Jaunesni nei 6 mėn. amžiaus kūdikiai apsaugojami nuo gripo skiepijant jų besilaukiančias motinas, primena Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Pasak PSO, skiepai nuo gripo – svarbi moters sveikatos priežiūros iki pastojimo, nėštumo ir pogimdyminiu laikotarpiu dalis. Ypač svarbu, kad nėščios arba planuojančios pastoti moterys (ypač sergančios lėtinėmis ligomis) gripo sezono metu kaip galima greičiau pasiskiepytų nuo gripo. Pabrėžiama, kad nėščiosios, naujagimiai ir kūdikiai dažniau patiria su gripu susijusių komplikacijų ir dažniau hospitalizuojami.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje praėjusio (2014-2015m.) gripo sezono metu dėl gripo buvo hospitalizuota 10 nėščiųjų. Dažniausiai dėl gripo hospitalizuojami jaunesni nei vienerių metų amžiaus kūdikiai. Nustatyta, kad didžiausia rizika susirgti gripu apima jaunesnius nei 6 mėn. amžiaus kūdikius.

Skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais prieš prasidedant gripo sezonui. Pasiskiepyti nuo gripo PSO rekomenduoja visiems, o ypač šiems rizikos grupių asmenims:

- nėščiosioms;
- 65 m. ir vyresniems asmenims;
- asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose;
- asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais;
- sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.

Lietuvoje gripo sezonas prasidėjo nuo 2015 m. rugsėjo 28 d. ir tęsiasi iki 2016 m. gegužės 16 dienos.

63 proc. mažesnė rizika

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas Saulius Čaplinskas leidinyje „Lietuvos bendrosios praktikos gydytojas“ apie gripo skiepų veiksmingumą nėštumo metu rašo plačiau. Visą tekstą galima pasiekti ČIA.

Prof. Dr. Saulius Čaplinskas
Gripas – tai ūminė kvėpavimo takų infekcija, plintanti oro lašiniu būdu. Gripo virusai plinta per užsikrėtusių asmenų kvėpavimo takų išskyrų lašelius ir aerozolius. A tipo gripo virusai gali sukelti pandemijas, kurioms būdingas greitas naujų A gripo potipių virusų (arba potipių padermių) plitimas tarp žmonių, kurių imunitetas prieš naujus virusus silpnas arba jie iš viso neturi imuniteto prieš šiuos virusus. Dėl antigenų deviacijos virusai nuolat kinta ir skiriasi nuo prieš tai cirkuliavusių gripo virusų, todėl kiekvienais metais kuriami nauji skiepai. Daugumos šiuo metu gaminamų sezoninių gripo skiepų sudėtyje yra du A potipio ir vienas B potipio virusai.

Atlikti tyrimai rodo, kad vienas iš būdų apsaugoti motiną, vaisių ir kūdikį – moterų skiepijimas nuo gripo nėštumo metu. Nuo gripo pasiskiepijusių nėščių moterų organizme antikūnų prieš gripą skaičius pasiekia apsauginį lygmenį ir šie antikūnai pasyviai perduodami kūdikiams ir apsaugo jų sveikatą ankstyvajame amžiuje.

Antikūnai (G imunoglobulinas) iš motinos į vaisiaus organizmą patenka per placentą. Papildomi antikūnai (A imunoglobulinas) iš motinos perduodami kūdikį žindant. Vienas tyrimas parodė, kad antikūnų prieš gripą koncentracija kūdikio organizme koreliavo su motinos antikūnų koncentracija. Naujagimius galima apsaugoti skiepijant nuo gripo nėščiąsias. Kitas tyrimas parodė, kad antikūnų prieš gripą koncentracija naujagimių kraujyje buvo didesnė nei nuo gripo nėštumo metu paskiepytų motinų.

Motinos antikūnų cirkuliavimas kūdikio kraujyje netrukdo vystytis natūraliam imunitetui. Atlikti tyrimai patvirtina, kad nėštumo metu nuo gripo pasiskiepijusios moterys rečiau sirgo įvairiomis kvėpavimo takų ligomis. Moterų, paskiepytų inaktyvuotais gripo skiepais (IGV), kūdikių tikimybė susirgti gripu buvo 63 proc. mažesnė (gripo diagnozė buvo patvirtinama imunofermentinės analizės tyrimu). Apsaugoti 6 mėn. amžiaus ir jaunesnius kūdikius nuo gripo – visuomenės sveikatos prioritetas. Šių kūdikių hospitalizacijos dėl gripo rizika didelė.

Trivalentės inaktyvuotų skiepų tyrimai, atlikti 2011–2012 m., ištyrus 2116 nėščias moteris ir 2049 jų naujagimius parodė gripo skiepų imunogeniškumą ir tai, kad moterys ir jų kūdikiai iš dalies buvo apsaugoti nuo gripo. 2000–2009 m. JAV atlikti tyrimai parodė, kad nėščių moterų skiepijimas nuo gripo 91,5 proc. efektyviai padeda apsaugoti jų kūdikius pirmaisiais 6 gyvenimo mėnesiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją