Šaltas vanduo – suvaldyti stresą ir deginti kalorijas

Jau trečius metus iš eilės 25 m eketėje plauksianti gydytoja endokrinologė Ieva Auglytė kiekvieną vakarą maudosi šaltame duše bent 30 sekundžių, o kartais minutę ar dvi: „Tai mane labai nuramina po įtemptos dienos. Kai mano kūnas liejamas šalto vandens – duše arba eketėje, tuo metu galvoju tik apie tai, kaip išbūti savo iš anksto numatytą laiką. Kitoms mintims vietos nebelieka ir, būdama tik čia ir dabar, patiriu atsipalaidavimą“.

Kasdienės šaltos maudynės gydytojai padeda stiprinti valią, charakterį, ugdyti discipliną bei lemia emocinę gerovę, rašoma pranešime spaudai.

Ieva Auglytė (kairėje)

Šalto vandens dovanojamą atsipalaidavimą žmonės patiria ir dėl gebėjimo suvaldyti kvėpavimą.

„Jo nevaldydami, dvi minutes išsėdėti lediniame vandenyje tikriausiai nesugebėtume. Įlindę į šaltą vandenį, patiriame stresą, tačiau jį suvaldome giliai kvėpuodami. Mūsų kūnas ir protas reaguoja maždaug taip: „Jeigu jis/ji gali suvaldyti kvėpavimą, vadinasi, gali darniai išgyventi ir kitas stresą keliančias situacijas. Taigi, galima nepanikuoti ir sumažinti pulsą“, – šypsosi gydytoja endokrinologė.

Pasak jos, nedidelės šalčio dozės skatina dopamino gamybą dar kelias valandas po to, kai išlendame iš šalto vandens: „Dopaminas vadinamas atpildo, nugalėtojų hormonu. Jis išsiskiria mums ką nors pasiekus, įveikus, nugalėjus. Dopaminas lemia džiaugsmo ir pasididžiavimo savimi pojūčius“.

Ieva Auglytė žino, kad šaltis taip lemia greitesnę medžiagų apykaitą: „Būnant šaltyje, balti mūsų kūno riebalai virsta rudais. Rudieji riebalai – tarsi maži mūsų kūno šildytuvai. Juos sudaro daug mitochondrijų. Kuo daugiau rudųjų riebalų turi žmogus, tuo daugiau kalorijų jis sudegina netgi nieko neveikdamas“. Gydytojos teigimu, 50 g rudųjų riebalų per dieną sudegina 300 kcal.

Eketėje – ir Lamanšą perplaukusi lietuvė

Maudytis šaltame vandenyje plaukikė, Jaunių atviro vandens vicečempionė 5 km distancijoje Juneta Krylovaitė pradėjo 2023-ųjų balandį, prisijungusi prie komandos, kuri ruošėsi plaukimui per Lamanšo sąsiaurį.

Juneta Krylovaitė

„Pirmą kartą Žaliuosiuose ežeruose maudžiausi, kai vandens temperatūra siekė vos 11 laipsnių. Nepaisant to, pavyko įveikti net 600 metrų ir tai buvo labai smagi patirtis“, – prisimena Juneta. Apie sveikuolių kasmet rengiamą 25 m plaukimą ekete plaukikė išgirdo dar būdama keturiolikos ir iškart susižavėjo. Tačiau tą kartą plaukti neleido mama, todėl šiais metais Juneta pasiryžusi pagaliau išpildyti savo svajonę ir labai laukia ledinio plaukimo Galvės ežeru.

Plaukiant ilgas distancijas šaltame vandenyje, pasiruošimas – labai svarbus: „Man tai – smagiausia dalis, nes treniruočių metu galiu atsipalaiduoti ir pamiršti, trumpam atsiriboti nuo kasdienių problemų. Šaltame vandenyje patiriu kažką panašaus į meditaciją. Beje, ledinių maudynių džiaugsmą dar padidina jų metu sutikti žmonės. Net neįsivaizdavau, kad tiek daug gerų žmonių yra Lietuvoje“, – dalinasi Juneta Krylovaitė, profesionaliai plaukianti jau nuo septynerių.

Juneta Krylovaitė

Būdama 16-os, mergina perplaukė Kuršių marias, 19-os – Aziją ir Europą jungiantį Bosforo sąsiaurį, o 20-ies – tarp Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos esantį Lamanšą. Dabar ji ruošiasi kelių dienų solo plaukimui 2025-ųjų rugpjūtį.

Kartą išsimaudęs, negali sustoti

„25 m plaukimas ekete man – natūralus mano veiklų ir pomėgių tęstinumas. Jaunystėje lankiau profesionalaus plaukimo treniruotes, tad plaukti moku gana gerai, o šaltas vanduo man jau taip pat nesvetimas. Moku plaukti ir nebijau šalto vandens, tad plaukimo ekete varžybas laimėjau jau du kartus. Šiemet dalyvausiu vėl, nes jaučiu motyvaciją išlaikyti šį titulą“, – šypsosi vienas iš 25 m plaukimo ekete čempionų Romas Čereška.

Romas Čereška

Prieš kelis metus sausio 1-ąją nusprendęs išsimaudyti, jis maudėsi 420 dienų iš eilės – daugiau nei metus. „Dabar kiekvieną dieną jau nesimaudau, bet per tas 420 dienų aš nesirgau ir ilgainiui nebejaučiau nugaros skausmo, kuris anksčiau neduodavo ramybės. Tikriausiai nugaros skausmas dingo ne nuo šalto vandens, o nuo viso ritualo, kuris buvo tapęs kasdienių maudynių dalimi. Atsikėlęs ryte, nuvažiuodavau prie ežero, ten pasimankštindavau ir išsimaudydavau. Šių veiklų sąjunga padėdavo palaikyti kūno tonusą ir susikaupimą“, – dalinasi šalto vandens mėgėjas.

Jau antrą kartą 25 m ekete plauksianti Živilė Balevičienė vadovauja Alytuje susibūrusiai sveikuolių komandai „Lediniai“.

Živilė Balevičienė

„Noriu pagerinti savo praeitų metų plaukimo laiką, motyvuoti komandos narius ne tik maudytis eketėje, bet ir išbandyti jėgas 25m plaukime. Man šaltas vanduo dovanoja daug: atgaivą kūnui ir sielai, adrenalino pliūpsnį, geros nuotaikos užtaisą visai dienai, grūdinimąsi, smagų laiką ir bendrų tikslų siekimą su bendraminčiais – 30 dienų iš eilės maudėmės ledinėje eketėje“, – džiaugiasi Živilė.

Laukiami ir mėgėjai, ir profesionalai

Sveikuolių sąjungos prezidentas ir 25 m plaukimo ekete organizatorius Simonas Dailidė skatina varžytis ne su profesionaliais plaukikais, o su pačiu savimi: „Jeigu šiemet dalyvausite pirmą kartą, tegul jūsų tikslas bus tiesiog pasimėgauti nauja patirtimi. Na, o kitais metais, žinodami šių metų laiką, per kurį praplaukėte 25m, galėsite stengtis plaukti šiek tiek greičiau. Įveikti save – saldžiausia pergalė. Tačiau svarbiausias maudynių šaltame vandenyje tikslas – organizmo grūdinimas ir sportas visus metus“.

Simonas Dailidė

Simonas taip pat nori nuraminti plaukimo dalyvius – ištirpęs ledas plaukimo varžyboms netrukdo: „Tokiu atveju eketę statome iš plastikinių pontonų. Tai įgyvendinti sunkiau nei išpjauti eketę, bet, jeigu reikės, kartosime“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją