Anot gydytojos, Kalifornijos (JAV) mokslininkai atliko tyrimą, norėdami patikrinti, kaip manikiūro salonuose naudojamos UV lempos veikia odos ląsteles. Tyrimas atliktas, sužinojus apie labai retą odos vėžio formą, diagnozuotą pacientei pirštų srityje. Mokslininkams kilo mintis patikrinti, ar tam negalėjo turėti įtakos UV lempos.

„Jie paėmė ląsteles, apšvietė spinduliu, naudojamu grožio salonuose, atliekant manikiūrą ir nustatė, kad atsiradusi pažaida panaši į pažeidimus, atsirandančius sergant odos vėžiu.

Mokslininkai iškėlė hipotezę, kad tie spinduliai gali turėti įtakos ir mūsų sveikatai“, – paaiškino gydytoja I. Kisielienė.

Vis tik gelinis lakavimas yra ypač populiari grožio procedūra.

„Kokia žala, negalime pasakyti ir negalime teigti, kad tai yra žalinga, nes kiekvieno žmogaus organizmas turi ir savisaugos mechanizmus. Tai, kas vyksta laboratorijoje in vitro, nebūtinai vyks in vivo. Tie rezultatai gali skirtis.

Tyrimų, atliktų su gyvais žmonėmis, nėra. Yra tik hipotezė, kad gali būti kažkoks poveikis ir norima priversti žmones susimąstyti.

Jeigu neramu, kad galėtų kažkas blogo atsitikti arba einama dažnai daryti manikiūrą ir naudojamos UV lempos, galima apsisaugoti. Pasitepkime apsauginiu kremu nuo saulės, turinčiu platų spektrą, aukštą apsaugą – SPF50. To pilnai pakaks“, – patikino gydytoja.

Ilgalaikis manikiūras

Laidos pašnekovė sakė, kad tai, kaip dažnai daryti manikiūrą, kiekvienas turėtų nuspręsti individualiai. Moksliškai nėra tiksliai paskaičiuota, koks UV spindulių kiekis padarys didelę žalą.

„Mes, dermatologai, UV spinduliais gydome ir odos ligas. A spinduliai, kurie naudojami manikiūro salonuose, naudojami ir gydymuose. Paskaičiuota, kad 200 procedūrų per gyvenimą yra saugu, o viršijus pacientai įtraukiami į stebėjimo sąrašus – mes juos stebime atidžiau.

Bet aš kalbu apie viso kūno UV A spindulius. Noriu pabrėžti, kad manikiūro salonuose naudojamas siauresnis spektras UV A spindulių. Taigi sąlyginai jų gaunama mažiau ir tas laikas trumpesnis“, – nuramino gydytoja I. Kisielienė.

Vis tik dėl soliariumų gydytoja griežta: jų reikėtų vengti.

„Mes UV spindulius galime naudoti gydant tam tikras odos ligas – jie reikalingi vitamino D sintezei, bet patys pacientai to nuspręsti ir lankyti soliariumų negali. Tai turėtų būti griežtai rekomenduota gydytojų. Vis dėlto ryšys tarp odos vėžio ir soliariumų lankymo tikrai yra nustatytas. Apie tai žmonės turi žinoti ir nepamiršti“, – teigė specialistė.

Medikė priminė: viskam turi būti saikas.

„Eiti į soliariumą gerinti nuotaiką nėra sveika. Kažkada kažkur skaičiau, kad iki 20 procedūrų per metus fototerapijos tos rizikos labai nedidina ir tiems žmonėms, kurie jau yra visiškai „prie žemės“ dėl depresijos, liūdesio arba turi odos problemų, gali nueiti. Bet turėkite omenyje, kad, gydant nuotaiką šiemet, po 10 metų nereikėtų gydyti kitų odos problemų.

Visą LNK laidos „Vidurdienio žinios“ siužetą galite pamatyti čia: