Išskyrė mados tendenciją, kuri gali kainuoti kvėpavimą

Pradėjus mąstyti apie bet kokią plastinę operaciją įprasta išanalizuoti ne tik informacinius šaltinius, bet ir socialinių tinklų grupes ir pavyzdžius. Dažnai jau su surinktomis pavyzdinėmis nuotraukomis keliaujame pas gydytoją: „Noriu – tik taip“.

Čia ir slypi didžiausias pavojus. Vienas iš jų, pasak „Nordclinic“ gydytojo otorinolaringologo Gyčio Baranausko, neįgyvendinti lūkesčiai. Tikėtis, kad esamą nosį galima pakeisti į pavyzdinėje nuotraukoje matomą ir viskas atrodys taip pat – yra nereali fantazija ir gali lemti stiprų nusivylimą rezultatu. Kiekvieno žmogaus bruožai yra unikalūs ir kas tinka vienam, nebūtinai tiks kitam.

„Vienas pagrindinių aspektų, dėl kurių žmonės kreipiasi dėl nosies plastikos yra vizualinis, prioritetu visuomet turi išlikti fiziologinė funkcija – juk pirmiausiai turi būti atsižvelgiama į sveikatą. Ar įgyvendinant paciento norą bus išlaikytos visos svarbiausios funkcijos: kvėpavimo, komforto, gebėjimo užuosti? Tad pirmas dalykas yra išsiaiškinti lūkesčius, modeliuoti galimus pavyzdžius fotosimuliacijos būdu ir atsižvelgiant į tai surasti saugiausią sveikatai variantą“, – atkreipė dėmesį gydytojas G. Baranauskas.

 Gytis Baranauskas

Nors dramatiškiems pokyčiams, kaip pavyzdžiui, Michaelo Jacksono nosies plastikai iš kelių etapų, pasiryžtama retai, visgi pasaulyje ir Lietuvoje vyrauja pavyzdžiai, kurie sulaukia daugiau dėmesio. Vienas iš jų būtent nosies trumpinimas. Pasak gydytojo G. Baranausko, pacientų norai pakeisti nosį drastiškai gali pakenkti nosies funkcijai. Dažniausiai tai yra tendencija, kai norima labai stipriai sumažinti nosį. Techniškai tai padaryti galima, bet reikia pagalvoti, kas bus po to? Jeigu sumažinus nosį sutrinka jos funkcija, šis šalutinis poveikis išliks visam laikui.

Vyrai į konsultaciją – su problema, moterys – su nuotraukomis

„Mados su laikmečiu keičiasi, dabar labai didelę įtaką nosies madoms daro socialinė medija ir ten matomos nuotraukos, kurios padarytos iš karto ant operacinio stalo, galbūt kai kurios yra retušuotos arba pagražintos įžymybių. Žmonės atsineša tokias nuotraukas ir į konsultaciją. Dažniausiai tokius pageidavimus teikia moterys, vyrai įprastai kreipiasi su konkrečia problema, kas jų netenkina, bet didelių pokyčių įprastai nenori, o moterys nori su kažkuo susitapatinti“, – komentavo gydytojas G. Baranauskas.

Svarbus faktas yra tai, kad tie, kurie prieš operaciją neturi lūkesčių atrodyti kaip nuotraukose iš socialinės medijos – yra kur labiau patenkinti rezultatais. Gydytojo G. Baranausko teigimu, kartais įsivaizduojama, kad atėjus pas plastikos chirurgą galėsi išsirinkti kokią nori nosį, išvaizdą, kaip parduotuvėje prekę. Tiesa yra ta, kad skiriasi žmonių odos tipai, rasės, daug skirtingų kitų dalykų, kas tikrai lemia vienokį ar kitokį rezultatą ir jo pasiekiamumą.

„Būna tikrai užsispyrusių žmonių, kurie rodo nuotraukas, aiškina, kad nori būtent taip ir argumentuoti jiems, kad tokie norai pakenks funkcijai ir ta nosis tiesiog nebeveiks taip, kaip veikia, kartais nepavyksta, tokiu atveju atsisakau operuoti, nes svarbiausias tikslas yra sveikas rezultatas“, – akcentavo gydytojas G. Baranauskas.

Atsižvelgiant į norų pobūdį, pastebima, kad vienas iš dažnų pageidavimų yra nosies kuprelės naikinimas, o yra ir tokių, kurie prašo, kad kuprelė liktų po operacijos. Taip pat nosies formos, galiuko korekcija – siekiant nosį padaryti riestesnę, šiek tiek sutrumpinti.

Kokių šalutinių poveikių baiminamasi ir kas yra normalu?

G. Baranauskas atkreipė dėmesį, kad pacientai po nosies plastikos neturėtų išsigąsti trumpalaikio nosies funkcijos nepakankamumo, apsunkinto kvėpavimo – atsiradusių dėl paburkusių audinių uždegimo. Uoslė trumpam gali suprastėti dėl nosies ertmėje pertvarą laikančios specialios silikoninės plokštelės su oro tarpais, kad pacientas galėtų kvėpuoti iš karto po operacijos, tačiau jos uždaro uodžiamąjį plyšį dėl to žmogus sunkiau užuodžia ir blogiau jaučia skonį. Šie pojūčiai dažniausiai dingsta, kai nosies audiniai atburksta, o pašalinus tas plokšteles uoslė dažniausiai atsiranda iš karto.

Skausmas po nosies operacijų dažniausiai nejaučiamas arba gali būti lengvai kontroliuojamais įprastais medikamentais. Visgi jeigu nosį pradeda skaudėti 3–4 dieną po operacijos, tai gali būti ankstyvos komplikacijos, (pvz.: infekcijos ar nosies pertvaros hematomos), ženklas, bet dažniausiai jaučiamas lengvas diskomfortas – veržimo, tempimo pojūtis. Na, o nosies, veido patinimas – yra natūralus reiškinys, trunkantis 2 – 3 mėnesius.

Kodėl pirmąsias 2 savaites geriau neanalizuoti savo nosies

Gydytojas G. Baranauskas pažymi, kad pacientai dažnai nebūna pasiruošę, nori visko čia ir dabar, tačiau galutinis rezultatas matomas tik po metų, o jei tai pakartotinė nosies operacija – laukti reikės pusantrų ar ilgiau.

Per tą laikotarpį geriau neanalizuoti savo nosies veidrodyje, nes gali būti įvairiausių „nutikimų“ su nosimi, štai vieną dieną ji gali atrodyti su kuprele, kurios pacientas gyvenime neturėjo, kitą rytą, kad vietoj nosies yra bulvė, dar po dienos šnervės gali atrodyti visiškai skirtingos, po to vėl staiga viskas grįžti į savo vėžes. Kartais pacientai sunkiai atpažįsta save veidrodyje, būna truputėlį nepripažinimo efektas, šokas, vien dėl to šiai operacijai reikėtų ruoštis, domėtis, kad tai užtruks ir jei rezultatas netenkinantis, revizinę nosies operaciją galima daryti tik po metų.

Pasak gydytojo G. Baranausko, ruošiantis operacijai svarbi gera fizinė sveikata ir emocinis nusiteikimas bei realūs lūkesčiai. Taip pat svarbu bent dvi savaites prieš operaciją nevartoti papildų, ypač žolinių, nevartoti alkoholio, nerūkyti. Žinoma, verta iš karto pagalvoti, kokie planai po operacijos, nes pirmoji savaitė yra sunkiausia, kai yra įtvaras, plokštelė, siūlai, tad svarbu tinkamai pasirūpinti savo poilsiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją