– Kas yra prieš akis skraidančios „muselės“ ar kitokie objektai? Kokios jų atsiradimo priežastys?

– „Muselės“ – tai matomi tamsesni objektai, judantys regos lauke. Jie gali būti taškelių, siūlelių ar debesėlių pavidalo. Dažniausia jų atsiradimo priežastis – su amžiumi besikeičiantis stiklakūnis. Tokios „muselės“ dažniausiai matomos ryškioje šviesoje, žiūrint į lygų šviesų paviršių. Jų kiekis gali keistis.

– Ar tai gali būti kokios nors ligos požymis?

– Taip, šios „muselės“ gali būti ir vienas iš akių ligų simptomų. Tai – uveito (kraujagyslinio akies dangalo uždegimo), kraujavimo į stiklakūnį, tinklainės plyšimo ar atšokos simptomas. Tokiais atvejais „muselės“ atsiranda staiga, kartais kartu matomas „žaibavimas“ akyje, gali pablogėti rega. Šiais atvejais reikia skubios akių gydytojo apžiūros.

– Kaip tokia būklė gydoma? Ar apskritai yra koks nors gydymas?

– Stiklakūnio amžėjimo sukeltos „muselės“ negydomos. Jei staiga atsiranda stambesnių drumsčių, gali būti, kad įvyko stiklakūnio atsidalijimas nuo tinklainės – taip vadinama užpakalinė stiklakūnio atšoka. Jos metu nuo stiklakūnio prisitvirtinimo prie regos nervo išėjimo vietos gali atplyšti tankesnio audinio, kuris stambesnių drumsčių pavidalu pradeda plaukioti regos lauke.

Dažniausiai akis su šiais plaukiojančiais šešėliais apsipranta, jie su laiku sumažėja, galiausiai nusėda stiklakūnio apačioje ir nebetrukdo regai.

Jei plaukiojantys šešėliai trukdo regai, kai kuriais atvejais galima juos suardyti specialiu lazeriu. Esant labai gausioms drumstims (dažniausiai didelio laipsnio trumparegystės atveju), ypatingai bloginančioms gyvenimo kokybę, kartais gali būti taikomas chirurginis stiklakūnio pašalinimas.

Moteris trina akis rankomis

– Ar žmogus gali padėti kaip nors sau pats?

– Jeigu tai nėra akių ligos sukeltos „muselės“, rekomenduojama vartoti pakankamai vandens. Subalansuota mityba su pakankamu omega-3 riebalų rūgščių kiekiu taip pat gali būti veiksminga.

Pastebėta, kad stresą patiriantis žmogus labiau jaučia ir „museles“ akyse, todėl labai svarbu subalansuotas darbo ir poilsio režimas.

Simptomai gali būti ryškesni rūkantiems žmonėms, praleidžiantiems daug laiko žiūrint į kompiuterio ar telefono ekraną, taip pat ypač ryškios šviesos apšviestose patalpose.

– Kokie dar dariniai, trikdantys vaizdą, turėtų kelti nerimą?

– Kaip jau minėjau, nerimą turėtų sukelti, jei „muselės“ atsirado staiga, ypač, jei pradėjo „žaibuoti“. Dažniausiai tokie simptomai būna vienoje akyje.

Kartu gali pablogėti rega, atsirasti tamsi nejudanti „užuolaida“ regos lauke, kuomet dingsta dalis regos lauko – gali būti kampas, gali būti nematoma dalies viršaus ar apačios. Tokiu atveju reiktų nedelsiant kreiptis į gydytoją oftalmologą, kad nustatytų simptomų priežastį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją