Priežasčių gali būti daug

Skausmas lytinių santykių metu gali būti jaučiamas makštyje ar giliai dubenyje, o jo priežastys gali būti įvairios: susijusios su fizine moters sveikata, psichologine sveikata ar su abiem kartu.

„Makšties skausmui gali daryti įtaką jos išsausėjimas dėl įvairių priežasčių, tokių kaip moters lytinių hormonų estrogenų stoka, kuri pasireiškia menopauzėje ar po gimdymo. Šią būklę gali sukelti taip pat ir kai kurių vaistų – antidepresantų, antihistamininių preparatų, sudėtinių kontraceptinių tablečių vartojimas“, – pasakojo gydytoja.

Pasak V. Tarasevičienės, skausmingi lytiniai santykiai gali būti ir dėl makšties uždegimo, kurį sukelia grybelinė infekcija ar lytiškai plintanti liga, šlapimo takų infekcijų. Taip pat dėl alergijos sukeltų įvairių odos pažeidimų, odos ligų, tokių kaip egzema, plokščioji kerpligė ir kt.

Virginija Tarasevičienė

„Skausmas gali būti susijęs su lytinių organų trauma, neseniai atlikta lytinių organų operacija, o tam tikrose neišsivysčiusiose šalyse, kur vis dar atliekamas moters lytinių organų apipjaustymas, su randiniais pakitimais. Iš retai pasitaikančių patologijų gali būti makšties agenezė – tai yra įgimtas makšties neišsivystymas, užakusi mergystės plėvė“, – skausmo priežastis vardijo ginekologė.

Kai kurioms moterims skausmą lytinių santykių pradžioje sukelia nevalingas dubens dugno raumenų susitraukimas. Jis gali pasireikšti ir ginekologinės apžiūros metu ar naudojant tamponą. Šio sutrikimo priežastys neretai būna ne fizinės, o psichologinės.

„Dubens skausmas lytinių santykių metu gali būti jaučiamas dėl dubens uždegiminės ligos, elementaraus ar intersticinio cistito (šlapimo pūslės uždegimo), endometriozės, cistinių darinių, miomų, gimdos nusileidimo. Iš psichologinių priežasčių, turinčių įtakos skausmingiems lytiniams santykiams, galima paminėti praeityje patirtą smurtą, nerimo sutrikimą, depresiją“, – sakė V. Tarasevičienė.

Ginekologas

Skaudėti gali ne tik moterims

Vyrai taip pat gali jausti skausmą lytinių santykių metu. Viena dažniausių priežasčių – lytiškai plintančios infekcijos. Skausmą taip pat gali sukelti lubrikacijos trūkumas, užsitęsęs lytinis aktas dėl ejakuliacijos sutrikimo, lėtinis prostatos uždegimas, alerginės reakcijos į lubrikantus, barjerines apsaugos priemones.

„Vyrams gali pasireikšti postorgazminis sindromas, jo simptomai primenantys peršalimą, nuovargį. Tai gali tęstis nuo kelių valandų iki kelių dienų. Taip pat gali atsirasti gan stiprūs galvos skausmai, kurių atsiradimas siejamas su staigiais kraujospūdžio svyravimais“, – kalbėjo ginekologė.

Gydytoja sako, kad sunku pasakyti skaičių, kiek lietuvių gėdijasi kreiptis dėl šių problemų, nes tokiu atveju pirmiausia reikėtų žinoti, kiek žmonių turi šias problemas. Jei nesikreipia, negalima ir sužinoti, kad problema egzistuoja.

„Pats skausmas nėra pavojingas. Skausmas – tai signalas, kad reikia atkreipti dėmesį ir kreiptis į specialistą, kad būtų nustatyta skausmo priežastis. Jei randama organų patologija, infekcijos, būtinas gydymas. Pavyzdžiui, kai jaunoms merginoms skausmą sukelia lytiškai plintanti infekcija, jeigu ji nėra išgydoma, atsiranda didelė tikimybė, kad mažajame dubenyje susidarys sąaugos ir ateityje bus sunku pastoti, didėja negimdinio nėštumo tikimybė“, - apibendrino V. Tarasevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)