Vėjas, smėlis, saulė – stipriai akis veikiantys dirgikliai, kurie gali sukelti nemalonumų. Pasak gydytojos D. Montvilaitės, šiltuoju metų laiku skrybėlės, kepuraitės ar akinių nereikėtų pamiršti ne tik dėl grožio, bet ir rūpinantis akimis.

„Visi šie faktoriai jautrina akis ir tai gali padaryti žalos. Saulės spinduliai yra skirtingi, jie gali veikti akies paviršių, akies viduje esantį lęšiuką, lygiai taip pat jie gali paveikti mūsų tinklainę. Ir ši taisyklė galioja tiek vaikams, tiek senjorams“, – dėmesį atkreipia oftalmologė.

Mėgautis saule svarbu nepamiršti, kokį poveikį ji daro, todėl būtina pasirūpinti apsaugos priemonėmis. Renkantis akinius svarbu atkreipti dėmesį ne tik į jų grožį, bet ir apsaugą nuo ultravioletinių spindulių. Kiekviename optikos salone galite pasitikrinti, kaip akiniai saugo nuo ultravioletinių spindulių.

Renkantis akinius gydytoja rekomenduoja įvertinti, kaip su jais jaučiatės lauke, paprašykite konsultantų, kad leistų įvertinti, kaip akiniai naikina atspindžius. Taip pat svarbu įvertinti ir jų tamsumą, svarbu rinktis tuos, kurių tamsinimas jums būtų komfortiškas, nes kai kurie žmonės netoleruoja stipriai tamsintų akinių. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į akinių apsaugos lygį. Gydytoja rekomenduoja rinktis akinius specializuotoje parduotuvėje, kur galite pasitikėti jų saugumu.

Farmacininkai pastebi, kad vasarą klientai vaistinėje dažnai ieško priemonių, kurios padėtų įveikti akių sausumą. „Eurovaistinės“ vaistininkė J. Juodsnukytė paaiškina, kad ši problema kyla, nes daug laiko praleidžiame saulėje, paplūdimyje, maudomės ežere ar jūroje ir visa tai gali sausinti akis.

„Būtent dėl to naudinga vartoti ne tik vitaminus, kurie pagelbėtų mūsų akims ir pagerintų regėjimą, bet taip pat turėti ir lašelių, kurių sudėtyje yra vitaminų, propolio, ramunėlių. Jie ne tik padeda atstatyti akis, bet ir puikiai jas drėkina, apsaugo nuo smėlio, vandens, įvairių šiukšlių, kurios patenka į akis, aktyviai leidžiant laiką gamtoje“, – sako vaistininkė.

Būti dėmesingiems

Dar viena dažna vasaros problemų priežastis – netinkamai naudojami kontaktiniai lęšiai. D. Montvilaitė sako, kad lęšius nešiojantys žmonės dažnai vaikšto plona riba ir pamiršta taisykles, nes tai yra labai patogu ir priverčia užsimiršti.

„Blogiausia yra likti su lęšiais per naktį. Visada paklausiu pas tokius pacientus: ar jie namuose miega dėvėdami kojines? Jie nustemba ir sako, kad ne, tai lygiai taip pat ir su lęšiais. Jeigu užmigsime vieną kartą – tikrai nieko nenutiks, tačiau tikrai nepaverskite to įpročiu“, – sako ji.

Gydytoja oftalmologė pataria per atostogas turėti vienadienius lęšius, taip tikrai nepamiršite jų išsiimti, pavyks išvengti nemalonumų. Pasak D. Montvilaitės, lęšiai yra įvairiems mikroorganizmams daugintis labai palanki terpė, todėl jokiu būdu jų nereikėtų taupyti ir nepamiršti vartojimo rekomendacijų, jeigu jie skirti nešioti vieną dieną – taip ir daryti.

Gerai akių būklei svarbu, kad organizmui netrūktų ir būtinų medžiagų. Vaistininkė rekomenduoja vartoti žuvų taukus, jie padeda palaikyti gerą regėjimą, taip pat turi priešuždegiminių savybių, todėl yra ypač naudingi tiems, kuriems kyla uždegimai ar jų akys yra linkusios į raudonumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)