Trys, ir visi bjaurūs

Sausas (neproduktyvus) kosulys. Paprastai nuo jo prasideda liga, todėl toks kosulys dar vadinamas pirminiu. Organizme apsigyvena virusas, ir jūs pradedate kosėti dėl tracheito. Šiuo etapu karkalų nebūna, gleivių – mažai, bet kosėti verčia sudirgusi trachėjos gleivinė bei gerklė.

Ką daryti: vilgyti gerklę, raminti sudirgusią trachėją vartojant gleivinę drėkinančius preparatus. Pagrindinė užduotis – pasirūpinti, kad gleivių būtų daugiau, ir kosulys kuo mažiau draskytų gerklę. Gali prireikti ir švelnių atsikosėti padedančių preparatų – juos rekomenduos vaistininkas. Mikstūras rinkitės su natūraliomis žolelėmis – šalpusniais, gysločiais, – mat pirmosiomis dienomis jos dar gali padėti nuo kosulio.

Drėgnas (produktyvus) kosulys. Jau atsikosėjama skrepliais, šias gleives būtina pašalinti iš plaučių.

Ką daryti: vartoti gydytojo skirtus mukolitikus (atsikosėjimą lengvinančius vaistus) – jie skystina gleives, taigi palengvina jų pasišalinimą iš plaučių.
Gilus sunkus kosulys. Bronchitu ir plaučių pneumonija galima sirgti ir be temperatūros. Taigi kad nenusivarytumėte iki plaučių uždegimo, būtinai apsilankykite pas gydytoją. Jis patikrins plaučius, skirs rimtesnių vaistų nuo kosulio, o kilus būtinybei – ir antibiotikų, nes be jų, deja, nei bronchitas, nei pneumonija paprastai neišgydoma.

Klaidos, kurias darome

1. Vartojame mukolitikus, kai plaučiuose karkalų nėra. Tokie preparatai tik dar labiau išdrasko sausus bronchus.

2. Geriame kosulį slopinančius vaistus, kai kosulys jau drėgnas. Gleivėms būtina pasišalinti iš organizmo, o tai įmanoma padaryti tik kosėjant.

3. Kai kosulys ūmiausias, bandome jį „gydyti“ šildomaisiais kompresais, įtrynimais. Bet kokia fizioterapija galima tik ligai atsitraukus.

Kaip gydytis patiems

Kaip sušvelninti kosulį, kai jis dar nepasistūmėjo toliau tracheito stadijos?

Inhaliacijos. Joms tiks ir paprastas fiziologinis skystis – jis irgi puikiai apvalys gleivinę. Tačiau, skyrus gydytojui, galima į fiziologinį tirpalą pridėti ir vaistų: inhaliatorius padės jiems patekti kaip tik ten, kur reikia gydyti uždegimą.

Liaudiškos priemonės. Kosuliui palengvinti galima čiulpti medų – tik lėtai, kad juo pasidengtų visa gerklė. Jis ne tik apramins sudirgusią gleivinę, bet ir veiks kaip antiseptikas. Tačiau medaus jokiu būdu negalima šildyti.

Iš žolelių mišinių rinkitės tuos, kuriuose yra ramunėlių, mėtų, saldymedžio, gysločių, šalpusnių, svilarožių šaknų.

Būkite atsargesni su imbieru. Šios šaknys daro stebuklus, kai mūsų imunitetui reikia paramos, tačiau imbieras džiovina, o kamuojant tracheitui to mažiausiai reikia.

Vienas populiaresnių receptų kosuliui palengvinti – pienas su jame virtomis figomis (geriau šviežiomis, bet tiks ir džiovintos).

Šarminis gėrimas. Omenyje turimas mineralinis vanduo. Jį galima truputį pašildyti arba sumaišyti su pienu (lygiomis dalimis).

Ledinukai. Vaistinėje rasite krūvas saldainių pavidalo tablečių. Rinkitės jas su mentoliu ir žolelėmis – tokie ledinukai ne tik sušvelnins kosulį, bet ir nukreips jūsų dėmesį nuo poreikio kosėti, taip mažiau dirginsite gerklę.

Skysčiai. Kosėjant gerti reikia daug. Skysčiai reikalingi gleivių kiekiui padidinti – taigi ir atsikosėjimui palengvinti. Tinka tik šilti arba karšti gėrimai.

Drėgmė. Kai aplinkos oras sausas ir karštas, kosulys visada sustiprėja, nes džiūvanti gleivinė dar labiau sudirgsta. Tokiu atveju namuose labai praverstų oro drėkintuvas. Jei nėra, patariama dažniau plauti grindis ir drėgna šluoste valyti visus paviršius.

Nosies ertmę galima drėkinti jūros vandeniu arba tuo pačiu šarminiu mineraliniu vandeniu.

Netinkamas bet kokio – net tik prasidėjusio – kosulio gydymas gali baigtis plaučių uždegimu. Todėl vartokite tik gydytojo skirtus vaistus ar bent pasitarkite su vaistininku.