Gali būti paskutinis gėrimas

Daugeliui sunku įsivaizduoti Naujųjų metų pasitikimą be alkoholio, o ypač be šampano, tačiau neretai laikrodžiui sumušus 12 valandą ir išgėrus taurę ar daugiau šampano, vakaro linksmybės gali baigtis, o rytojaus diena atnešti negalavimus.

„Kažkodėl tradiciškai visada priimtina mušant vidurnakčiui per Naujuosius išgerti šampano, tačiau tai nėra pati geriausia mintis, – sako gydytoja R. Lekšienė. – Ypač, jei iki vidurnakčio buvo suvartota nemažai kitokių, o ypatingai stipriųjų, alkoholinių gėrimų. Tokiu atveju taurė šampano gali būti paskutinė tą vakarą ir ryte tai bus paskutinis epizodas, kurį prisiminsite.“

Netinka po stipresnių

Tiems, kurie vakarą nuspręs leisti vartojant alkoholį, patariama pasirinkti vieną (vieno stiprumo gėrimą), o jei atsitinka taip, kad norisi paragauti kelis, patariama vartoti nuo silpnesnio link stipresnio (liaudyje „gėrimu į kalną“ vadinama strategija, kai esą neapgirstama geriant nuo silpnesnio iki stipresnio alkoholinio gėrimo).

„Jeigu jau pasiryžote gėrimus maišyti, visuomet rekomenduojama „eiti“ nuo silpnesniųjų link stipresniųjų, bet ne atvirkščiai, – sako toksikologė. –Todėl šampanas šventės įkarštyje
„iškrenta“ iš patarimų konteksto. Taip yra todėl, kad visi angliarūgštės turintys, t. y. gazuoti ar natūraliai fermentuoti, gėrimai gali padidinti etilo alkoholio rezorbciją, taigi ir pagreitinti apgirtimo jausmą.“

Kada sustoti?

Gydytoja ypač pažymi – jei žmogus pajunta, kad jaučiasi apgirtęs, tai yra aiškus ženklas sustoti vartoti alkoholinius gėrimus.

„Viso suvartoto alkoholio kiekio rezorbcija trunka apytikriai pusantros valandos, vadinasi, net ir nustojus toliau gerti alkoholį, tikrasis apgirtimo vaizdas gali pasimatyti tik po kurio laiko, – sako gydytoja R. Lekšienė. – Būtent dėl tokių alkoholio rezorbcijos ir metabolizmo ypatumų, neretam asmeniui, savomis, kad ir nelabai klausančiomis, kojomis išėjusiam iš vakarėlio, namų pasiekti kartais nepavyksta. Tą ypač turėtų įsisąmoninti jaunuoliai, kurie neturi vartojimo patirties.

Žinoma, visada kalbant apie jaunimą, norisi paskatinti, kad jie atrastų kitokių, blaivių, būdų maloniai draugų rate atšvęsti šventes.“

Kuo žalingas?

Priklausomai nuo šampano ar putojančio vyno rūšies, žinoma, yra tam tikras kiekis alkoholio, kuris be abejonės ne tik žmones apsvaigina, bet daro įtaką fizinei ir psichinei sveikatai. „Northway“ medicinos centro gydytoja gastroenterologė Arida Buivydienė primena alkoholio žalą:
„Alkoholis skatina greitą daugelio „nebylių“ lėtinių ligų progresavimą. Žmogus dažnai net neįtaria, kad serga lėtiniu virusiniu B ar C hepatitu. Be to, alkoholis pasižymi stipriu poveikiu nervų sistemai. Jis yra slopinanti, nuskausminanti cheminė medžiaga: nedideli jo kiekiai mažina įtampą, atpalaiduoja, gerina nuotaiką, – sako gydytoja.

– Tačiau ilgainiui organizmas pripranta prie gaunamo alkoholio kiekio ir tam pačiam efektui pasiekti reikia vis didesnių dozių. Tuo pačiu didėja žalingas jo poveikis organizmui, priklausomybės alkoholiui išsivystymo rizika.“

Alkoholio vienetų lentelė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (220)