Svarstis - nepamainomas įrankis funkcionalioms treniruotėms kurias taip mėgsta tūkstančiai žmonių. Pateikiu keletą priežasčių, kodėl ir tu turėtum prie jo prisiliesti.

1. Atletiškumas. Naudojant šiuos įrankius savo treniruotėse galima lavinti beveik visas sportines ypatybes: greitį, jėgą, ištvermę, lankstumą, koordinaciją, vikrumą, o taip pat ir šių savybių kombinacijas, kurios ypač reikalingos įvairių sporto šakų atletams.

Vertingiausia ir dominuojanti ugdoma savybė dirbant su giromis - sprogstamoji jėga (jėgos greitumas) bei sprogstamosios jėgos ištvermė. Jėgos greitumas bei ištvermė stipriai pasireiškia daugelio pamėgtuose sportiniuose žaidimuose: krepšinyje, futbole, tinklinyje ir kituose. Todėl, jei draugų kompanijoje mėgstate aktyviai leisti laisvalaikį, treniruotės su šiais svoriais leis jūsų įgūdžiams atsiskleisti aukštesniame lygyje.

2. Pilnavertis judesys. Gira yra laisvas, niekur neįtvirtintas svoris, kurio judesio kryptis galima laisvai keisti. Tai reiškia, kad galime sukurti visą galybę judesių, neapsiribojant nei viena plokštuma erdvėje. Prireiks tik truputėlio fantazijos ir šiek tiek įgūdžių, kad apkrautumėte bet kurią raumeninę struktūrą.

Deividas Jarašūnas

3. Baziniai judesiai. Atsisėsti ant kėdės, pakelti daiktą nuo žemės, patraukti į save sunkiau atsidarančias duris ar net pastumti neužsivedantį automobilį - tai užduotys, su kuriomis galite susidurti kasdieniame gyvenime. Sportuojantis žmogus turėtų ugdyti ne tik sportines savybes, bet lavinti ir judesius su kuriais įprastai susiduria, kad žymiai efektyviau su jais susitvarkytų. Gira - tobulas įrankis sukurti optimalią apkrovą šiems judesiams ir juos ištobulinti!

4. Kūno ir minčių sąveika. Atlikdami pratimą su svarsčiu dažnai galite panaudoti svertų principus, rotacijos elementus, ar net savo naudai pasitelkti gravitacijos jėgą. Tokiu būdu esate priverstas valdyti ne tik įrankį, bet ir laisvai erdvėje judančias savo kūno dalis , todėl pagerėjusi koordinacija ir geresnis gebėjimas suvaldyti atskirus savo kūno segmentus - neišvengiamas poveikis.

5. Laiko taupymas. Didžioji dalis pratimų atliekami su svarsčiais yra daugiasąnariniai ir aktyvuoja reikšmingai didelę žmogaus kūno raumenyno dalį. Kuo daugiau raumenų judesiai įdarbina - tuo didesnes energijos sąnaudas patiria visas organizmas. Tai leidžia treniruotės metu greitai ir efektyviai mažinti riebalinį sluoksnį, bei sukelti stimulą raumenų adaptacijai.

6. Patvarumas. Kartą įsigijus tokį įrankį, galite juo pasikliauti visą gyvenimą. Niekas negenda, nelūžta, nebijo atšiaurių sąlygų. Užtenka nepalikti rūdyti lauke, ir kartais prajudinti, kad neapdulkėtų. Netgi užmiršimo atveju - gira yra kantrus įrankis. Ji išlauks kiek tik reikės, kol vėl būsi pasiruošęs rimtoms treniruotėms, net parūdijus bus lengvai atnaujinama.

7. Treniruotės namuose ar lauke. Svarstis užima labai mažai vietos. Galbūt jį nešti rankose nebus lengva, bet tikrai tilps automobilio bagažinėje ar kambario kamputyje, o atsiradus progai ir turint šiek tiek fantazijos bei žinių - pilnai atstos visos sporto salės įrenginius. Užtenka turėti girą ir dviejų kvadratinių metrų plotą aplink save. Gerai treniruotei daugiau nieko netrūksta.

8. Galimybė treniruotis dinamiškai ir linksmai. Ypatingai linksmas treniruotes galima atlikti lauke ar saugioje aplinkoje mokantis žongliravimo technikų. Puikus jausmas, kai gebi suvaldyti nemažą svorį, paleisi jį ore ir išnaudojant gravitaciją bei svertų principus švelniai pagauti.

9. Pečių sveikata ir laikysena. Norint užimti taisyklingą padėtį kai kuriuose pratimuose, reikalingas geras pečių juostos bei krūtininės stuburo dalies mobilumas bei apskritai sveika pečių funkcija.

Parinkus tinkamas pratimų progresijas, darbas su giromis padės sustiprinti pečių juostą stabilizuojančius smulkius raumenis. Tai padės apsisaugoti nuo pečių juostos traumų (jos tikrai neretos sporto pasaulyje) net ir užsiimant įvairiausiomis kitokiomis veiklomis.

10. Treniruotės su giromis - gali būti ekstremaliai sunkios. Nors pratimų progresijų ir regresijų yra įvairiausių, smagioji dalis ta, kad net stipriausi atletai ras ką su jomis nuveikti. Kartais gali užtekti 5 minučių tradicinio varžybinio „stūmimo“ arba „rovimo“ veiksmo, kad pajėgiausi sportininkai išsemtų visus savo ištvermės rezervus.

Šiame nedaug vietos užimančiame, bet nelengvame svarmenyje telpa šiuolaikiškas funkcionalumas ir ilgaamžis paprastumas. Kartais darbas su nepažįstamu instrumentu gali atrodyti baugiai bei techniškai sudėtingai. Tačiau labai siūlau prisiliesti prie svorių, įdėti šiek tiek pastangų pasigilinant į vieną kitą techninę subtilybę ir džiaugsitės išgaudami maksimalias naudas iš treniruočių su universaliu įrankiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)