Santaros klinikų Dermatovenorologijos centro gydytoja Augė Lesinskaitė-Trainavičienė sakė, kad tiems, kurie turi lėtinių odos ligų ar kenčia nuo odos problemų, prasidėjus rudeniui netgi vertėtų apsilankyti pas gydytojus dermatologus. Be to, ir kosmetika prasidėjus šalčiams skiriasi nuo vasarinės.

„Renkamės labiau riebius, sunkesnius produktus. Oda išskiria hidrolipidinę plėvelę, kurios šaltis nesužaloja. Bet, jei odą prižiūrėsime neteisingai, oda gali sužvarbti, pradėti šerpetoti, vystytis įtrūkimai, su jais gali būti sunku susitvarkyti“, – sakė gydytoja dermatologė.

Gydytoja pasakojo, kad šiuo metu susiduria su pacientais, kurie turi lėtines odos ligas, mat atėjus šaltajam sezonui ligos paūmėja, o simptomai pradeda labiau varginti.

Kremas

Jei žmogaus oda normali, bet linkusi į sausumą, artėjant žiemai gydytoja pataria rinktis priemones, kurios odą drėkina labiau.

„Jei matote, kad namuose susitvarkyti nebegalite, reikia vaistų, apsilankykite pas gydytoją. Pirmieji šalčio padariniai yra odos nušalimai, įtrūkimai, skausmas, kai pačios žaizdos jau nebesugyja“, – sakė A. Lesinskaitė-Trainavičienė.

Visgi, jei tikrai žinome, kad turime kosmetiką, kuri mums tinkama, jos nebūtina keisti, svarbu naudoti laiku bei pridėti papildomas priemones.

„Naudojant drėkinantį kremą, kuris padarytas vandens pagrindu, jį reikėtų tepti 30 minučių prieš išeinant į lauką. Ypač žiemą, nes išėjus į lauką tas vanduo iškart tampa ledu ir mūsų odą papildomai žaloja“, – kalbėjo LNK pašnekovė.

Kremai nuo saulės

Kai oda riebesnė, reikėtų vengti itin riebių kremų, tačiau tokie riebūs kremai tinka sausai odai. Riebiu kremu prieš einant į lauką verta pasitepti nosį, skruostus, plaštakas.

„Toks kremas gali turėti bičių vaško, pantenolio, cinkas labai gera priemonė, jis ramina, gydo odą. Svarbiausia yra odą drėkinti, o tada drėgmę joje užfiksuoti. Odą drėkiname po kiekvieno maudymosi, dušo“, – pasakojo gydytoja.

Pašnekovė primena 3 minučių taisyklę po dušo: per 3 minutes nuo išlipimo iš dušo odą reikia patepti drėkinamu kremu, vadinamu emulientu. Juos galima įsigyti vaistinėse. Tokiu būdu drėgmė sulaikoma odoje.

„Kalbant apie veidą, plaštakas, kaip ir minėjau, reikia drėkinančio kremo, bet einant į lauką reikia apsauginio barjero, ant viršaus patepti riebesniu kremu. Tas pats yra su lūpomis. Dažnai žmonės turi įprotį lauke lūpas kandžioti, laižyti, ypač žiemą. Tai sukelia lūpų uždegimines ligas, todėl reikia atsikratyti šio įpročio ir naudoti vazeliną“, – patarė gydytoja.

Taip pat gydytoja priminė, kad net ir žiemą reikia tepti apsauginį SPF kremą ant veido, nes saulėtomis dienomis net ir per šalčius galima nudegti.

LNK Žinių pokalbį rasite čia: