Nors apie šį prieskonį jau vis dažniau girdima ir Lietuvoje, jo ištakos prasideda Indijoje, kur jis dėl sveikatai naudingų savybių jau vartojamas tūkstančius metų.

Naudingos sveikatai savybės

Naudingas ciberžolės savybes mes gauname iš aktyviojo ingrediento kurkumino:

Pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, naudinga jei mus kamuoja imuninės sistemos problemos, kraujotakos ligos ar aknė. Įdomu ir tai, kad kurkumino turintys papildai savo veiksmingumu jau yra net prilyginami kai kuriems vaistams nuo uždegimo.

Antioksidantų šaltinis – apsaugo mūsų organizmą nuo oksidacinio poveikio. Naudinga, jei daug keliaujate, sportuojate ar dirbate su įvairiomis cheminėmis medžiagomis. Tikėtina, kad iš dalies net sumažina taršos ar netinkamos mitybos padarytą žalą.

Ciberžolė

Naudinga širdies ir kraujotakos darbui – padeda sumažinti blogąją cholesterolį ir sumažina širdies priepuolio riziką.

Vartojama skundžiantis sąnarių problemomis – tiek osteoartrito, tiek reumatoidinio artrito atveju, rekomenduojama įtraukti kurkuminą, kadangi jis efektyviai sumažina uždegiminius procesus, dėl kurių kyla ir skausmas.

Prevencija nuo vėžio – itin nemažai atliktuose tyrimuose pastebėta, kad kurkuminas veikia kaip prevencija nuo vėžio. Dar įdomesnės naujienos, kad tyrimais, atliktais su gyvūnais, pastebėta, kad koncentruotas kurkuminas padeda sumažinti vėžinių ląstelių skaičių, dauginimąsi ir augimą. Tad tikimasi, kad ateityje kurkuminas efektyviai bus naudojamas ir vėžinių susirgimų gydimui.

Naudinga smegenų darbui – pasižymi teigiamomis savybėmis atminčiai, bei veikia kaip prevencija nuo demencijos. Taip pat kurkuminas naudingas, jei mums kamuoja nervų problemos ir net depresija.

Įsisavinimas

Aktyvusis ingredientas kurkuminas, net 2000 proc. geriau įsisavinamas, kai maišomas kartu su juoduoju pipiru. Pagerinti jo įsisavinimą taip pat naudinga, kad patiekale būtų ir kažkas riebaus. Tad ruošiant daržovių troškinius nepamirškime įdėti šiek tiek sviesto ar įpilti aliejaus.

Gėrimas iš ciberžolės

Atsarga

Perkant ciberžolę visada rinkimės patikimą tiekėją. Rinkimės gryną prieskonį ir, jei yra galimybė, pažymėtą ekologišku ženkliuku, norint išvengti nepageidaujamų sudedamųjų medžiagų. Deja šiais laikais itin lengva nusipirkti nekokybiškų prieskonių, kurių sudėtyje gali būti įmaišyta, pavyzdžiui miltų, taip pat ir tokių priedų, kurie kenksmingi sveikatai.

Vartojimas

Ciberžolę rekomenduočiau dėti reguliariai ruošiant maistą. Kadangi ji turi specifinį skonį, rekomenduočiau dėti mažesniais kiekiais, bet visada. Bendra rekomendacija būtų stengtis, kad per dieną gautumėme apie 1-2 valgomuosius šaukštus ciberžolės. Kadangi kurkumino koncentracija ciberžolės milteliuose nėra itin didelė, dažnai norint pasiekti teigiamus sveikatai rezultatus, kai mus jau kamuoja sveikatos problemos, gali prireikti ir natūralių papildų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)