Gamykloje Vilniuje kiekvieną mėnesį pagaminama tūkstančiai akinių lęšių, kurie vėliau iškeliauja į optikas įvairiose Europos šalyse. Tai yra korekciniai ir nekorekciniai akinių lęšiai, kurie gaminami pagal individualų užsakymą.

Kaip pastebi įmonės vyriausiasis procesų inžinierius Lukas Jočionis, rinkdamiesi korekcinius akinių lęšius gyventojai jau nebedaro išlygų kokybei ir renkasi ne tik patogius, bet ir kokybiškus akinių lęšius, tuo tarpu reikalavimai saulės akiniams dažnai būna mažesni.

„Daugelis turi kelionėse pas gatvės prekeivius vos už kelis eurus pirktų saulės akinių, kiti ir ne po vienus: juos kurį laiką panaudoja, o kai jie sulūžta ar susibraižo, įsigyja naujus. Dažnai nesusimąstome, kad tai užsuka ilgą procesų grandinę nuo akinių lęšių gamybos, pardavimo galutiniam vartotojui iki atliekų tvarkymo ar perdirbimo.

Vis dėlto stebėdami saulės akinių naudojimo tendencijas skirtingose šalyse darome išvadą, kad šie žmonių įpročiai pradeda keistis – ir šioje srityje siekiama tvaresnio ir aplinkai mažesnį poveikį turinčio vartojimo. Jei ši tendencija išliks, ateityje tai lems kur kas mažesnius pigiausių saulės akinių pardavimus“, – teigė L. Jočionis.

Įmonės kokybinio testavimo laboratorijoje technologai atliko eksperimentą – jie įvertino dešimties atsitiktinai pasirinktų saulės akinių savybes bei įvairius kokybinius parametrus. Tarp ištirtų akinių buvo ir už 5–15 eurų pas gatvės prekiautojus įvairiose užsienio šalyse pirkti saulės akiniai, ir brangesni, paprastai optikose užsakomi kokybiški apsauginiai saulės akiniai.

Atliekant eksperimentą laboratorijoje paaiškėjo, kad visi akiniai, nepaisant jų kainos lygio, užtikrina apsaugą nuo kenksmingų saulės spindulių – visų laboratorijoje ištirtų saulės akinių apsauga atitiko ant akinių rėmelių pažymėtą apsaugos lygį (ant daugelio jų buvo nurodyta UV-400 apsauga).

„Tai yra gera žinia – galima daryti išvadą, kad teisinis reguliavimas ir įvairūs vartotojų apsaugos mechanizmai padeda valyti rinką nuo butaforinių ir jokios apsauginės funkcijos nuo UV spindulių neturinčių saulės akinių“, – apžvelgė vyriausiasis procesų inžinierius L. Jočionis.

Nepaisant to, kad visi ištirti akiniai pasižymėjo deklaruojamomis apsaugos nuo pavojingų saulės spindulių savybėmis, paaiškėjo, kad visos kitos kokybinės nebrangių saulės akinių charakteristikos smarkiai atsilieka nuo dabartinių rinkos standartų.

„Dauguma kitų kokybės parametrų yra labai žemo lygio arba jų visai nėra – akivaizdu, kad dauguma šių saulės akinių, kurių savybes analizavome, buvo pagaminti trumpalaikiam naudojimui, minimaliai galvojant apie tai, kokį komfortą jie suteiks juos nešiojančiam žmogui ir kiek laiko apskritai jie bus tinkami naudoti“, – vertino ekspertas.

Pasak L. Jočionio, dauguma laboratorijoje vertintų pigių saulės akinių buvo pagaminti iš itin nepatvaraus plastiko, todėl jie taip greitai susibraižo, susidėvi, pro akinius matomas vaizdas pasižymi mažu kontrastu ir ilgainiui pradeda varginti akis, o akinių rėmeliai greit lūžta, išsiklaipo, panešiojus kiek ilgiau pradeda spausti smilkinius ir pan.

„Brangesni rėmeliai dažniausiai gaminami iš acetato – medžiagos, sudarytos iš medžio pluošto ir medvilnės. Tuo tarpu pigių rėmelių plastikas gaminamas iš naftos. Acetatiniai rėmeliai turi daug privalumų: jie mažiau dirgina jautresnę ar alergišką odą, yra plastiškesni ir gali būti išlankstomi taip, kad prisitaikytų prie žmogaus veido formos. Taip pat išgaunamos platesnio spektro, gyvesnės rėmelių spalvos“, – pasakojo ekspertas L. Jočionis.

Taip pat eksperimento metu paaiškėjo, kad pigesni saulės akiniai yra be antirefleksinių dangų, kuriomis paprastai yra dengiami kokybiški akinių lęšiai. Antirefleksinės dangos sumažina kenksmingus atspindžius nuo vidinės lęšio pusės į akį bei sumažina pašalinius atspindžius, trukdančius ryškiai matyti vaizdą – tai ypač svarbu saulėtomis dienomis arba būnant snieguotuose kalnuose.

Taip pat dauguma vertintų pigesnių saulės akinių neturėjo atsparumą įbrėžimams suteikiančios dangos ir, priešingai nei kokybiški akinių lęšiai, nebuvo padengti hidrofobiniu sluoksniu, kurio dėka lęšius lengviau valyti, o ant jų patekę vandens lašiukai tiesiog nuslysta paviršiumi neištepdami lęšių.

Dar vienas lęšių su dangomis ypatumas – jie yra antistatiniai, todėl neįsielektrina ir nepritraukia aplinkoje sklandančių dulkių.

„Apibendrinant galima teigti, kad įsigydami pigius akinius nuo saulės apsaugą nuo kenksmingų spindulių iš esmės užsitikriname, tačiau sunku tikėtis, kad tokie akiniai bus patogūs, ilgaamžiai ir suteiks kokybišką regėjimo komfortą“, – apibendrino akinių lęšių kokybės ekspertas L. Jočionis.

Apžvelgdamas rinkos tendencijas jis teigė, kad šiuo metu vis labiau populiarėja individualizuoti pagal kiekvieno žmogaus regėjimą poliarizuoti saulės akiniai, veidrodiniai akinių lęšiai bei įvairūs specializuoti produktai – pavyzdžiui, specialiai vairuotojams skirti saulės akiniai.

Taip pat L. Jočionis pastebi, kad tapo madinga rinktis siaurus, įvairių netradicinių formų akinių rėmelius. Jis pataria tokiais rėmeliais nepiktnaudžiauti – siauri rėmeliai tik iš dalies uždengia akis, todėl tokių akinių apsauga yra nevisavertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją