„Uogos ir vaisiai yra būtini mūsų kasdienėje mityboje, bet ir juos reikia riboti, 2–3 vaisius per dieną, tai yra apie 300 g vaisių per dieną. Tai gali būti 2 obuoliai ir 1 kriaušė, arba 2 slyvos ir 1 obuolys“, – sakė dietologė.

Valgant pirktinį obuolį J. Dobrovolskienė rekomenduoja jį nulupti arba nuplauti po šiltu vandeniu bei gerai patrinti.

Jūratė Dobrovolskienė

Visgi obuolių ir kriaušių dietologė pataria vengti tiems, kurie turi problemų su virškinimo sistema.

„Pavyzdžiui, tiems, kurie turi dirgliosios žarnos sindromą, divertikuliozę, tai yra pilvo pūtimą turintys žmonės, sergantys kepenų, kasos ligomis, pankreatitu, tulžies latakų ligomis, skrandžio opomis, gastritu. Jie gali valgyti tą patį obuolį, bet jį reikia iškepti, gali būti skiestos sultys“, – sakė J. Dobrovolskienė.

Pastebima, kad kriaušė pilvą gali pūsti labiau nei obuolys, tad to reikėtų nepamiršti.

Džiovinti vaisiai praranda vandenį, todėl turi daug daugiau kalorijų.

„Jei valgome džiovintus vaisius, tai to cukraus suvalgome kelis kartus daugiau nei suvalgytume iš šviežio vaisiaus“, – kalbėjo LNK Žinių pašnekovė.

Šviežiuose obuoliuose ir kriaušėse yra itin vertingų skaidulų, kurios padeda kovoti su toksinais, reguliuoja cholesterolį, padeda probiotikų organizme pernešimui. Tuo metu džiovintuose vaisiuose lieka geležis ir kitos mineralinės medžiagos, kurios irgi yra labai vertingos.

Geriant sultis, kad ir išspaustas iš naminių vaisių, cukraus vis tiek gaunama daug.

„Iš sulčių gauname gryną fruktozę. Bet, nepamirškime, kad sultys vis tiek yra pakaitalas tiems žmonėms, kurie nespėja suvalgyti, išsikepti to paties obuolio. Dalis sulčių gali pakeisti vaisius, bet išgerti reikėtų ne daugiau nei stiklinę per dieną. Siūlyčiau jas atskiesti vandeniu“, – kalbėjo J. Dobrovolskienė.

Gydytoja dietologė primena, kad kasdien į mitybą reikėtų įtraukti kuo daugiau įvairių spalvų daržovių ir vaisių, nes nuo to priklauso, kokios maisto medžiagos, kokie antioksidantai ten bus.

LNK Žinių reportažą rasite čia: