Sveikatingumo ir fizinio rengimo treneris Edvinas Šapovalovas pasakojo, kad ėjimas kūnui yra natūralus judesys, o žmogus gali judėti trijose anatominėse plokštumose. Visgi dažniausiai judame tik vienoje pozicijoje, kai einame į priekį.

„Kuo daugiau skirtingų judėjimo krypčių, tuo daugiau privalumų. Ėjimas atbulomis puiki prevencija kelių skausmui, nugaros skausmui. Be to, tai padeda pusiausvyrai, laikysenai, smegenų darbui, net širdies ir kraujagyslių sistemai“, – sakė E. Šapovalovas.

Privalumų daug, bet treneris pabrėžia, kad svarbiausia pradėti eiti atbulomis saugioje aplinkoje, kur neturėtumėte pavojaus į kažką atsitrenkti.

„Net tikslinga tai daryti tam tikrais intervalais. Paeinate kažkiek atgal, tada galite paeiti šonu, priekiu, vingiuodami. Kūnas mėgsta judesį, todėl stenkitės įvesti jam kuo daugiau įvairiapusiškumo, dėl to šiuolaikinis žmogus dažnai jaučia judėjimo badą“, – kalbėjo LNK Žinių pašnekovas.

Jei bijote, kad eidami atbulomis galite nugriūti, kartu vaikščioti pasiimkite draugą. Kol vienas eina atbulomis, kitas gali eiti įprastai bei prilaikyti einantį atbulomis, o vėliau – pasikeisti.

Nors daugumai judėjimas atbulomis atrodo juokingas ir neįprastas, tačiau kai kuriems sportininkams tai visiškai įprasta fizinio aktyvumo dalis.

„Tai gana dažnas judėjimo modelis futbole, taip pat sporto teisėjams, boksininkams. Iš esmės tai visiškai natūralus judėjimas mums. Per savo treniruotes taip pat klientams stengiuosi duoti tokio judesio, kuris yra mums užkoduotas – judėjimas trijose anatominėse plokštumose“, – sakė treneris.

Bėgimas

Pasak pašnekovo, tyrimai rodo, kad ėjimas atbulomis 3 kartus per savaitę po 30 minučių, saugioje aplinkoje, yra puiki prevencija širdies ir kraujagyslių sistemai, pusiausvyros lavinimui, taip pat visų kūno sistemų darbui.

„Dar vienas pliusas, tai kai mokomės naujo judesio, kuriame smegenyse neuronus, dėl to tai naudinga ir emociškai, ir fiziškai. Rinkitės tokį ėjimą sau malonioje aplinkoje – saulė, medžiai, gamta, tai bus tikslingiau nei prie gatvės, kur pilna taršos“, – kalbėjo E. Šapovalovas.

Treneris tokio ėjimo būdo nerekomenduoja tiems žmonėms, kurie turi labai silpną raumenyną, turi problemų su pusiausvyra, neseniai yra patyrę traumų, patyrusiems insultą.

„Tiems, kurie patyrė insultą, tikslingiau būtų atlikti šoninį judėjimą, kai vieną koją dedate į šoną, o kitą pritraukiate. O šiaip judėjimas tinka visiems, bet darykite tai saugiai“, – sakė treneris.

LNK Žinių reportažą rasite čia: