Kaip turėtume pagelbėti savo odai žiemos metu?

„Pirmiausiai paminėtina, kad atšalus orams, patalpose įjungiamas šildymas, oras jose išsausėja, o mūsų oda irgi ima sausėti, išėjus į lauką darosi labiau pažeidžiama išorinių veiksnių, dėl to parausta, ima niežėti, netgi pleiskanoti, šias problemas aštriau junta vyresnio amžiaus žmonės“, – teigė gydytojas.

Žiemą neretinkite prausimosi, tik paisykite kelių rekomendacijų


T. Raudonio teigimu, praustis kiekvieną dieną ir žiemą – normalu. Nereikėtų stengtis praustis kas kelias dienas, nes ant odos kaupiasi toksinai, sudžiūvęs prakaitas, dėl to odą gali pradėti niežėti. Geriausia – „kasdienis trumpas nusiprausimas“. Praustis kelis kartus per dieną – per daug. Tai aktualiau sportuojantiems žmonėms, kurie ryte nusiprausia po dušu, o po darbo eina sportuoti – jiems vakare būtina nusiprausti, nuplauti nuo kūno sudžiūvusį prakaitą.

Duše

„Žiemą, kai esame sušalę, norisi ilgiau pastovėti po karštu dušu ar pagulėti karštoje vonioje. Vis dėlto vandens temperatūra neturėtų būti didesnė nei 37–38 laipsniai. Kuo vėsesnis dušas, tuo geriau odai. Prausimosi trukmę reikėtų trumpinti. Vandenį būtų puiku minkštinti – jei turite galimybę namie įsirengti filtrą, bus tik į naudą odai“, – sakė Dermatovenerologijos centro vadovas.

Į klausimą, kada rekomenduoja numaudyti po dušu – ryte ar vakare, jis atsakė – kaip kam labiau patinka, kas kaip įpratę.

„Po prausimosi stipriai netrinkite odos rankšluosčiu, pakaks nusausinti švelniai tapšnojant – kad vanduo nelašėtų, bet oda būtų vos drėgna. Kitas etapas – tepamės drėkinamuoju kūno kremu. Vasarą jis gali būti lengvesnės, gelinės konsistencijos, žiemą geriau rinktis riebesnes kūno priežiūros priemones, kurių sudėtyje daugiau keramidų, šlapalo – medžiagų, kurios intensyviau drėkina odą“, – aiškino medikas.

Į klausimą, ar ūkinis muilas daro stebuklus, T. Raudonis atsakė – stebuklų tikrai nesitikėkite, jo sudėtis primityvi – iš keleto šarmų ir riebalų rūgščių. Ūkinis muilas labai pigus, neprastai nuplauna, dezinfekuoja odą, tačiau maitinamosios funkcijos neatlieka.

Pirmoji pagalba, nušalus veidą


„Nušalimas traktuojamas kaip ir nudegimas. Turėtume pradėti naudoti odos barjerą gelbėjančias priemones. Pirmiausia – pantenolis, kuris padeda atstatyti pažeistą odą. Kremų, priemonių su pantenoliu vaistinėse – begalinis pasirinkimas“, – aiškino T. Raudonis.

Jis pabrėžė – jei veidas ar rankos nušalo, neprauskite labai karštu vandeniu. Kelias dienas gausiai tepkite veidą kremu su pantenoliu, nenustebkite, jei oda kiek pleiskanos, lupsis, o paraudimas laikysis – svarbiausia intensyviai drėkinti ir bent kelias dienas saugoti nuo šalčio, kad oda atsigautų.

Kūno, veido, rankų odos bei lūpų priežiūra žiemą


Veidą žiemą dengiame keliais sluoksniais priemonių.

„Sluoksniuoti reikia pradedant nuo lengviausios konsistencijos – [pirmas] gali būti tonikas ar dulksna, tada tepamės serumu. Priklausomai nuo jūsų poreikio – prieš senėjimą, paaugliams gali būti nuo spuogų formavimosi, daugiau su rūgštinėmis priemonėmis. Tada – apsauga nuo saulės“, – aiškino gydytojas.

Veido kremas

Apsauginiu kremu nuo saulės patartina teptis ištisus metus, nes ir žiemą būna saulėtų dienų, be to, nuo sniego atsispindinti saulė labiau veikia odą, juo labiau, kad žiemą esame išbalę. Trečias žingsnis – mėgstamas dieninis kremas, kurį galbūt naudojate ištisus metus, arba specialiai žiemai įsigytas riebesnis kremas. Būna įvairių gamintojų kremų specialiai šaltam orui.

„Riebias [veido priežiūros] priemones labiau verta teptis, jei pabūname lauke, o ne perbėgame nuo mašinos iki darbo durų, o tada vakare – atgal“, – aiškino T. Raudonis ir pridūrė – esant tokiam gyvenimo būdui, nėra būtinybės keisti veido priežiūros tvarką, visus sezonus ji gali išlikti tokia pati.

