Tuo tikslu jie įregistravo pasiūlymą 389 tūkst. eurų padidinti 2024 m. valstybės biudžeto asignavimus Nacionalinei teismų administracijai.

Kaip pastebi A. Matulas ir R. Šalaševičiūtė, šiuo metu galiojantys teismo psichiatrinių ekspertizių įkainiai civilinėse bylose, sprendžiant veiksnumo apribojimo klausimus, buvo patvirtinti dar 2006 m. ir iki šiol nė karto nebuvo indeksuoti. Jų teigimu, 2024 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projekte teismo psichiatrinių ekspertizių įkainių didinimui nėra numatytos lėšos.

„Akivaizdu, kad praėjus 18 metų, šie įkainiai visiškai nedengs ekspertizių atlikimo sąnaudų, ypač vertinant energijos resursų, pašto, transporto, patalpų kainų didėjimą. Teismo psichiatrų ir kito personalo darbo užmokestis yra nekonkurencingas, jo didinti finansinių galimybių nėra, nors Lietuvoje vidutinis darbo užmokestis sparčiai auga”, – sako pasiūlymo autoriai A. Matulas ir R. Šalaševičiūtė.

Anot jų, Nacionalinės teismų administracijos skaičiavimais, siekiant 2024 m. išlaikyti tokias pačias paslaugų apimtis, kaip ir ankstesniais metais, t.y. vidutiniškai apie 1500 teismo psichiatrijos ekspertizių per metus, papildomas valstybės biudžeto asignavimų poreikis sudarytų 389 tūkst. eurų.

Parlamentarai atkreipia dėmesį, kad teismai, siekdami proceso operatyvumo, naudojasi ne tik Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos, bet ir VšĮ Nepriklausomos teismo psichiatrijos tarnybos paslaugomis.

Civilinės bylos dėl veiksnumo apribojimo priskiriamos ypatingosios teisenos byloms, nes jos nukreiptos apsaugoti asmenų, turinčių psichikos negalią, teises.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją