Į kokius apgamus atkreipti dėmesį


„Apie 90 proc. mūsų apgamų mums arba visiškai nepavojingi, arba pavojingi tik teoriškai. Yra viena apgamų grupė, kuri dažniausiai mums neleidžia ramiai miegoti, – tai atipiniai apgamai. Dažniausiai į pakitusius apgamus dėmesį atkreipia ne pats žmogus, o jo artimieji. Jiems į akis krinta tai, kad apgamas padidėjo, sumažėjo arba pakeitė spalvą. Šie pokyčiai – ženklas kuo skubiau kreiptis į specialistą“, – pranešime žiniasklaidai sako Lazerinės dermatologijos centro gydytojas onkodermatologas, medicinos mokslų daktaras V. Sidorovas.

Anot jo, nors žmonės dažniausiai jaudinasi dėl didelių apgamų, ypač atidžiai reikėtų stebėti naujus odos darinius.

„Didesni apgamai paprastai būna įgimti. Jie atsiranda pirmaisiais žmogaus gyvenimo metais ir gali siekti 5 cm ar net užimti pusę nugaros. Įgyti apgamai retai kada perkopia 1 cm“, – paaiškino specialistas.

Jo teigimu, ilgą laiką į įgimtus apgamus buvo žiūrima su šiokia tokia baime, nes manyta, kad beveik visi įgimti apgamai gali supiktybėti. Buvo net laikotarpis, kai stengtasi visus įgimtus apgamus šalinti chirurgiškai ir taip mažinti riziką.

Piktybinis apgamas

„Šiandien taip nedaroma. Dažniausiai apgamai paliekami stebėti. Ir tik tuo atveju, jei atsiranda pagrįstų įtarimų, siūlomas šalinimas. Taip, melanoma gali išsivystyti iš apgamo, ir ilgai buvo manoma, kad dažniausiai taip ir nutinka, bet dabar mes žinome, kad melanoma vis dėlto dažniau – naujas darinys“, – teigia V. Sidorovas.

Pasak jo, atkreipti dėmesį reikėtų ne tik į tuos apgamus, kurie keičiasi, bet ir į tuos, kurie iškrinta iš bendro konteksto – yra niekuo nepanašūs į kitus turimus apgamus.

„Yra navikų, kurių be videodermatoskopo neįmanoma atskirti nuo apgamo. Tai padaryti ypač sunku, kol navikas mažas. Pasaulyje yra vienas aprašytas atvejis, kai su specializuota įranga melanoma buvo diagnozuota vos iš 1 milimetro dydžio darinio. Mūsų centro rekordas – diagnozuota 1,5 milimetro dydžio melanoma ant pacientės veido“, – tvirtino onkodermatologas.

Viktoras Sidorovas

Daugiausia pacientų – 45 metų amžiaus


Gydytojas V. Sidorovas sako, kad melanoma yra agresyviausia odos vėžio forma, tačiau anksti nustačius ligą ją išgydyti galima daugeliui pacientų.

„Deja, žmogus – toks sutvėrimas, kol neskauda, tol į gydytojus nesikreipia“, – ne vienam gydytojui būdingu pastebėjimu dalijasi onkodermatologas.

Pagrindinė odos vėžio atsiradimo priežastis – ultravioletinių spindulių poveikis, nors melanomos išsivystymui įtakos gali turėti ir genetinis paveldimumas.

„Dažniausiai žodis „vėžys“ žmonėms asocijuojasi su 60–65 m. amžiumi. Deja, melanoma yra tas navikas, kuris gali atsirasti ir jauniems. Dažniausiai navikai pradeda formuotis jau nuo 18–20 metų, tačiau daugiausia odos vėžio pacientų turime 45 metų. Taip yra todėl, kad maždaug ties 45 gyvenimo metais žmogus būna sukaupęs vadinamąjį akumuliacinį ultravioletinių spindulių kiekį“, – teigia medicinos mokslų daktaras V. Sidorovas.

Jo teigimu, norint išvengti netikėtumų, pradėti tikrinti apgamus, reikėtų sulaukus 15–16 metų. Tokiame amžiuje kartais jau atsiranda specifinių pakitimų, todėl gydytojas iš anksto gali įvardyti numanomas rizikas. Jei pakitimų nėra, apgamus rekomenduojama tikrintis kartą per metus. Na, o jei apgamas pakitęs, tačiau dar nėra peržengęs raudonos linijos, kitą vizitą specialistas paskirs po pusmečio.

Odos vėžio patikra

Turint omenyje tai, kad 70–90 proc. odos vėžio atvejų susiję su ultravioletiniais spinduliais, patariama riboti buvimą saulėje, o joje esant rinktis odą dengiančius drabužius bei specialius kremus.

Kaip dažniausiai šalinami įtartini dariniai?


Onkodermatologo teigimu, jeigu apgamas kelia įtarimą, dažniausiai jis šalinimas chirurgiškai.

„Toks kelias leidžia užtikrinti du dalykus. Pirmiausia pavojingas apgamas ar navikas turi būti pašalintas taip, kad toje vietoje liktų tik sveiki audiniai. Antra – išoperuotas apgamas turi būti ištirtas, kad būtų aišku, ar reikalingas tolesnis gydymas“, – paaiškino specialistas.

Anot jo, svarbu suprasti, kad skirtingiems apgamams tinka skirtingi šalinimo metodai. Tai yra gydytojo profesionalumo klausimas, kaip jis nuspręs šalinti apgamą, kokį metodą pasirinks, kuris bus saugiausias ir tinkamiausias.

„Vienus apgamus galima šalinti tiktai lazeriu, kitus – tik operuoti, o trečius – ir taip, ir taip. Ketvirtų apskritai geriau neliesti, nes dėl sveikatos nereikia, o dėl grožio – geriau nebus“, – sako onkodermatologas ir priduria, kad 95 proc. atipinių apgamų vis tik dažniausiai šalinami chirurgiškai, vėliau atliekant pašalinto apgamo histologinį tyrimą.

Anot V. Sidorovo, kai kurie klaidingai įsivaizduoja, kad galima paimti tik dalį apgamo ir jį ištirti. Tačiau taip iš tiesų nedaroma, nes būna atvejų, kai vienas apgamo kraštas visiškai sveikas, o kitas jau turi melanomos požymių.

„Tiesa, jau yra metodų ir itin modernios įrangos, kuri be skalpelio leidžia pamatyti pakitimus ne tik odos paviršiuje, bet ir giliau. Tokį tyrimo būdą vadiname optine biopsija. Kalbant medicininiais terminais – tai pažangi fluorescencinė videodermatoskopija (angl. Fluorescence Advanced Videodermatoscopy)“, – paaiškino daktaras V. Sidorovas.

Piktybinis apgamas

Mitas, kilęs iš nežinojimo


Kalbėdamas apie mitus, susijusius su odos vėžiu, onkodermatologas atkreipė dėmesį į tam tikrą stereotipą, kuriuo vis dar linkę tikėti kai kurie žmonės – neva apgamo pašalinimas gali sukelti vėžį.

Gydytojas pažymi, kad šis netinkamas įsitikinimas galėjo atsirasti dar prieš kelis dešimtmečius, kai pacientams ne visada buvo pateikiama visa informacija apie jų sveikatos būklę arba pacientai galbūt iki galo nesuprasdavo, ką jiems sako specialistai.

„Tokios situacijos išties galėjo sukelti netinkamus įsitikinimus, ypač tų pacientų artimiesiems, ir vėliau net paskatinti baimę lankytis pas dermatologus profilaktinėms patikroms“, – sako V. Sidorovas.

Onkodermatologas pabrėžė, kad šiuolaikinio gydytojo viena iš svarbiausių misijų – aiškiai ir nuoširdžiai informuoti pacientą bei visuomenę apie odos vėžio rizikas ir gydymo būdus.

„Turime sukurti palankią aplinką, kad žmonės nevengtų reikalingų medicininių procedūrų. Aplinką, kurioje visi suprastų, kad laiku atliktas apgamo patikrinimas ar pašalinimas yra gyvybiškai svarbus. Juk medicininės intervencijos nekelia papildomos vėžio rizikos – riziką didina aplaidumas ir nežinojimas“, – apibendrino onkodermatologijos gydytojas V. Sidorovas.

Kaip anksčiau laidoje „Delfi tema“ pasakojo gydytojas dermatologas Tadas Raudonis, odos vėžys yra kelių tipų. Dažniausias, kurį vien Santaros klinikose gydytojai dermatologai kasdien randa kelis ar keliolika kartų, yra bazinių ląstelių karcinoma. Šis navikas išgydomas lengviausiai, nes jis turi mažą riziką plisti į kitas vietas. Problema ta, kad tokie navikai dažnai randami ant veido, prie nosies, aplink akis, tad po operacijos atkurti odos vientisumą labai sunku.

Tadas Raudonis

Antras pagal dažnumą odos vėžys yra plokščiųjų ląstelių karcinoma. Ši liga yra pavojingesnė, turi didesnę metastazavimo tikimybę, bet 5 metų išgyvenamumas tokių pacientų beveik visada viršija 90 proc.

Trečias tipas – melanoma. Tai pats agresyviausias ir didžiausią mirtingumą turintis odos vėžys.

„Odos vėžys pasaulyje laikomas pačiu dažniausiu onkologiniu susirgimu. Jei odos vėžys yra ne melanoma, tai neretai jis net neįtraukiamas į statistiką dėl savo labai didelio pasireiškimo dažnio. Yra paskaičiuota, kad eiliniam baltaodžiui per gyvenimą susirgti odos vėžiu rizika yra apie 30 proc. Eiliniam australui, kuris gyvena labai saulėtoje aplinkoje, rizika susirgti yra net apie 70 proc.“, – sakė T. Raudonis.

Laidoje gydytojo buvo paklausta, ar per vieną vasarą gali išsivystyti odos vėžys.

„Gali būti labai įvairiai. Dažniausiai matome, kad odos navikas pradeda augti palaipsniui. Tipinė situacija, kad vidutinio amžiaus moteris ar vyras ant savo odos pamato žaizdelę, ji lėtai gyja, užsideda šašas, jį krapštant vėl kraujuoja. Toks procesas gali tęstis net ir kelerius metus. Iki tol, kol žmogus nueina pasitikrinti pas gydytojus. Tokį vaizdą dažniausiai matome su karcinoma“, – sakė T. Raudonis.

Tuo metu apie melanoma praneša pakitęs apgamas, kuris pradeda keisti savo formą, kraštus, iškilimą, dydį. Tai gali trukti vos kelis mėnesius, o kai kuriems – dešimtmečius.

Vasarą odos vėžys labiau pastebimas ir dėl to, kad dėvime mažiau drabužių, dažniau apžiūrime odą. Visgi, pasak gydytojo, reikėtų išugdyti įprotį savo odą apžiūrėti reguliariai, bent kartą per mėnesį, ne tik vasarą.

Sau įtartinus darinius rekomenduojama nusifotografuoti pridėjus centro monetą, kad po kurio laiko būtų galima palyginti bei parodyti gydytojui.

„Po vasaros tikrai matome didesnį pacientų antplūdį. Tačiau dažnai pacientams nerekomenduojame įtartinų darinių operuoti prieš vasarą, nes per ją žmogus dar deginasi, todėl bus galima pastebėti, kaip apgamai pasikeis“, – kalbėjo T. Raudonis.

Visą tekstą su gydytoju T. Raudoniu rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)