„Išsivysčiusiose pasaulio šalyse daryta nemažai tyrimų ir iš tiesų žmonių, kurie bent kartą per savo gyvenimą susiduria su pakankamai rimtomis psichikos problemomis, yra maždaug nuo 30 iki 25 proc. Tai yra, maždaug kas trečias-ketvirtas žmogus. Tai nereiškia, kad jis šiuo metu serga, bet bent kartą per savo gyvenimą susiduria su šitomis problemomis“, – pasakojo gydytojas M. Marcinkevičius.

Mediko tokie skaičiai nestebina. Panašūs yra daugumoje išsivysčiusių šalių.

„Tie skaičiai blogėja. Psichikos sveikatos problemų daugėja visame išsivysčiusiame pasaulyje. To priežastys – labai aiškios. Pirmiausia – greitėjantis tempas. Mes vis daugiau laiko praleidžiame su informacinėmis technologijomis, kurios labai smarkiai apkrauna, deja, ne tik darbinėje plotmėje, bet ir asmeninėje. Turime ir žymų psichikos sveikatos pablogėjimą dėl COVID-19, kas susiję tiek su socialine izoliacija, tiek su pokovidiniu sindromu“, – vardijo priežastis gydytojas M. Marcinkevičius.

Tiesa, psichiatras nurodė, kad didžiuliai psichikos sutrikimų skaičiai nereiškia, kad šie žmonės serga tokiomis sunkiomis ligomis, kaip šizofrenija, ar kokios nors psichozės.

„Žmonės labai dažnai įsivaizduoja, kad psichiatrija yra tik tiems, kuriems vaidenasi, balsus girdi ir laukais laksto. Iš tiesų šiandien tokie pacientai sudaro tik mažą dalį besilankančių pas psichiatrus.

Jeigu prieš maždaug dešimtmetį visur pasaulyje buvo akcentuojama depresijos epidemija, tai ji išlieka, tačiau dar įdomesnis dalykas, kad dabar pagal susirgimų skaičių pirmoje vietoje yra įvairūs nerimo sutrikimai: nerimas, nerimo depresijos sutrikimas, panikos atakos. Šitų sutrikimų dabar jų ypatingai daugėja“, – kalbėjo M. Marcinkevičius.

Gydytojas pastebėjo, kad dažnai žmonės turi dar iš sovietmečio atkeliavusią baimę, skatinančią nesikreipti į psichikos specialistus, nes neva dėl to įrašys diagnozę, dėl kurios negalėsi nei vairuoti, nei dirbti. Ta baimė lydi net ir tuos, kurie dar net ir nebuvo gimę sovietmečiu.

Gydytojas sakė, kad jeigu žmogus pas specialistus neateina laiku, kada problema dar nevirto liga, dažnai po to tenka konstatuoti ligą ir ją gydyti rimtai, skiriant vaistais. Jeigu žmogus kreiptųsi, kai pasireiškė pirmieji simptomai, kurie dar nėra liga, kurią reikėtų gydyti vaistais, žmogui galima padėti psichoterapiniais pokalbiais, koreguojant jo gyvenimo ritmą, dienotvarkę, darbo ir poilsio režimą.

Tiesa, jeigu vieną naktį nepavyko užmigti ar pajutote nerimą, nereikėtų iš karto bėgti pas psichikos sveikatos specialistus.

Bet, jeigu tai tęsiasi kelias savaites-mėnesį ir jaučiate, kad tai trukdo jums gyventi, gydytojas psichiatras patarė jau atkreipti dėmesį.

Visą LNK laidos „Vidurdienio žinios“ siužetą galite pamatyti čia: