia.

„Kartais galiu masažą užbaigti pečių juostoje, o kartais – pėdų. Priklausomai nuo to, ko žmogus tikisi. Aš jau mintyse pasidarau planą. Aš tikiu masažu, tikiu tuo, ką darau, pati einu į masažus ir taip palaikau savo sveikatą“, – kalbėjo masažistė.