Anot vaistininkės Astos Trumpienės, kasmet didėjanti medicininių kaukių paklausa signalizuoja augantį žmonių sąmoningumą.

„Jei anksčiau kaukės buvo naudojamos tik kaip prevencinės priemonės, vis dažniau aptarnaujame klientus, kurie kaukę perka kartu su vaistais. Gyventojai rūpinasi ne tik savo gerove, bet ir galvoja, kaip neužkrėsti kitų. Juk silpnesnio imuniteto, ypač vyresnio amžiaus asmenims, net ir paprastas peršalimo virusas gali sukelti didelių sveikatos problemų“, - tendencijas komentuoja „Eurovaistinės“ atstovė.

Kad medicininė kaukė būtų veiksminga, sveikatos specialistai pataria:

1. Prieš užsidedant kaukę, derėtų muilu ar alkoholiniu antiseptiku nusiplauti rankas.

2. Kaukė turi tvirtai laikytis ant veido – būti ne per maža ir ne per didelė.

3. Dėvėti kaukę patartina didelio žmonių susibūrimo vietose.

4. Keisti kaukę reikėtų kiekvieną kartą grįžus iš galimai užkrėstos zonos arba kas 3-4 valandas.

5. Prieš išmetant panaudotą kaukę, patartina ją įdėti į plastikinį maišelį ir tvirtai jį užrišti.

„Eurovaistinės“ specialistė atkreipia dėmesį, kad žmonės, perkantys kaukes ne pilnomis pakuotėmis, dažnai sunerimsta pamatę, kad kaukės yra liečiamos rankomis. Vaistininkės teigimu, jaudintis dėl to tikrai nereikėtų.

„Dažnai klaidingai manoma, jog medicininės kaukės yra sterilios. Iš tikrųjų, nors jos pasižymi dideliu patikimumu, nuo mikrobų ir virusų apsaugo ne steriliu apsauginiu sluoksniu, o fiziniu barjeru. Tai reiškia, kad, kosint, čiaudint ar kalbant, per kaukę neprasiskverbs ore pasklidę lašeliai, kuriais gali būti perduotas virusas“, - kaukės veikimo principą komentuoja vaistininkė Asta Trumpienė ir priduria, kad siaučiant gripo epidemijai būtina laikytis ir kitų profilaktikos priemonių – kuo dažniau plauti rankas, neliesti jomis veido ir akių, laikytis atokiau nuo sergančiųjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)