Sveikata reikia rūpintis ir į ją investuoti

Z. Tikuišienė sako, kad pulmonologija ir fitoterapija nėra visiškai atskiri dalykai. Pasak jos, šios medicinos kryptys „eina kartu“. Tą mediciną, kurios priemonės gydo ūmius ligų atvejus, gydytoja vadina „gaisrinės“ medicina – užgesini laužą, tačiau be kitų priemonių jis vis tiek rusena.

„Kai ūmūs procesai praeina, o po to jei nenaudosi gamtos veiksnių, gamtos reabilitacijos – vandens, oro, saulės, augalų – tai visiškai nepaveiksi, – tikina Z. Tikuišienė.

– Praeis kiek laiko – ir vėl iš naujo. Žmogaus imunitetas darosi ne toks, koks turėtų būti.“

Ar šiuolaikinis žmogus padėtį gali pataisyti?

Gydytoja tikina – visgi šiuolaikinis žmogus be abejonės gali pataisyti šią padėtį. Tačiau tai kainuoja, sako gydytoja.

„O kainuoja juodą darbą. Tų receptų dabar labai daug, tačiau svarbiausia – reikia laikytis sveiko žmogaus kodo taisyklių“, – sako Z. Tikuišienė.

Zofija Tikuišienė

Sveiko žmogaus kodas:

Žalingų įpročių – alkoholio, rūkymo – atsisakymas.

„Kai pamatau jauną, rūkantį žmogų, o ypač moterį, labai gaila darosi. Kiek jos dėl šio įpročio praranda laiko“, – apgailestauja medikė ir primena, kad cigaretėse tūno 200 cheminių junginių, kenksmingų sveikatai.

Mitybos subalansavimas

Visgi, Z. Tikuišienė sako, kad dar daugiau žmonių negu tų, kurie rūko ir vartoja alkoholį, yra besimaitinančių netinkamai.

„Dabar pats žalingiausias įprotis – maistas su nereikalingais priedais – konservantai, skonio stiprikliais. Į tokį maistą daug kas pridėta, kas žmogui netinka, – pasakoja fitoterapeutė ir pabrėžia, kad didžiausia klaida – kai persivalgome.

– Galima valgyti viską, bet pirmas dalykas – negali persivalgyti. Žinoma, maistą reikia stengtis valgyti kuo natūralesnį. Rūkytų dešrų, kumpių, reikia tiesiog atsisakyti.

Žmogus turi sau padėti, o ne kenkti. Ir čia nėra sunku. Jei kiek pasidomėsite, tai užsimerkęs žinosite ir nieko nenorėsite. Iš mitybos išimkite cukrų, baltus miltus.“

Judėjimas ir buvimas gamtoje

Vienas svarbiausių dalykų, kuris padeda imunitetui – judėjimas. Nebūtina užsiimti konkrečiu sportu, mažiausiai ką galite padaryti – ryte bent 5 minutes skirti mankštai.

„Ryte svarbu – „įjungti“ stuburą, jis taip paprastai neįsijungia. Tik po mankštos prasideda dienos judesys ir stuburas geriau juda, – sako Z. Tikuišienė.

Bėgimas žiemą

– Pagal sveikatos kodą, bent tris valandas per savaitę reikia pabūti gamtoje. Mažiausiai. Arba pusę valandos kasdien.“

Meditacija

Gydytoja Z. Tikuišienė sako, kad gerai savijautai labai reikalinga ir meditacija. Tai ypač padeda kovoti su persidirbimu, stresu.

„O medituoti galima įvairiai. Aš, pavyzdžiui, einu į bažnyčią. Ligos yra nuodėmė – jei persidirbi, stresas puola, ligos iškart ateina. Jei savęs nežiūri, tai yra nuodėmė“, – tikina gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)