Kasdien suvalgius nedidelį dubenėlį pilno grūdo košės esą sumažėja rizika mirti nuo širdies ligų, skelbia Didžiosios Britanijos dienraštis „The Daily Telegraph“.

Nors tai, kad košę valgyti sveika, niekam nėra paslaptis, Harvardo universiteto mokslininkai atliko pirmą mokslinį tyrimą, kurio metu aiškintasi, ar grūdai turi įtakos gyvenimo trukmei. Daugiau nei 14 metų vykusio tyrimo metu mokslininkai stebėjo daugiau nei 100 tūkst. žmonių mitybą ir jos poveikį sveikatai.

1984 metais, kuomet buvo pradėtas tyrimas, visi dalyviai buvo sveiki. Tačiau 2010 metais paaiškėjo, kad daugiau nei 26 tūkst. tyrimo dalyvių jau buvo mirę. Mokslininkai nustatė, kad daugiau pilno grūdų produktų, košių, rudų ryžių, bolivinės balandos (kinvos) vartoję tyrimo dalyviai sirgo rečiau, ypač širdies ligomis.

Sportininkai, o taip pat dietos besilaikantieji, jau seniai žino, kad avižinė košė yra puikus maistas, nes joje yra daug ląstelienos ir ji ilga suteikia energijos. Dabar mokslininkai sako, kad kasdien suvalgius maždaug 28 gramus – nedidelį dubenėlį košės – mirties nuo bet kurios priežasties rizika sumažėja penkiais procentais, o mirties nuo širdies ligų rizika sumažėja 9 proc.

„Gauti rezultatai dar labiau sustiprina dabartines mitybos gaires, kuriomis rekomenduojama vartoti daugiau pilno grūdo produktų– sakė tyrimui vadovavusi Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos atstovas dr. Hongyu Wu. – Jie taip pat leidžia teigti, kad gausus pilno grūdo produktų vartojimas gali prailginti gyvenimą.“

Verta paminėti, kad teigiami tyrimo rezultatai išliko net ir atsižvelgus į dalyvių amžių, lytį, tai, ar jie rūko ar ne, jų kūno masės indeksą ir fizinio aktyvumo lygį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)