Moterims aktualus aspektas – makiažas. Jei tenka maskuoti kokius nors defektus tonine pudra, teks paieškoti tokios, kuri teptųsi tolygiai. Pagalbos galite kreiptis į vaistinių konsultantes, jos pasiūlys ir mėginukų – juos išbandžius, bus aiškiau, kas tinka.

„Bendras patarimas – makiažo, ypač kai yra dideli šalčiai, galėtų būti kuo mažiau. Galima apsiriboti akimis, antakiais ir lūpomis“, – siūlė medikas.

Labai svarbu neiti iš karto į lauką, pasitepus, tarkime, serumu ar kremu su hialuronu, ant viršaus reikia pasitepti kremu, kuris užfiksuotų drėgmę.

Rankų kremas

Rankoms žiemą taip pat būtina intensyvesnė priežiūra – drėkinamuoju kremu reikėtų pasitepti kelis kartus per dieną, ypač po kiekvieno rankų plovimo.

„Renkantis rankų kremą, reikėtų pabandyti – ar jis labiau kreminės konsistencijos, ar labiau į vazeliną panašios konsistencijos, kaip lengvai pasidengia“, – teigė gydytojas.

Jei rankos stipriai išvargusios nuo šalčio, vakarais skirkite joms daugiau laiko – pirma patepkite maitinamuoju kremu, atkuriančiu odos barjerą, antram sluoksniui pasirinkite labai riebią priemonę – praktiškai vazelino konsistencijos kremą, sudarantį beveik apsauginę plėvelę, kokių siūlo daugelis gamintojų. Tuomet užsimaukite polietileno pirštines ir pabūkite su jomis kelias valandas ar netgi per naktį – taip priemonės efektyviau susigers į odą.

Atskirai paminėtinos lūpos, kurios žiemą dažnam suskeldėja, net iki kraujavimo. Nelaižykite lūpų – taip jų nesudrėkinsite, priešingai – tai sausina ir kelia kitokių problemų. Pasak gydytojo, lūpas prieš eidami į lauką patepame maitinamuoju kremu, antras sluoksnis – vazelinas, kuris užfiksuos drėgmę ir sukurs apsauginę plėvelę. Šią procedūrą galima pakartoti kelis kartus per dieną (kadangi geriame vandenį, valgome ir viskas nusivalo) ir vakare.

Patarimas vyrams


Mediko teigimu, farmacijos, kosmetikos pramonė nori įtikinti, kad vyrų ir moterų oda skirtinga, tačiau didelio skirtumo nėra, išskyrus vieną aspektą – vyrai skutasi.

„Pagrindinė žinutė vyrams – apskritai pradėti naudoti drėkinamąjį kremą veidui kartą ar, pageidautina, du kartus per dieną. Jei tai darote – puiku. Tuomet žiemai pasirinkite šiek tiek riebesnę priemonę ir pagalvokite apie intensyviau drėkinančio serumo įsigijimą. Serumą mes tepame prieš intensyviau drėkinantį kremą. To pakanka. Svarbiausia, kad būtų pasitepama kuo nors riebesniu, prieš einant į lauką“, – teigė gydytojas.

Vaikų odos priežiūros žiemą principai panašūs


Pasak T. Raudonio, vaikų odai žiemą reikia panašios priežiūros, kaip ir suaugusiesiems. Tiesa, kūdikių iki metų ar dvejų buvimą lauke, esant dideliam šalčiui, reikėtų riboti, nes kūdikių, mažų vaikų oda gerokai plonesnė, tad jautriau reaguoja į šaltį. Pirkdami gydomąsias priemones vaistinėse, atkreipkite dėmesį, kad jos būtų skirtos būtent vaikams nuo vienokio ar kitokio amžiaus.

Jautrios ir sergančios odos priežiūros ypatumai


„Rožinės atveju oda ir taip labai jautri, žiemą ši problema tampa dar gilesnė, ypač kai odą veikią didelis temperatūrų kontrastas, kai iš –20 pereiname į +25, tai – didžiulis kontrastas, tada iš tiesų būna degantys, raudoni skruostai“, – sakė medikas. Jis priminė, kad turintiems rožinę reikėtų tepti veidą kuo riebesnėmis, kuo intensyviau maitinančiomis priemonėmis.

Tiems, kuriuos vargina aknė, reikia specialių veido priežiūros priemonių, kurių sudėtyje yra rūgščių, tik rinkitės tokias, kurios atlieka ir drėkinamąją funkciją. Daugelis gamintojų turi aknei skirtų priemonių, pažymėtų „H“ raide ar „hydra“ ženkleliu, kas rodo, jos tai – riebesnei, jautresnei odai skirta priemonė.

Veido dermatitas būna įvairus. Dažnai perioralinis, aplink burną, aplink akis – tada veido priežiūros principai panašūs į veido su rožine priežiūros principus.

Apibendrindamas rekomendacijas, gydytojas pakartojo – svarbu stebėti savo odą, per šalčius rinktis riebias priemones, o per didelius šalčius eiti į lauką tinkamai pasiruošus.

Visą laidą „Ekspertai pataria“ rasite čia: