Dalijamės ištrauka iš Robert M. Sapolsky knygos „Elgesys“ (leidykla „Kitos knygos“).

Testosteronas taip pat padidina pasitikėjimą savimi ir optimizmą, o štai baimės ir nerimo sumažėja. Tai paaiškina tarp laboratorinių gyvūnų užfiksuotą „nugalėtojo efektą“. Grumtynes su bendrarūšiu laimėjęs individas labiau nori dalyvauti kitose peštynėse, padidėja ir jo sėkmės tikimybė. Tokį rezultatą turbūt iš dalies lemia pergalės sukeltas testosterono išsiskyrimas, o tai savo ruožtu suintensyvina gliukozės pernešimą į gyvūno raumenis ir pavertimą energija juose, be to, individo feromonai pakvimpa labiau gąsdinančiai. Pergalė taip pat padidina testosterono receptorių galinio ruoželio pamatiniame branduolyje (migdolinio kūno ryšių su likusiomis smegenimis tarpinėje stotelėje) kiekį, taigi padidėja tos smegenų dalies jautrumas šiam hormonui. Testosterono kiekį organizme padidina sėkmė visur – nuo lengvosios atletikos iki šachmatų ar akcijų biržos.

Pasitikintis savimi ir optimistiškai nusiteikęs. Na, būtent tokios būsenos siekti mus ir skatina nesuskaičiuojama gausybė savigalbos knygų. Bet testosteronas suteikia žmonėms per daug pasitikėjimo savimi ir perdėto optimizmo ir tai nesibaigia geruoju. Vieno tyrimo metu dalyvių poros galėjo pasitarti prieš kiekvienam tiriamajam priimant individualų sprendimą dėl pateiktos užduoties. Daugiau testosterono organizme didino tikimybę, kad žmonės savo nuomonę laikys teisinga ir ignoruos partnerio įžvalgas. Testosteronas paverčia žmones pasipūtusiais, egoistiškais narcizais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)