Katarakta – gana dažna liga, ypač tarp vyresnio amžiaus pacientų, kai dėl akies lęšiuko drumsčių silpsta rega. Ši liga efektyviai gydoma atliekant kataraktos operacijas, per kurias pašalinamas drumstas akies lęšiukas ir įstatomas naujas dirbtinis. Šios operacijos ir operuojant implantuojami akių lęšiukai privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems žmonėms apmokami iš PSDF. Tačiau daugėja atvejų, kai iš pacientų reikalaujama lęšiukus kataraktos operacijoms įsigyti vaistinėse.

„Jokiuose įstatymuose nėra numatyta galimybė gydymo įstaigai teikti Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis apmokamą sveikatos priežiūros paslaugą su paties paciento kitur įsigytais vaistais ar medicinos pagalbos priemonėmis. Įstaigos privalo pačios pasirūpinti visomis reikiamomis priemonėmis, kad pacientams būtų suteiktos kokybiškos paslaugos“, – pabrėžia VLK direktoriaus pavaduotoja Tatjana Golubajeva.

Katarakta.

Dėl akies lęšiuko keitimo operacijos pacientai, turintys siuntimą akies lęšiuko keitimo operacijai, gali kreiptis į bet kurią viešąją ar privačią gydymo įstaigą, sudariusią sutartį su ligonių kasa dėl kataraktos operacijų. Gydymo įstaigai ligonių kasos sumoka nustatytą bazinę kainą už operaciją, į kurios kainą įskaičiuotos ir vidutinės akies lęšiuko įsigijimo sąnaudos. Todėl tiek stacionarinėmis, tiek dienos chirurgijos, tiek ambulatorinės oftalmologijos chirurgijos sąlygomis kataraktos operacijas atliekančios gydymo įstaigos turi pačios įsigyti geros kokybės akių lęšiukus ir užtikrinti, kad pacientams kataraktos operacija būtų nemokama.

Svarbu žinoti, kad gydantis gydytojas pirmiausia privalo informuoti pacientą apie galimybę gauti nemokamą akių lęšiuką, kurio naudojimas pagal paciento sveikatos būklę yra mediciniškai pagrįstas, kuris padėtų išspręsti paciento sveikatos problemą ir už kurį iš jo negali būti reikalaujama jokio papildomo mokesčio. Tik pacientui atsisakius, sveikatos priežiūros įstaiga turi teisę pasiūlyti joje įsigyti kitą akių lęšiuką ir sumokėti PSDF lėšomis apmokamo ir brangesnio akių lęšiuko, įsigyto įstaigoje, kainos skirtumą.

Turi regos sutrikimų: kas priklauso nemokamai?

Kitais būdais įsigijusiems akies lęšiukus pacientams išlaidos nėra kompensuojamos.

VLK duomenimis, šiais metais iki spalio ligonių kasos apmokėjo daugiau nei 23 tūkst. kataraktos operacijų. Tam prireikė per 13,5 mln. eurų iš PSDF.

Ligonių kasos primena, kad kilus klausimų, kodėl gydymo įstaigoje prašoma primokėti už akies lęšiuką ar operaciją, svarbu nedelsiant to teirautis gydančio gydytojo. Nepavykus išsiaiškinti, rekomenduojama raštu kreiptis į gydymo įstaigos administraciją. Jei jos paaiškinimas netenkintų, su gautu gydymo įstaigos atsakymu galima kreiptis į ligonių kasas.

PSDF lėšomis apmokamas kataraktos operacijas atliekančių gydymo įstaigų sąrašą galite rasti ligonių kasų interneto svetainės interaktyvioje paieškoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją