„Liepų žiedai skinami tada, kai prasiskleidžia vienas žiedelis. Jei rasite augalų, kurie nepažeisti, gražūs lapai, gražūs žiedeliai, tai skinamas ne tik žiedas, bet ir su visu žiedlapiu“, – LNK Žinioms sakė žolininkė Kristina Šilinskienė.

Pasak žolininkės Stanislavos Mundrienės, šiuo metu žydi tik didžialapė liepa, o mažalapė liepa, kuri turi daugiausiai vaistinių savybių, žydėjimo dar nepradėjo.

Be liepžiedžių žolininkės savo žiemos neįsivaizduoja – tai bene pats naudingiausias augalas. Sako, kad liepžiedžių arbata yra geriausia pagalba peršalus.

„Kiekvienoje namų vaistinėlėje visi turi būtinai kasmet būti prisirinkę liepžiedžių. Naudoti juos galima pajutus pirmuosius peršalimo, gripo simptomus, skatinti prakaitavimui“, – sakė K. Šilinskienė.

Kristina Šilinskienė

S. Mundrienė pasakoja, kad liepžiedžai labai svarbūs užpuolus virusams.

„Kai užpuola virusai, sloga atsiranda, pradedame kosėti, liepžiedžiai labai tinka. Juos galima naudoti ir su kitomis vaistažolėmis, pavyzdžiui, šeivamedžiu, plaute“, – kalbėjo S. Mundrienė.

Liepų žiedais žolininkės aprūpina visus – sako, kad visi šeimos nariai liepžiedžių arbatą pamėgę nuo vaikystės.

„Skinu kiekvienais metais, nes reikia ir sau, ir vaikams, anūkams. Dukra gyvena Londone, jie irgi labai mėgsta, tai visada prašo, kad priskinčiau“, – pasakojo S. Mundrienė.

Liepžiedžiai

Tiesa, liepžiedžių į savo vaistinėlę šiemet daug prisirinkti vargu, ar pavyks. Liepos žydi negausiai, daugiausiai žiedų medžių viršūnėse, kurias sunku pasiekti. Kai kurie medžiai turi išvis vos po kelis žiedus.

„Liepos turi užmezgusios mažiau žiedelių, tikrai retai, kur rasi gausiai žydinčią liepą. Tad jei nepavyktų prisirinkti žiedelių, galite prisirinkti sveikų, gražių lapų“, – sakė K. Šilinskienė.

Anot žolininkės, sudžiovinti liepų lapai puikiai tiks arbatai žiemą. Juos taip pat reikėtų skinti liepų žydėjimo metu. O jei ne arbatai, liepos puikiai tinka naudoti ir išoriškai.

Liepžiedžiai

„Liepų žiedų ir lapų nuovirais, kompresais galima plauti veidą, lygina, skaistina, jaunina odą. Taip pat skalauti plaukus, plauti kūną. Liepų vantos yra naudojamos pirtyje nuo seno, nuostabų jų poveikį tikrai visi žino“, – patarė K. Šilinskienė.

Žolininkė priduria, kad tinkamu metu visa liepa yra valgoma ir naudojama. Be jau anksčiau paminėtų žiedų ir lapų, pasirodo, galima puikiai išnaudoti ir branduolį.

„Liepų riešutėliai irgi gali būti valgomi, tiek švieži dedami į patiekalus, tiek žiemos metu, jų paukščiai nesulesa, galima juos išlukštenti ir valgyti, net aliejų iš jų spaudžia“, – sakė pašnekovė.

Apie liepų naudą kiek anksčiau „Delfi“ yra pasakojęs ir žolininkas Marius Lasinskas. Tekstą rasite čia.

Visą LNK Žinių reportažą žiūrėkite čia: