Pirmyn į kovą!

Visų pirma reikia suprasti, kad nors patys nepasirenkame būti apsėsti prislėgtos nuotaikos, esame pajėgūs nuspręsti, ar kovoti su ja, ar pasiduoti. Jei problema ignoruojama, ji niekur nedingsta, o su laiku gali tik stiprėti, tad tinkamiausias sprendimas būtų pasiraitoti rankoves, sukaupti visas likusias jėgas ir ieškoti išeičių.

Judėk

Vienas iš lengviausių ir mažiausiai kainuojančių metodų gydyti prislėgtą nuotaiką – fizinis judėjimas. Pusvalandžio pasivaikščiojimas gryname ore, jogos užsiėmimas ar intensyvi šokių treniruotė ne tik išjudins kūną, bet ir prasklaidys liūdnų minčių debesis. Novatoriški psichologai dėl šios priežasties konsultacijų metu ne sodinasi klientus ant minkštų sofų, o eina su jais pasivaikščioti.

Vitamino D stoka

Viena iš priežasčių, dėl ko būtent tamsiuoju metu mus užklumpa liūdna nuotaika – vitamino D, kurį dažniausiai gauname iš saulės šviesos, trūkumas. Ne vieno mokslinio tyrimo duomenimis, trūkstant šios medžiagos, gali išsivystyti ilgalaikė depresija. Todėl, jei tik įmanoma, išvyk savaitei į šiltuosius kraštus ir pakrauk savo organizmo akumuliatorius saulės šviesa. Jei ne, valgyk daugiau šio vitamino turinčių produktų: žuvies, kiaušinių, grybų, vartok vitamino D papildus ir žuvų taukus.

Draugų pagalba

Bendrauk! Stenkis daugiau laiko praleisti ne vienas namuose su žlugdančiomis mintimis ir prislėgta nuotaika, o palaikančių, šiltai bendraujančių ir optimistiškų draugų būryje. Domėdamasis kitais ne tik būsi priverstas išlįsti iš stingdančio savo kiauto, bet ir bus lengviau pažvelgti į pasaulį kitų akimis, pozityvesniu žvilgsniu.

Iškreiptos mintys

Atsargiai – užsitęsęs prislėgtos nuotaikos laikotarpis iškreipia ne tik savijautą, bet ir mąstymą. Gali imti nepasitikėti savimi, nuvertinti savo gebėjimus ir galimybes, gali kilti netgi savižudiškų minčių. Svarbu suvokti, kad tai laikinas proto užtemimas ir nesiimti veiksmų, kurie gali būti žalingi ar net pražūtingi. Prislėgtos nuotaikos laikotarpiais reikia vengti priimti svarbius sprendimus – pavyzdžiui, išeiti iš darbo, skirtis su sutuoktiniu ir panašiai, mat iškreiptas mąstymas neleidžia susidariusios situacijos vertinti adekvačiai.

Kai niekas nerūpi

Dėl prislėgtos nuotaikos dažniausiai tampame visiškais savanaudžiais: viskas, ko norime iš gyvenimo – gulėti susisukus į antklodę ir kontempliuoti savo kančią. Net jei artimieji bando ištraukti mus iš liūdesio liūno, mums atrodo, kad jie nesupranta, kaip prastai iš tiesų jaučiamės. Stipriomis valios pastangomis prisiimk atsakomybę už savo būseną ir žingsnis po žingsnio pavyks išsikapstyti.

Palaikančios mintys

Labai lengva būti psichologiškai stipriu, kuomet gyvenimas klojasi sėkmingai, tačiau kai užklumpa sunkumai ir prislėgtos nuotaikos laikotarpiai, reikia išmokti palaikyti tam tikrą pozityvų vidinį dialogą, kuris leis greičiau išbristi iš balos:

„Aš esu stipresnis, nei manau“. Šis teiginys padeda labiau nei „Aš niekuomet iš to neišbrisiu“ arba „Man neįmanoma būti laimingu“;

„Aš galiu valdyti savo mintis, jausmus ir elgesį“. Tai atsakomybės prisiėmimas sau, o ne perkėlimas susiklosčiusioms aplinkybėms, blogam orui ar kitiems žmonėms.

„Aš turiu vidinių jėgų, kad iš to išsikapstyčiau“. Nes tu iš tikrųjų jų turi. Neleisk tokioms mintims, kaip „Aš nebeištversiu“ arba „Man to jau per daug“ užvaldyti tavo proto, nes jos tikrai neduos pozityvių rezultatų.

„Po penkerių metų ši situacija neatrodys tokia siaubinga“. Galimybė pažvelgti į šiandienos sunkus iš ilgalaikės perspektyvos išlaisvina, nes primena, kad prislėgta nuotaika, liūdesys ir apatija tikrai netruks amžinai.

Jei prislėgtos nuotaikos laikotarpis neįprastai ilgai užsitęsė, jei ši būsena trukdo tau gyventi, nes darosi kone neįmanoma atsikelti ryte į darbą ar adekvačiai bendrauti su žmonėmis, jei vis dažniau užklumpa savižudiškos mintys, reikėtų nedelsti ir kreiptis profesionalios psichologinės pagalbos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)